Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Prvi korak v svet programiranja: UVOD V RAZVIJANJE SPLETNIH STRANI za 99 EUR!
Na tečaj

Pregled 2023: SmartNinja Šola Programiranja

Smartninja ostaja številka 1 šola programiranja v Sloveniji. Odločili smo se, da pričnemo z letnimi poročili našega delovanja in projektov, da bi bili bolj transparentni z našimi zaposlenimi, inštruktorji, študenti, franšizami … torej z vsemi SmartNinjami! Verjamemo, da je v današnjem svetu pomembno graditi zaupanje. Pregledali smo podatke za leto 2023 in tole so rezultati!

SmartNinja pod okriljem novega podjetja

V začetku leta 2023 je podjetje Cluekit d.o.o. postalo nov lastnik SmartNinja šole programiranja z direktorico Ireno Žagar na čelu. Predaja se je zgodila vključno z vsemi franšizami, ki so trenutno na Hrvaškem in Madžarskem.

200+ tečajnikov v 2023

V letu 2023 se nam je pridružilo 200 novih tečajnikov. Ponosni smo, da so postali del SmartNinja skupnosti in bodo z nami raziskovali svet programiranja še naprej!

mnenja smartninja sola programiranja

Malo manj kot polovica vseh udeleženih je ženskega spola

Statistika vseh prijavljenih na tečaj v letu 2023 (januar do december) nakazuje, da je bilo 61,46% tečajnikov moškega spola, 38,54% pa tečajnic ženskega spola. Veseli smo, da karseda prispevamo k enakomerni porazdelitvi med spoloma v IT industriji, a je na tej točki še veliko za postoriti – želeli bi si, da je ta številka namreč 50%.

porazdelitev tečaji programiranja - ženske moški

Povprečna ocena tečajev je bila 8,86.

Trenutno SmartNinja šola programiranja ponuja 10 različnih tečajev programiranja – odvisni so predvsem od stopnje znanja programiranja, od specifik in programskih jezikov, ter od starosti. Z veseljem povemo, da je povprečna ocena naših tečajev na lestvici od 1 do 10 ocenjena 8,86.

tečaji programiranja ocena

Glavne stvari, ki so se zgodile v 2023

Nov tečaj Programiranje s ChatGPT

V sodelovanju z našim izkušenim inštruktorjem smo pripravili tečaj programiranja z AI orodjem ChatGPT, kjer lahko programerske veščine nadgradiš. Cilj je pokazati funkcije orodja ChatGPT, ki ti pomaga s pisanjem dokumentacije, testiranjem, načrtovanjem in dejanskim “codingom“. Sledijo tudi naprednejše funkcije, ki so ti lahko v pomoč pri programiranju.

Nov tečaj Programiranje za mlade (Unity)

Ker so tudi naši inštruktorji strastni privrženci video igric, so z veseljem sodelovali pri novem tečaju – Programiranje za mlade (Unity), kjer otrokom starosti 10 let in več (tudi starejšim “otrokom” 🙂 na interaktiven način prikažemo svet programiranja. Prijetno smo povezali s koristnim – otroci se spoznajo z razvojem video iger, Unity orodjem, vizualnim programiranjem in s programskim jezikom C#.

Nov tečaj Programiranje za ženske

Tudi dekleta so aktivne soustvarjalke sveta tehnologije, a jih v IT svetu vidimo premalokrat, zato smo se odločili, da en tečaj namenimo samo dekletom. Tečaj ima kurikulum tečaja Programiranje za začetnike, kjer se v enem mesecu naučijo osnov programiranja in se spoznajo s programskim jezikom Python. Upamo, da smo na tak način odprli pri ženskah vrata novim priložnostim v svetu tehnologije.

Pridružili so se nam 3 novi inštruktorji

Pridružili so se nam Neja Babič, ki vodi tečaj Programiranje za ženske, Domen Rajterič, ki ga najbolj veseli poučevanje programiranja za otroke, nov obraz pa je tudi Niko Šneberger, ki vodi tečaje programiranja v Pythonu.

Osvežen tečaj Web Development 1

Tečaj Web Development 1 je odličen starter pack (v slovenskem jeziku) za vsakega, ki si želi bolj resno postopati v svetu programiranja – menjati kariero, prestopiti med delovnimi mesti, ali pa se poleg Udemy tečajev naučiti še nekaj bolj strukturiranega. Trimesečni programerski tečaj vodijo izkušeni Smartninja inštruktorji, obsega pa vse potrebne elemente, ki jih mora spletni razvijalec obvladati. Na podlagi preteklih tečajnikov in mnenja inštruktorjev smo se odločili, da ga konkretno osvežimo – dodamo nove domače naloge, nove informacije in relevantno programersko vsebino, da tečajnike karseda dobro pripravimo na nadaljevanje učenja programiranja.

Partnerstvo z JetBrains

V 2023 smo izkoristili priložnost za omogočanje dodane vrednosti k tečajem. JetBrains Community ima na voljo brezplačne dostope do njihovih vsebin za izobraževalne dostope, zato smo z veseljem stopili z njimi v partnersko sodelovanje. Zdaj imajo naši tečajniki ob izpolnjenem vprašalniku po koncu tečaja ekskluzivni dostop do izzivov in programerskih vsebin na spletni strani JetBrains Academy (ki je, mimogrede, v osnovi plačljiv).

Kaj nas čaka v 2024?

Kot pravi strategi smo konec leta namenili načrtovanju in novim poslovnim priložnostim. Veliko pozornosti bomo namenili sklepanju novih partnerskih sodelovanj, predvsem tistim, ki bi zagotovili entry-level delovno mesto za naše tečajnike programiranja, ki so opravili dva trimesečna tečaja Web Development 1 in Web Development 2.

Nameravamo tudi nadaljevati z novimi programerskimi tečaji. V prvi vrsti nas čaka osvežitev tečaja Web Development 2, ki bo s posodobitvijo vključeval zadosti programerskega znanja, da bi posameznikom zagotovil entry-level pozicijo v podjetju.

Veseli smo, da ste ostali z nami tudi v 2023. Vsekakor smo odprti za mnenja in predloge, vedno pa bomo veseli sporočila kakšnega novega nadobudnega inštruktorja.

Vse dobro v 2024 vam želi ekipa SmartNinja Šola Programiranja!

Nadaljuj z branjem