Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Prvi korak v svet programiranja: UVOD V RAZVIJANJE SPLETNIH STRANI za 99 EUR!
Na tečaj

“2023 year wrapped”: Programerji in developerji edition

Vsi ste zagotovo slišali ali pa prejeli ikoničen Spotify wrapped, ki s pomočjo zbiranja podatkov iz aplikacije naredi personalizirano leto – kaj ste poslušali, kateri so najbolj aktualni izvajalci, koliko ur ste poslušali glasbo in tako dalje. Odločili smo se, da si nekaj podobnega zaslužijo tudi programerji. Ideje smo zbrali s pomočjo situacij, ki so nam znane ter najbolj aktualnih Reddit postov.

*Že vnaprej povemo, da smo zaradi nesmiselnih prevodov besedilo pustili v angleškem jeziku. No, pa saj vsi, ki se ukvarjajo s programiranjem, večino časa delajo v angleškem jeziku, je tako?

**Odgovori in podatki so popolnoma izmišljeni.

Screen time – čestitamo, ste top 1% prebivalstva

screentime_programer

Se strinjamo, da bo čas, ki ste ga preživeli na zaslonih v 2023, večje od povprečja? Če ne za kakšne hude igrice, pa vsekakor za dolge ure iskanja odgovorov na Googlu.

Najbolj pogoste aktivnosti programerjev sploh niso programiranje

topactivities_programer

Te zanimajo najbolj pogoste aktivnosti programerjev? Veliko programerjev bi se strinjalo, da pisanje kode sploh ni med top 5 na seznamu. Na žalost, ali pa na srečo! Definitivno pa je najbolj pogosta aktivnost popravljanje bugov (po navadi za sodelavci) in iskanje vprašanj, katerih še Google ne zna odgovoriti. Sledi aktivnost negodovanja o službi sodelavcem, družini in prijateljem ter ure in ure deljenja zaslona mentorju, da skupaj ugotovita, kje ste ga pobiksali. Vsekakor pa je med top 5 aktivnostmi tudi napačno ocenjevanje števila ur, ki jih porabite na projektu – ker noben projekt, ki izgleda preprost, na koncu ni tako preprost!

Čestitamo, popravljanje bugov vam je vzelo natanko …

bugging_programer

Preveč ur. Pre več!

Vso srečo z iskanjem izgubljenega semicolona

semicolon_programer

A veste, kolikokrat pride do situacije, ko ne najdete napake v svoji kodi – izgleda namreč popolna! Ure in ure iskanja in premišljevanja, kje v arhitekturi ste nekaj zamešali. Je kriv server? Smo nalogo zastavili narobe? Imamo premalo informacij? 99% verjetnosti je, da je kriv en mali semicolon (;).

Smo rekli, da se je za začetnike bolje naučiti Pythona, ker nima teh nadležnih semicolonov. 🙂

Male zmage velikih programerjev

problems_programer

To so zmage, ki sprva izgledajo zmage, a na koncu izpadejo popolnoma narobe. Največkrat to opazimo pri popravljanju buga, saj ob deployu kode ugotovimo, da smo z izgnanstvom nekaj hroščev naselili gomilo novih. Ciklično debuggiranje je zagotovo normalnost vsakega programerskega poklica. Sledijo trenutki, ko vam nad glavo posveti navidezna svetilka in vas motivira, da se odločite “skrajšati delovni proces”. Na koncu ugotovite, da vam je 95875 minut krajšanja delovnega procesa dejansko skrajšalo delovni proces … Za desetkrat manj minut.

Sledijo Youtube odgovori Indijcev (ki, mimogrede, ni da ni, kar ne posnamejo!), kjer na koncu ne razumete nič. Odgovore po pregledanih Youtube videih nato najdete na naključni spletni strani, ki je v bistvu blog.

Podobno časovno zamudno je spraševanje na StackOverFlowu. Ponosno objavite vprašanje, na katerega ne dobite odgovora po več tednov. Preverjate, kje ste ga zalomili … Nikjer, v bistvu ste samo postavili vprašanje, na katerega nihče nima odgovora.

Programerska je zabavna!

V duhu “Spotify wrapped” smo si privoščili nekaj ironičnih in ikoničnih situacij vsakega programerja. Življenje programerjev je vse prej kot dolgočasno! Vsak dan vas čakajo novi izzivi, s katerimi se vsak spopada na drugačen način – StackOverFlow, Youtube videi, izkušeni sodelavci ali pa ure in ure strmenja v zaslon.

Upamo, da smo vas malo nasmejali, poleg tega pa smo na odprti še za kakšno dobro zamisel glede “Year Wrapped”. Pišite nam svoje ideje na info@smartninja.si.

Vir: Spotify Wrapped for Developers has no chill

_____

Te zanima programerski svet, upravljanje podatki in oblikovanje spletnih strani? Oglej si tečaje programiranja Smartninja in se nam pridruži že na naslednjem! Smartninja šola programiranja je odprla svoja vrata leta 2015. Našim tečajem programiranja se je pridružilo že več kot 2000 tečajnikov in 700 podjetij.

Naši najbolj aktualni tečaji:

Nadaljuj z branjem