Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Najbolj prodajan tečaj programiranja: WEB DEVELOPMENT 1. Pričetek 28. maja!
Na tečaj

Programiranje s ChatGPT: Kako nam lahko pomaga? 3 primeri

Ali ste začetnik programer in potrebujete malo pomoči ali navdiha pri pisanju kode? Mogoče potrebujete pomoč pri razumevanju kode, ki ste jo prevzeli od nekoga drugega? Danes ti predstavimo Programiranje s ChatGPT, saj menimo, da lahko s poznavanjem tega orodja hitreje in bolj učinkovito postanete programer. Ne le, da ChatGPT pomaga programerjem pri generiranju kode in odpravljanju napak, pač pa tudi zna pojasniti obstoječo kodo.

ChatGPT, ki ga je razvilo podjetje OpenAI, spada v kategorijo generativne umetne inteligence, ki generira nove vsebine na podlagi podatkov, na katerih je bila “naučena”. To pomeni, da ChatGPT ne zna samo pisati esejev, šal in pesmi – lahko je tudi zelo dober “sodelavec” pri programiranju!

Poglejmo, kako ga lahko uporabimo, da postanemo boljši in učinkovitejši razvijalci!

Ali lahko ChatGPT piše kodo?

ChatGPT je velik jezikovni model, ki obvlada besedilo, kar seveda vključuje tudi kodo. Zmore pisati odlomke kode v priljubljenih programskih jezikih, kot so JavaScript, Python, C#, PHP in Java. Lahko tudi generira vzorčni vnos CSV za reševanje izzivov s podatkovno znanostjo in ustvari bash skripte. Programiranje s ChatGPT je torej mogoče in zelo zanimivo! Poglejmo, kako to izgleda.

Programiranje s ChatGPT: Ja ali ne?

Vprašanje, ali bi morali uporabljati ChatGPT za pomoč pri pisanju kode, je predmet različnih mnenj. Nekateri menijo, da uporaba orodja za umetno inteligenco za pisanje kode povzroča lenobo in odvrača razmišljanje, drugi pa menijo, da uporaba ChatGPT lahko pospeši postopek kodiranja in vam omogoči, da se osredotočite na pomembnejše stvari, kot so arhitektura, boljše prakse in druge rešitve.

Naše mnenje? Seveda! Zakaj ne bi izkoristili prednosti, ki jih orodje ponuja, medtem ko lahko dragocene ure v delavniku porabite za stvari, ki jih ne zmore?

Ali je ChatGPT zanesljiv za programiranje?

ChatGPT ima omejitve, na katere tudi sam opozarja. Kljub impresivnim sposobnostim ni stoodstotno zanesljiv za pisanje popolne kode. Ima težave s specifičnimi zahtevami in včasih ne zazna vseh spremenljivk. Tako da, ni potrebe, da ste zaskrbljeni – v končni fazi lahko ChatGPT odlično izkoristimo za pisanje preproste kode ali brskanje po njej, vseeno pa imajo razvijalci še vedno ključno vlogo pri sestavljanju kosov kode in uporabi najboljših praks, ki so jih pridobili iz izkušenj.

Kako ChatGPT pomaga pri izboljšanju spretnosti programiranja?

  1. Pomoč pri učenju novega programskega jezika ali funkcije

Učenje novega programskega jezika ali funkcije zahteva veliko časa – iščete tutoriale, gledate tečaje, poskusite kodo napisati in zagnati sami, da vidite končni rezultat. Seveda to vključuje tudi veliko napak pri zagonu kode. ChatGPT lahko bistveno zmanjša čas, ki ga porabite za učenje novega programskega jezika. Učinkovito zna združiti informacije iz več virov, na podlagi katerih se je učil, predstavi pa jo v enem samem vmesniku. Pojasniti zna, kaj koda počne, včasih pa zna ponuditi tudi alternativne načine izvajanja. V bistvu vam tukaj služi kot real-time mentor, medtem ko pišete in berete kodo!

2. Razume vaš jezik

Velika prednost učenja prek ChatGPT je dejstvo, da uporablja obdelavo naravnega jezika in razume “nerodno” zastavljena vprašanja. To pomeni, da lahko postavite vprašanja v svojem jeziku, kot da bi vprašali mentorja ali prijatelja. Ne rabite poznati točnih tehničnih izrazov ali sintakse za postavljanje vprašanj.

3. Vprašate ga lahko drugače, da pove na drugačen način

ChatGPT lahko prilagodite in si vzamete čas za pravi pogovor z njim! Če niste povsem razumeli koncepta, mu lahko naročite, da pove na enostavnejši način, da naj doda primere, ali pa obrnete vprašanje. Na tak način zna učinkovito prilagoditi odgovore, da jih razumete.

Kako lahko uporabimo ChatGPT kot programerji?

Recimo, da vam pisanje kode ne dela problemov. Je pa tukaj še nešteto stvari, kjer lahko Chat izkoristimo! Pomaga pri preoblikovanju, piše teste, odpravlja napake, pomaga pri načrtovanju, ali pa razloži kodo.

Recimo, da ste našli neko kodo na StackOverflow, a ne veste, kaj počne. Preprosto ga vprašajte, kaj ta koda naredi!

programiranje s chatgpt
programiranje s chatgpt 2

Recimo tudi, da želite nekaj pomoči pri preoblikovanju kode.

programiranje s chatgpt 3
programiranje s chatgpt 4

Uporabite ga lahko tudi za odpravljanje napak v obstoječi kodi.

programiranje s chatgpt 5

Uporabite ga lahko tudi za odpravljanje napak v obstoječi kodi.

programiranje s chatgpt 6

Kot lahko vidite, obstaja veliko načinov, kako lahko ChatGPT uporabite za pospešitev vsakodnevnih nalog. Vedno morate preveriti rezultat, ki ga prejmete, ampak je to precej dobro izhodišče, kajne? Programiranje s ChatGPT je fenomen, ki se bo definitivno nadaljeval v smeri izboljševanja. Sami komaj čakamo, da še nadgradi svoje znanje in nam olajša še kakšen drug proces pri programiranju!

Kje se lahko naučim funkcionalnosti ChatGPT-ja?

Še dobro, da ste vprašali! Na seznamu Smartninja tečajev je namreč Programiranje s ChatGPT, ki ga bo predstavil vrhunski Smartninja inštruktor. Pravi, da je njemu bistveno olajšal proces programiranja in spletnega razvijanja, da se lahko fokusira na bolj kompleksne stvari.

Preberite si več o tečaju Programiranje s ChatGPT in se nam pridružite. V dveh tednih vas bomo nauči pisanja dokumentacije, načrtovanja in urejanja kode, da vam karseda olajša proces pri programiranju. Tečaj je primeren za začetnike programerje, saj jim lahko ChatGPT bistveno olajša učenje programiranja v nadaljnje. Vabljeni!

Nadaljuj z branjem