Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Preden se odločiš za tečaj programiranja, si preberi tole

Če ne izhajaš iz študija (ali srednje šole) programiranja ali računalniške tehnologije, je velika verjetnost, da ne veš, ali bi bil tečaj programiranja prava izbira zate. Porajajo se vprašanja, kot so: Kje lahko tečaj unovčim v vsakdanjem življenju? Ali je programiranje zame? Ali mi bo programiranje pomagalo pri kariernem premiku? Kako naj se sploh lotim učenja programiranja?

Dejstvo je, da se pot, ki jo izbereš, in razlogi za to pot, razlikujejo od osebe do osebe (to vemo na podlagi pogovorov tečajnikov in verjemi nam, prihajajo iz vseh možnih delovnih mest).

Ali je programiranje strašljivo? Da in ne.

Če so ti predmeti, kot so matematika ali fizika, delali težave in se na tem področju nikoli nisi počutil/a čisto domač/a, potem predlagamo previdnost. Obstajajo tečaji, ki so morda preveč napredni za tvojo raven računalniškega (in matematičnega) znanja in začnejo nekje v sredini, brez glave in repa. To lahko deluje kot demotivacija, programiranju pa se zaradi napačne izbire tečaja morda nehote prehitro odrečeš.

To bi bila škoda, kajne?

Če želiš izbrati pravi tečaj programiranja, si postavi naslednja vprašanja:

– Ali je namenjen posameznikom z enako stopnjo programerskega znanja, kot je moje?
– Ali tečaj uči tehnologijo, ki bi jo dejansko lahko unovčim v svoji karieri?
– Ali opis tečaja vsebuje nabor veščin, ki bo izboljšal moj življenjepis?
– Ali mi tečaj lahko da konkurenčno prednost pred drugimi posamezniki, ki so na isti karierni poti?

Kaj te bo tečaj programiranja naučil?

[DELO V ZDRAVSTVU IN PROGRAMIRANJE] Recimo, da izhajaš iz zdravstvene stroke. Ko vstopiš na področje zdravstvene nege, boš uporabljal/a programsko opremo, ki temelji na preglednicah za zbiranje podatkov o bolnikih. Razumevanje, kako te preglednice avtomatizirati, ti bistveno skrajša proces dela, prav tako pa imaš edinstveno prednost pred drugimi zaposlenimi.


[DELO V RAZISKOVANJU IN PROGRAMIRANJE] Recimo, da si biotehnolog. Na svojem delovnem mestu lahko pogosto obravnavaš velike nabore podatkov, ki bi jih lahko avtomatiziral/a s preprosto aplikacijo ali pa z znanjem SQL.

Pojdimo torej na začetek. Ne veš natančno, kakšni izzivi te čakajo v panogi, v katero se boš podal/a.


Kako torej veš, kateri tečaj programiranja izbrati?


Obstajajo trije načini:

  • Poišči si mentorja, ki že dela v tej panogi, in ga vprašaj, katero programersko znanje bi bilo smiselno imeti.
  • Iz opisa tečaja (ali pa dodatnih informacij ponudnika tečajev) razberi, kje ti lahko veščine pomagajo na karierni poti.
  • Izberi tečaj programiranja, ki ustreza trenutni ravni tečaja (začetni / napredni).
  • Preveri veščine, ki se jih boš naučil/a na tečaju programiranja

Na podlagi vprašanj, ki jih vsakodnevno dobivamo v inbox, je največja skrb bodočih tečajnikov, da bodo prišli na tečaj, kjer bodo obtičali s kupom računalniških geekov in poslušali inštruktorja, ki uporablja vesoljske izraze.

Začetne ure programiranja niso nič strašljivega – inštruktor začne od začetka in te nauči vsega, kar moraš vedeti, da boš uspel/a v razredu. Pomisli … Z nami je več kot 2000 tečajnikov v 12 državah, ki so se udeležili tečajev, katerih temelje smo postavili skupaj z izkušenimi inštruktorji. Z uvodnim tečajem boš spoznal/a ves potreben žargon, ki ga boš potreboval/a za nadaljnje lekcije.

Poglejmo dragocene veščine, ki jih boš odnesel/a od tečaja programiranja.

  • Reševanje problemov

Načrtovanje programiranja vključuje risanje diagramov, kako programska logika poteka. Ta proces te nauči razmišljati v smislu sprejemanja odločitev z uporabo logike. Ta postopek preveri, ali je nekaj res, nato pa sprejme odločitev na podlagi teh resnic. Tako lahko v logiki odločanja dosežeš neko končno rešitev. Ta proces reševanja problemov deluje na številnih področjih tudi zunaj programiranja. Analiza siptomov vodi v postavitev diagnoze, na primer.

  • Odločanje

Programiranje vključuje definiranje vseh spremenljivk, ki bi lahko vplivale na nek proces. Te spremenljivke lahko uporabiš za izračune ali primerjave. Razumevanje in definiranje vseh spremenljivk je ključna aktivnost v odločitvenem procesu. Primer v finančni industriji: Opredeljevanje spremenljivk, ki vplivajo na spremembo cen delnic podjetja, lahko služi kot odličen naložbeni nasvet.

  • Delo z drugimi

Strukturiranje kode na modularen način pomeni, da lahko kodo priklopiš na katerikoli drug modul kode, pa bo vseeno delovala. V programiranju je veliko projektnega dela, kjer vsaka oseba v skupini napiše svoj modul kode, ki na koncu tvori celoto. Ta veščina je pomembna pri vstopu na vsako delovno mesto – optimiziranje in priprava procesa, ki ne bo logičen samo tebi, pač pa tudi tvojim sodelavcem.

  • Ustvarjalnost

Potek in logika vsakega programa vključuje veliko ustvarjalnosti. Oblikuješ lahko grafične uporabniške vmesnike, ki so intuitivni in estetsko primerni za uporabnike (UX, UI). Prav tako se učiš ravnati z nepričakovanimi odzivi uporabnikov (verjemi, teh je veliko). Ta miselni proces gradi empatijo in razmišljanje izven okvirov, saj se postaviš v kožo uporabnika in vidiš svet tudi skozi njegove oči, ne le skozi svoje.

Kateri tečaj programiranja je pravi zame?

Omenili smo že, da je odličen prvi korak pri sprejemanju te odločitve pogovor z nekom, ki ima na podobni karierni poti znanje na področju programiranja. Zamisli si mentorja ali posameznika, ki bi mu želel glede znanja in uspešnosti biti bolj podoben. Morda ti lahko svetuje, katero znanje je bilo zanj ključno in »worth the money«. Ugotoviti je potrebno, katere vrste računalniških znanj, programske ali strojne opreme se običajno uporabljajo v tvoji industriji.

Pri Smartninja tečajih programiranja, na primer, se za učenje osnov programiranja (na primer tečaj programiranja Uvod v izdelavo spletnih strani ali obsežnejši tečaj programiranja Web Development 1) odloča veliko samostojnih podjetnikov in zaposlenih v podjetjih, da se naučijo:

  • Zgraditi spletno stran za lastne potrebe
  • Da lahko sodelujejo s programerji, razumejo njihov proces in ga temu primerno ovrednotijo.
  • Da se naučijo logike programiranja, v kolikor je to v podjetju iskano in zaželeno, ter lahko kot poslovni analitiki ali vezni člen med programerji in produktno ekipo sodelujejo čim bolj gladko.

Veliko posameznikov in zaposlenih se odloča tudi za tečaj SQL in baze podatkov, saj jim to omogoča operiranje s podatki in pravilno branje podatkov (finančni plani, učenje o uporabnikih, sistematizacija velikega števila podatkov,…).

Poleg zgoraj naštetega poskusi tudi ugotoviti, kakšno strokovno znanje delodajalci potrebujejo, a imajo težave pri zaposlovanju usposobljenih ljudi.

Na podlagi pogovorov s podjetji so največje kritične točke:

  • Nekdo, ki bi v podjetju zagotavljal mehke veščine in pretvarjal znanje programerjev v razumljive predstavitve delovanja programov.
  • Nekdo, ki bi upravljal s podatki uporabnikov v smeri boljšega nakupnega in ponakupnega procesa.
  • Nekdo, ki bi kot poslovni analitik optimiziral procese znotraj podjetja na podlagi logičnega razmisleka.

Ne obupaj! Učenje programiranja se splača.

Učenje programiranja se lahko sliši zahtevno, a je podobno, kot učenje kateregakoli drugega jezika. Najprej se naučiš reči »živjo« in »adijo«, potem pa nadaljuješ v smer, ki jo potrebuješ. Osnova so temelji, na podlagi katerih lahko nadaljuješ svojo karierno pot v katerokoli smer, ki ti je smiselna.

Morda celo odkriješ, da obožuješ logiko in proces programiranja, ter končni rezultat: spletno stran ali obdelane podatke, ki ti ponudijo konkretne rešitve.

Smartninja nasvet: Tečaju programiranja se popolnoma posveti, sprašuj, delaj domače naloge in razmišljaj out of the box. Smartninja inštruktorji so s tabo ves čas tečaja na Slack kanalu, kjer jih lahko povprašaš o dilemah (če ti seveda to ni uspelo med tečajem).

Ko boš prepoznal veščine programiranja, po kateri je povpraševanje v tvoji panogi, boš izredno dragoceni sodelavec, če boš izpopolnil svoje veščine programiranja. Tudi če programiranja direktno nikoli ne boš uporabil/a, ti zagotavljamo, da ti bo nov »programerski« pristop reševanja problemov in kritičnega razmišljanja nekaj, kar ti bo odprlo okno za veliko priložnosti.


Če to ni nekaj, v kar je vredno vlagati …

Nadaljuj z branjem