Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Prvi korak v svet programiranja: UVOD V RAZVIJANJE SPLETNIH STRANI za 99 EUR!
Na tečaj

Intervju z inštruktorjem: Programiranje je ena najbolj univerzalnih veščin! Poglej, zakaj.

Nov intervju z inštruktorjem prinaša novo znanje! Tokrat smo za rokav pocukali našega novega inštruktorja Domna, katerega vloga v Smartninji postaja čedalje večja. Domen je namreč avtor tečaja Programiranje za otroke, prav tako pa za konec letošnjega poletja pripravlja tudi tečaj Programiranje s ChatGPT. Zadnji čas je, da ti ga predstavimo in da ga dodobra spoznaš!

S čim se ukvarjaš, Domen? Kako dolgo že programiraš?

Sem razvijalec programske opreme in učitelj programiranja za začetnike. Programiram približno 10 let, poučujem pa zadnjih 5.

Povej mi, kakšni so bili tvoji začetki v programiranju. Kako je bilo?

Za programiranje me je prvi navdušil profesor na gimnaziji, ki nam je predstavil svet robotike in programiranje robotov. Takrat sem prvič spoznal temeljna načela programiranja. Z uspehom in prebojem nekaterih slovenskih podjetij na področju mobilnih iger (Outfit7, Talking Tom) pa se je tudi v meni prebudilo neko zanimanje za svet razvoja programske opreme in spoznanje, da je to morda tisto kar želim početi v življenju.

V katerem jeziku (in kaj) si že programiral in kateri jezik ti je najboljši?

Programiral sem v številnih jezikih in delovnih okoljih, in za vsakega bi znal povedati pozitivne ter negativne plati. Zato bi težko rekel kateri jezik mi je najbolj všeč. Predvsem je pomembno, da delamo nekaj v kar verjamemo in nas veseli. Tako bo delo in osebno napredovanje vedno v ospredju. Sem pa razvijal aplikacije za iOS/Android (Swift, Java, Dart), videoigre (Unity, C#), spletne strani (HTML, CSS, Javascript, Python). Bom odgovoril takole, če bi moral do konca življenja razvijati na enem področju, bi izbral videoigre. Ponujajo poseben izziv, hkrati pa so odlično izhodišče za poučevanje mlajših generacij.

Kaj meniš, da se je na trgu programiranja najbolj spremenilo od takrat, ko si se začel ukvarjati s programiranjem deset let nazaj?

Marsikaj se je spremenilo, najbolj aktualna stvar je vsekakor možnost dela od doma (remote), ki je za marsikoga postala pogoj pri izbiri službe (ali pa je za možnost dela od doma tudi pripravljen menjati službo). Sicer je trg programiranja eden izmed tistih, ki se najhitreje spreminjajo, saj skoraj vsakodnevno spoznamo nove tehnologije, okolja ali jezike. Ravno zaradi tega se moramo biti pripravljeni stalno učiti in biti odprti za nova znanja. Od takrat, ko sem jaz vstopil v svet programiranja, se je vsekakor tudi olajšal dostop do znanja, ki ga potrebujemo. Takrat še ni bilo na voljo toliko tečajev, kot jih imamo danes. Ali si izbral primeren faks, ali pa si se podal na “trnavo” pot samostojnega učenja. Danes je to drugače, tudi po zaslugi projektov kot je SmartNinja.

Pri nas vodiš tečaj Programiranje za otroke. Kako ti je delati z otroci, ko se učijo programiranja?

Delo z otroci je po eni strani izziv, po drugi strani pa izjemna priložnost, da jim predstaviš in jih navdušiš za čudoviti svet računalniške kode. Ko rečem izziv, s tem ne mislim, da je programiranje za otroke pretežko, sploh ne. Pravzaprav se včasih težko zavedamo ali pa sprejmemo, da so v bistvu zelo dojemljivi in da so sposobni veliko več, kot si lahko mislimo. Oni so tisti, ki ob tehnologiji odraščajo in jim je veliko bolj domača, kot je bila nam, ko smo bili njihovih let. Pomemben je le pravi pristop in dobra volja! 😊

Kako meniš, da bodo tvoji tečajniki unovčili znanje o programiranju?

Predvsem upam, da bom v njih prebudil dovolj navdušenja za programiranje, ter da bodo nadaljevali z učenjem in rastjo tudi po koncu tečaja.

Ali meniš, da bi moral vsak posameznik imeti nekaj programerskega znanja?

Da. Predvsem bi morali ljudem pokazati, da programiranje ni nek bav bav in ni potrebno biti genij, da se ga lahko naučimo. Osnove programiranja so v bistvu zelo preproste, a že poznavanje osnovnih principov in trikov nam lahko v življenju pride zelo prav.

Kje lahko tečajnik unovči znanje o programiranju poleg službe v programiranju?

Znanje programiranja je po mojem mnenju ena najbolj univerzalnih veščin, ki jih lahko pridobimo, in to relativno preprosto. Na voljo imamo veliko tečajev, tudi takih kratkih, kjer spoznamo samo osnove, ki pa nam lahko zelo olajšajo marsikatero delo/službo. Podjetniku lahko tako znanje olajša urejanje lastne spletne strani ali spletne trgovine. Osnovno znanje Python-a nam lahko olajša delo v Excel-u in podatkovnih bazah. In takih primerov je še veliko!

Kakšen nasvet bi podal tečajnikom, ki začenjajo s programiranjem?

Naj se ne obremenjujejo s tem, kateri jezik je najbolj iskan ali popularen. Vsi programski jeziki si delijo osnove. Ko znamo en jezik, se lahko hitro naučimo tudi drugih. Izberimo si področje, ki nas zanima (web development, game development, apps, …) in tako bo učenje lažje. Moj nasvet je, naj ne sledijo neskončnim tutorialom – eden ali dva sta dovolj, da posamezniki spoznajo osnove. Po tem je pomembna samo vaja. Zato bi priporočal, da začnejo delati na svojem (mini) projektu, tako se bodo naučili daleč največ.

Katere programerske jezike bi po tvojem morali znati, da bi bili kar najbolj zaposljivi in konkurenčni kadri?

Osebno sem delal na različnih področjih, z različnimi jeziki in za vsakega se najde delo v svetu programiranja. Za kadre, ki ne iščejo službe v programiranju, pa je lahko znanje jezikov, kot so HTML, CSS, JavaScript, Python, velika dodana vrednost.

Domna lahko spoznaš na tečaju Jesenski teden programiranja, kjer v štirih dneh spoznaš osnove svetovnega spleta in z jeziki HTML in CSS, ki predstavljajo osnovne gradnike vizualnega urejanja spletnih strani.

Tečaj je namenjen začetnemu spoznavanju s svetom programiranja, zato smo ga z veseljem približali vsem in ga ponujamo po smešni ceni – 4 dnevi tečaja znašajo namreč 99,00 EUR! 😉

Domen, kam meniš, da se premika trend programiranja?

Trenutno je daleč največ pozornosti na umetni inteligenci (AI) in vsi bi radi skočili na ta vlak.

Ali si kdaj pri programiranju pomagaš s ChatGPT in zakaj (ne)?

Da. Ker je izredno orodje in nam lahko marsikdaj prihrani veliko časa. Sicer nisem eden izmed tistih, ki pravijo, da nas bo umetna inteligenca nadomestila, sploh ne, nam pa lahko marsikatero opravilo olajša. Tako kot nam ga lahko olajša (pravilna) uporaba Googla. 😊

Bi za konec naštel še nekaj uporabnih spletnih strani, kjer bi tečajniki vadili svoje programersko znanje?

Vsekakor naj se naučijo uporabljati Google! Za začetnike bi priporočil spletno stran W3Schools, kjer se lahko naučijo osnov številnih jezikov. YouTube je odličen vir za tiste, ki jim je bliže video. Vsekakor pa bo vsak slej ko prej odkril tudi StackOverflow in GitHub, verjetno preko Googla.

Programiranje nam lahko ponudi ogromno lepega. Ne sme nas biti strah se naučiti nekaj novega.

Bi podal za svojega bodočega tečajnika eno spremno motivacijsko besedo?

Vsak mora nekje začeti, in vsi začnemo z ničle. Sam sem se na pot poučevanja drugih podal, ker vem kako stresen je lahko vstop v ta svet, iz lastnih izkušenj. Ampak ni potrebno, da je tako. Tu smo zbrani ljudje, ki bi radi delili pridobljeno znanje in obogatili življenja ljudi okoli nas. 😉

Domna lahko spoznaš tudi sam/a na našem naslednjem tečaju Poletni teden programiranja, kjer bo z veseljem podal znanje na področju osnov spletnega razvijanja, svetovnega spleta in te naučil uporabljati HTML in CSS. Čaka te štiridnevni tečaj programiranja, kjer boš lahko sam/a sprogramirala svoj fake Facebook profil! Prijavi se, cena je zgolj 99 EUR.

Nadaljuj z branjem