Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Prvi korak v svet programiranja: UVOD V RAZVIJANJE SPLETNIH STRANI za 99 EUR!
Na tečaj

Intervju z inštruktorico Nejo: Znanje programiranja odpira številne priložnosti!

Neja je novopečena inštruktorica v šoli Smartninja. Pridružila se nam je v septembru, mi pa smo jo preprosto morali povabiti k intervjuju! Ne le, da je Neja ena izmed prvih ženskih inštruktoric (in trenutno edina) – Neja je tudi “otvorila” naš novi tečaj programiranja za ženske v Pythonu. Vabljeni k intervjuju, da spoznate Nejo, poleg tega pa se dotaknemo tematike žensk v programiranju, kar bo morda katero spodbudilo k spoznavanju programerskega sveta!


Neja, povej nam kaj o sebi – s čim se ukvarjaš in kako dolgo že programiraš?


Neja: Sem Neja in sem ena od inštruktoric v šoli SmartNinja. Moje dnevne aktivnosti so res raznolike! Poleg tega da obiskujem faks in učim v SmartNinja šoli programiranja, delam občasno tudi v podjetju, ki se ukvarja z IT rešitvami (računalniški oblaki, napredna omrežja…). Občasno pa se tudi spoprimem s kakšnim programerskim projektom. Programirati sem začela v srednji šoli, ko sem se prijavila na Python krožek, ki ga je dijaška organizacija takrat ponujala. S programiranjem sem se srečala tudi kasneje v srednji šoli in od takrat naprej je postalo programiranje del mojega življenja. Imam pa seveda tudi druge hobije, ki ne vključujejo računalnika: rada berem, športam in tudi slikam.


Kako to, da si se odločila za programiranje? Si vedela, da boš programerka že od osnovne šole dalje?


Neja: Že v osnovni šoli so me zanimali računalniki, velikokrat sem se igrala z njimi in poskušala, kaj se zgodi, če pritisnem na različne gumbe ali izvajam različne ukaze. S programiranjem pa sem se srečala šele v srednji šoli. Informatika v srednji šoli me je sama po sebi zelo zanimala, zato sem se tudi odločila za študij računalništva in informatike na Ljubljanski univerzi.


Ali so bili domači in prijatelji začudeni, ko so rekli, da si se odločila za programiranje? Vsekakor spodbujamo, ampak programerske službe so bile do nedavnega rezervirane bolj za moške. Zdaj pa dominiramo tudi dekleta! Ali si imela zaradi tega med študijem kaj pomislekov?


Neja: Res je, sprva so bili domači in prijatelji malo presenečeni, ko sem jim povedala, da sem se odločila za programiranje. Kljub temu pa so me vsi zelo podpirali in veseli, da sem našla študij in poklic, ki me resnično veseli. Pomislekov, ker sem ženska, niti nisem imela. Vedela sem, da je to poklic, v katerem moški prevladujejo. To sem še posebej opazila, ko sem prišla na faks, vendar me to ni nikoli oviralo in večina kolegov mi je bila vedno pripravljena pomagati. Zdaj pa je res lepo videti, kako dekleta prevzemajo vse večji delež v svetu programiranja in tehnologije. Menim, da je to odlično in kaže na to, da stereotipi in predsodki počasi izginjajo.


Kakšni so bili tvoji začetki v programiranju – kako je bilo? 


Neja: Kot sem že omenila, sem se na začetku srednje šole prijavila na tečaj programiranja v Pythonu. Po tečaju sem ugotovila, kaj vse ti znanje programiranja omogoča. Počasi sem se začela spoznavati z različnimi tehnologijami, vire pa sem dobila kar na internetu! Gledala sem  YouTube posnetke in brala različne forume ter bloge. Kasneje sem si v srednji šoli izbrala predmet informatiko, kjer smo tudi programirali, potem pa sem se končno odločila tudi za študij programiranja. Tekom faksa sem sodelovala na različnih projektih, kjer sem osvajala nova znanja. Občasno sem imela tudi inštrukcije, nato pa sem sprejela povabilo za vodenje tečajev pri SmartNinja, kar je odlična priložnost, da delim svoje zanje in se tudi sama kaj novega naučim. 


(Za kar smo res veseli. Welcome aboard, Neja!)

Kdaj si naredila svojo prvo spletno stran?


Neja: Z urejanjem in oblikovanjem spletnih strani sem se začela ukvarjati v srednji šoli, kjer sem si dosti pomagala z orodji z izdelavo spletih strani. Tako sem kasneje dobila prvo pravo službo, v računovodskem podjetju, kjer sem bila zadolžena za izdelavo in urejanje nove spletne strani. Kasneje tekom faksa sem imela kar nekaj projektov, kjer sem naredila spletno stran, spletno trgovino in tudi mobilno aplikacijo!


V katerem jeziku (in kaj) si že programirala in kateri programski jezik ti je najboljši?


Neja: Srečala sem se s precej različnimi jeziki in tehnologijami na svoji programerski poti. Najprej sem začela s Pythonom, ki sem ga kasneje največ uporabljala, na primer pri projektu, kjer smo procesirali signale. Poleg tega sem se srečala tudi z jezikom C, ko sem programirala mikrokrmilnike, in C#, ki sem ga uporabila pri izdelavi igre v Unity-u. Na področju web developmenta sem delala s HTML, CSS, JavaScript in PHP, medtem ko sem za mobilno aplikacijo izbrala Kotlin.
Kar se tiče specializacije, sem delala tako na backendu kot na frontendu, in sem se tudi preizkusila v full-stack razvoju. Glede na moje izkušnje se mi zdi, da vsak jezik in tehnologija prinašata svoje prednosti, ki so primerni za različne vrste projektov. Odločitev o najboljšem jeziku je odvisna od projekta in osebnih preferenc, vendar sem vesela, da sem imela priložnost delati z različnimi orodji in tako širiti svoje znanje in spretnosti v programiranju.


V katerem jeziku programiraš oziroma kateri naziv imaš sedaj, kot programerka?


Neja: Kot programerka delam kot “full-stack” programerka, kar pomeni, da imam znanje in izkušnje na področju razvoja programske opreme tako na strani strežnika (back-end) kot tudi na strani odjemalca (front-end). Poleg tega se ukvarjam tudi z analizo podatkov (data analysis) in različnimi drugimi nalogami, ki vključujejo razvoj in vzdrževanje programske opreme.


Trenutno si naša edina ženska inštruktorica. Pri nas vodiš tečaj Programiranje za ženske, ki smo ga pričeli izvajati še ne pol leta nazaj in izkazal se je za velik uspeh. Ali uživaš v poučevanju programiranja?


Neja: Res uživam, ko lahko podajam svoje znanje naprej in lahko učim ostale ter jim pomagam in jih vodim do rešitve. Ko se danes spomnim mojih začetkov programiranja, negotovosti in vprašanja, ali se mi bo programirati sploh uspelo kdaj naučiti, sedaj kar težko verjamem, da sem danes jaz tista, ki uči druge.


Kako meniš, da bodo tvoje tečajnice unovčile znanje o programiranju?


Neja: Pri programiranju ne gre le za pisanje kode, pač pa za razumevanje in logično razmišljanje. Učenje programiranja te nauči bolj logično razmišljati in boljšega reševanja problemov. 
Poleg tega pa lahko znanje programiranja uporabijo tudi za izdelavo lastnih projektov, aplikacij ali spletnih strani, bodisi kot hobi ali pa kot dodatni vir dohodka. Skratka, znanje programiranja odpira številne možnosti, kar lahko moje tečajnice izkoristijo na različne načine v svojem življenju in karieri.

Kakšno je po tvojem mnenju stanje žensk v IT industriji? Jim je lahko, ali meniš, da so velikokrat postavljene v ozadje?


Neja: Res je, da je večina znanih podjetnikov z IT ozadjem, ki so pridobili medijsko pozornost, moških. Vendar pa je res tudi to, da so bile ženske pomembne v zgodovini računalništva. Na primer Ada Lovelace, ki je bila prva programerka.
Iz lastnih izkušenj lahko potrdim, da je v IT industriji vedno več žensk, ki študirajo programiranje in se odločajo za takšne kariere. Pomembno je, da spodbujamo večjo vključenost žensk v IT, saj prispevajo k raznolikosti in inovacijam v industriji.


Ali meniš, da bi morala vsaka posameznica imeti nekaj programerskega znanja? 


Neja: Ja, menim, da bi morala vsaka posameznica imeti nekaj programerskega znanja. Pri programiranju ne gre samo za to, da znaš napisati par vrstic kode. Večji in težji del programiranja predstavlja logičen razmislek in načrtovanje (planiranje). Da pišemo programe, ki delajo in so učinkoviti, se je potrebno naučiti logičnega razmišljanja. To pa nam pomaga pri reševanju vsakodnenevnih problemov.


Recimo, da ženska noče postati programerka. Kje lahko unovči svoje znanje programiranja?


Neja: Kot sem omenila pri prejšnjem vprašanju – velik del znanja programiranja je logično razumevanje. To je znanje, kako razmišljati na način, da smo učinkoviti in da problem rešimo. Menim, da to lahko pomaga pri vseh aspektih življenja. Kar se pri programiranju naučiš v največji meri, je iskanje podatkov. Ko koda ne dela, se reševanja lotiš tako, da “googlaš” problem. Tako se naučiš efektivno iskati informacije, ki so pomembne za tvoj problem, to pa v življenju postaja vse bolj pomembna spretnost; najti verodostojne podatke, ki jih potrebujemo za odločitve.


Ali se strinjaš, da samostojnim podjetnicam pridejo prav izkušnje oziroma znanje iz programiranja? Poznaš koga, ki je programersko znanje dobro unovčil v svojem poslu?


Neja: Se strinjam, razumevanje programiranja omogoča samostojnim podjetnicam večjo avtonomnost. Same lahko skrbijo za razvoj in vzdrževanje spletnega mesta ali aplikacije. Poznam par posameznikov, ki so se uveljavili kot razvijalci spletnih aplikacij in spletnih strani. Znanje programiranja jim je omogočilo hitrejše delo ali pa ga je do neke mere avtomatiziralo.


Kakšen nasvet bi podala tečajnicam, ki šele začenjajo s programiranjem?


Neja: Svetovala bi jim predvsem veliko vaje in vztrajnosti. Samo z vajo in vztrajnostjo se jim bo uspelo naučiti programiranja. Potrebno je biti konsistenten. Kot programerji se nenehno izobražujemo in učimo novih stvari, saj se tehnologija ves čas razvija.


Katere programerske jezike bi po tvojem morali znati, da bi bili kar najbolj zaposljivi in konkurenčni kadri? Kje je trenutno hype v svetu programiranja?


Neja: Trenutno je največji “hype” v svetu programiranja na področju web developmenta in umetne inteligence. Na teh področjih je povpraševanje po programerjih izjemno veliko in obstaja veliko možnosti za zaposlitev.
Kar se tiče programerskih jezikov so HTML, CSS in JavaScript ključni jeziki za razvoj spletnih strani in aplikacij. Znanje teh jezikov, tako na strani frontenda kot na strani backenda, je zelo zaželeno in lahko odpre številne priložnosti za zaposlitev.
Poleg tega je Python zelo priljubljen jezik in se šteje za odlično izhodišče za začetnike. Zaradi svoje preproste sintakse in logike je Python prijazen do začetnikov, obenem pa je močan jezik, ki se uporablja v številnih področjih, vključno z umetno inteligenco. Pri zaposlitvah je trenutno največ povpraševanja po razvijalcih spletnih strani in Python programerjih.


Ali bi tudi sama rada usvojila kaj novega na področju programiranja? Se želiš naučiti nekaj novega? Kaj in zakaj?


Neja: Trenutno je moj cilj poglobiti znanje, ki ga že imam in postati ekspert na področjih, ki jih že poznam. Seveda pa ne dvomim, da bo tudi kakšna nova stvar v meni vzbudila zanimanje. Morda je čas tudi za kaj iz področja umetne inteligence? 🙂


Kam misliš, da se premika trend programiranja? Ali bodo programerji še “uporabni”?


Neja: Zagotovo je viden velik porast na področju umetne inteligence v zadnjih letih. In verjamem, da se bo trend obdržal, saj omogoča boljše prilagajanje vsebin uporabniku in samostojno odločanje. Tudi spletne in mobilne aplikacije bodo še vedno zelo aktualne. Spletne aplikacije omogočajo dostop do spleta in prenos informacij. Mobilne aplikacije pa bojo z nami ostale, dokler bodo z nami mobilni telefoni. Je pa od naštetih v zadnjih letih nedvomno največji hype področje umetne inteligence. Veliko ljudi se vpraša, ali bodo programerji sploh še uporabni in ali bodo še imeli službe, glede na to da je umetna inteligenca npr. ChatGPT, tako napredna, da lahko sama piše kodo. Osebno menim, da bodo. Res je, da ChatGPT lahko napiše nekaj kode, vendar je v večini primerov koda nedelujoča, če pa je delujoča, pa je na programerju, da jo zna umestiti v večji projekt. Torej – še vedno se bodo potrebovali programerji, ki bodo kodo znali brati in jo razumeti. Umetna inteligenca pa bo le orodje, s katerim si lahko pomagajo.


Ali si kdaj pri programiranju pomagaš s ChatGPT in zakaj (ne)?


Neja: Seveda si. Kot sem že rekla, ChatGPT ne more spisati celotne kode za projekt, je pa zelo uporaben, ko programiramo. En razlog zakaj ga uporabljam je, da programiram v različnih jezikih. Če nekaj časa programiraš v enem jeziku, se navadiš njegove sintakse. Nato začneš programirati v drugem, kjer je dokaj pogosto, da ne veš sintakse tega jezika. Tu je ChatGPT zelo uporaben, saj vzame veliko manj časa, da nam pove sintakso, kot če bi za njo brskali po internetu. Uporabljam ga tudi, da najdem manjše napake, ki jih imam v kodi.


Bi za konec naštela še nekaj uporabnih spletnih strani, kjer bi tečajniki vadili svoje programersko znanje?


Neja:
www.w3schools.com
www.geeksforgeeks.org
www.projecteuler.net
www.freecodecamp.org

Poleg spletnih strani, kaj je še tvoj nasvet za tiste, ki bi se radi čimbolj naučili programirati?


Neja: Vaja, vaja in še več vaje. Kako dober programer boš, je odvisno od tega, koliko napak si naredil in jih rešil. Največ se naučiš na napakah. Pomembno je tudi, da smo na tekočem z razvojem tehnologije, z novimi verzijami programskih jezikov….


Neja, kje se vidiš čez 10 let? 


Neja: Iskreno ne vem, si poskusim pustiti čim bolj odprte možnosti. Morda bom na nekem otoku ležala na plaži, pila koktajl in programirala, ali pa morda imela svoje podjetje. To sporočim čez 10 let.


Kako bo potekal tvoj dan in tvoje delo čez 10 let, če ostaneš v programiranju? Kaj meniš, da se bo spremenilo?


Neja: Menim, da bo prisotne veliko več umetne inteligence. Da bo osnovno pisanje kode popolnoma avtomatizirano. Verjetno bom še vedno programirala, ampak ne moram predvideti, za katero stvar ali na katerem področju.


Bi podala za svojo bodočo tečajnico/tečajnika eno spremno motivacijsko besedo?


Neja: Vsak se lahko nauči programirati, vse kar potrebuje je volja in računalnik. Na začetku se vam bodo zdele stvari težke in nerazumljive, saj se soočate z novo terminologijo, koncepti in sintakso. Vendar pa s trdim delom, vajo in vztrajnostjo, lahko postane vse bolj jasno in razumljivo.

Vzeti si je potrebno čas in se dobro naučiti osnov in razumeti koncepte, nato pa graditi svoje zanje naprej in s časoma boste postali boljši in boljši.

__________

Neja je inštruktorica tečaja Programiranje za ženske, na katerega se lahko prijaviš tukaj. Pričnemo 12. marca, poskrbeli pa smo za 15% popust v slopu mednarodnega dneva žena.

Nadaljuj z branjem