Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Zakaj bi se morali vodje projektov učiti programiranja?

Če delate v skupini programerjev, morate govoriti “njihov jezik”. Tu je 5 razlogov, zakaj bi se moral vsak projektni vodja naučiti programiranja ali vsaj razumeti programerske osnove.

1. Izognite se dodelitvi dela napačnim ljudem

Vsak projekt se začne s sestavo ekipe in dodelitvijo vlog. Pomembno je vedeti, koga potrebujete, da opravi določeno delo.

Ker vodje projektov velikokrat ne razumejo, kaj programerji počnejo ali kako je zgrajena določena spletna stran/mobilna aplikacija, lahko v postopku dodelitve dela sprejmejo napačne odločitve.

Za primer vzemimo gradbišče. Recimo, da sta za kopanje luknje potrebna dva voznika tovornjaka in en človek, ki upravlja bager. Če se spoznate na stroko, se lahko izognete napakam in za tako delo ne najamete npr. le treh voznikov tovornjaka.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_untitled design 1 1571299161

2. Boljše določajte roke izdelave

Roki za dokončanje dela (ali celotnega) projekta so najpomembnejši mejniki pri vsakem projektu. Delo s programerji je lahko zelo mučno, če ne morete predvideti, kako dolgo lahko trajajo stvari.

Postavitev nerealnih rokov povzroča slabo energijo v vaši ekipi in celo vašim strankam. Če razumete programiranje in način razvoja programske opreme, boste znali postaviti bolj realne roke. Delo se bo končalo hitreje in energija v vaši ekipi bo veliko boljša.

3. Prave odločitve pri izbiri tehnologije

Trendi v IT svetu se hitro spreminjajo. Vodja projektov, ki je običajno vez med razvijalci in stranko, mora razumeti, kaj je za stranko najboljše. Tudi če stranka sama tega še ne ve.

Pri takih odločitvah je dobro prisluhniti svoji IT ekipi. Izbira napačne tehnologije (na primer programskega jezika in ogrodja) vas lahko drago stane.

Projektni vodja, ki razume informacijsko tehnologijo, je veliko boljši pri sprejemanju temeljnih odločitev in jih po potrebi lahko pravilno razloži strankam.

4. Krajši sestanki s programerji

Vodje projektov običajno spremljajo vse, kar se dogaja s projektom, organizirajo tedenske sestanke ali pa hitre vsakodnevne sestanke. Vendar vsak tak sestanek odvzame programerjem dragocen čas od dejanskega programiranja.

Ne razumite me narobe. Sestanki so pomembni. Še pomembnejše pa je, da so ti sestanki učinkoviti in da ne izgubljate časa. Projektni vodja, ki ne “govori IT jezika”, bo potreboval več časa, da bi razumel teme in vprašanja, o katerih se razpravljala med sestankom.

Ne bodite projektni vodja, ki potrebuje razlago za vsako malenkost.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_untitled design 2 1571299171

5. Sam/a naredi manjše spremembe v kodi

Predstavljajte si naslednje: Vaš projekt je končan. Rok je izpolnjen. Vaša IT-ekipa se počuti odlično glede opravljenega dela, vaša stranka pa je navdušena nad končnim izdelkom. Vse je super.

Mesec dni kasneje vas stranka preko e-maila kontaktira glede manjše spremembe na spletni strani. Vaša prva misel je: “Presneto!” IT ekipa je namreč že prešla na naslednji projekt in trenutno so vsi prezaposleni.

Kaj narediti? Predstavljajte si, da lahko sami sprogramirate to manjšo spremembo, kar privede do hitre rešitve težave in osreči stranko! Pa tudi del vaše kode je zdaj del projekta. A ni to super občutek? 🙂

Pri SmartNinji menimo, da bi se moral vsak projektni vodja, ki sodeluje s programerji, naučiti vsaj nekaj osnov programiranja. V ta namen imamo odličen kratek tečaj z imenom Programiranje za začetnike (Python).

Preberite si več o tečaju in se prijavite še danes! 😉

Nadaljuj z branjem