Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Najbolj prodajan tečaj programiranja: WEB DEVELOPMENT 1. Pričetek 28. maja!
Na tečaj

Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje doma samostojno raziskovati ali pa se vpisati na študij programiranja na bližnji univerzi. Raziskali bomo prednosti in slabosti obeh pristopov, da ti pomagamo pri odločitvi – kakorkoli se odločiš … Učenje programiranja je vedno dobra izbira. Kdo ve, morda kmalu postaneš developer / developerka!

Učenje programiranja doma

Prednosti

 1. Svoboda: Učenje programiranja doma ti omogoči, da prilagajaš tempo učenja svojim potrebam – 7 dni v eno ali pa 7 dni nič … Kot smo rekli, čisto po svoje!
 2. Prilagodljivost: V današnjem svetu ustvarjanja vsebine lahko izbiraš med številnimi tečaji, interaktivnimi vadnicami, video posnetki, blog zapisi in celo podkesti, ki so na voljo na spletu. To ti omogoči, da se osredotočiš na področja, ki te zanimajo, in napreduješ v skladu s svojim lastnim urnikom.
 3. Sposobnost samostojnega reševanja problemov: Učenje programiranja doma od tebe zahteva, da se naučiš reševati težave samostojno – tukaj (vsaj v osnovi) ni mentorjev oziroma profesorjev, ki bi ti pomagali. Seveda obstajajo spletne skupnosti, forumi in platforme za učenje, ki ti pomagajo, da pridobiš vpogled v težave, s katerimi se soočajo drugi programerji – na ta način se učiš iz njihovih izkušenj. Tak način reševanja težav krepi tvojo sposobnost iskanja rešitev in samostojnega razmišljanja.
 4. Stroškovna učinkovitost: Učenje programiranja doma je pogosto najcenejša možnost v primerjavi s študijem – kot že omenjeno, na spletu je ogromno programerjev in skupnosti, ki ustvarjajo programersko vsebino. Spletne platforme in tečaji so pogosto cenovno zelo dostopni ali celo brezplačni, kar ti omogoči, da pridobiš dragoceno znanje po dostopni ceni.

Slabosti:

 1. Ni učnega načrta: Učenje programiranja doma lahko pomeni, da se moraš samostojno organizirati in sestaviti učni načrt (in da, močno priporočamo pridobivanje osnov – kje začeti, kako začeti, s katerim programskim jezikom začeti, kateri so najpogostejša orodja in kako delujejo stvari). Brez strukturiranega programa in vodenja se lahko znajdeš v situaciji, ko nisi popolnoma suveren, kaj se je treba naučiti in v kakšnem vrstnem redu.

V tej fazi močno priporočamo osnovni tečaj programiranja ali plačilo kave prijatelju programerju. Prijatelj programer ali šola programiranja ti lahko omogoči nujno potrebne informacije, kako deluje splet, kako funkcionira koda, kakšne kode obstajajo, kakšna je logika določenega programskega jezika, kateri programski jezik potrebuješ za to, kar želiš početi, in seveda … Ali ti programiranje sploh ustreza.

2. Omejen dostop do mentorstva: Čeprav so spletni viri zelo bogati z znanjem, morda ne bo možnosti dostopa do izkušenega mentorja ali profesorja, ki bi ti nudil strokovno usmeritev in povratne informacije. Pomanjkanje osebnega mentorstva lahko oteži premagovanje ovir in napredovanje v tvojem učenju. Da povemo po domače – hitro lahko poklopiš računalnik in od programiranja obupaš prehitro. Verjemi, mentor developer je najboljše zdravilo za programski bug. 😉

3. Pomanjkanje motivacije: Pomanjkanje motivacije je prav tako ena od slabosti učenja programiranja doma. Ko se učiš programiranja doma, je odgovornost za napredek in vzdrževanje motivacije povsem na tebi. Brez strukturiranega okolja in zunanjega pritiska, kot ga prinaša študij, se lahko soočaš s težavami pri ohranjanju doslednosti in motivacije za učenje.

Učenje programiranja na univerzi (študij)

Prednosti:

 1. Strukturiran učni načrt: Študij na univerzi ti ponuja strukturiran učni načrt, ki ga pripravijo strokovnjaki na tem področju. Ker programiranje NIKOLI ni samo programiranje … Programi pogosto vključujejo tudi znanje, matematike, algoritmov in drugih pomembnih konceptov. To ti definitivno omogoči celovito razumevanje temeljev programiranja. Seveda je študij programiranja namenjen poznavanju temeljev, na podlagi katerih se lahko ob koncu študija usmeriš kamorkoli želiš.
 2. Interakcija s profesorji in kolegi: Študij na univerzi ti omogoča, da sodeluješ s profesorji in kolegi študenti. Skupaj lahko rešujete izzive, postavljaš vprašanja, razpravljaš o konceptih, se udeležuješ hackatonov in drugih skupinskih projektih in pridobiš dragocene povratne informacije. Interakcija s strokovnjaki in enakimi misleci spodbuja učenje in omogoča gradnjo mreže strokovnih stikov, ki bi ti morda v prihodnosti prišli prav.
 3. Potrdilo in ugled: Diploma za inženirja na univerzi prinese priznano potrdilo, ki ga lahko uporabiš pri iskanju zaposlitve. Na srečo je ogromno modernejših podjetij, kjer ta papir ni pomemben, na žalost pa je akademskem iskanju zaposlitve ali večjih uglednejših podjetjih nujen. Univerzitetna izobrazba ti lahko ponekod prinese tudi dodaten ugled v očeh delodajalca in ti da prednost pred drugimi iskalci zaposlitve.

Slabosti:

 1. Omejenost in trajanje študija: Študij na univerzi običajno zahteva časovno zavezanost in dolgoročno predanost. Programi so običajno dolgi (3 leta, če gre vse po načrtu 😉) in se osredotočajo na širok spekter predmetov, ki niso vedno neposredno povezani s tvojimi interesi ali cilji. To lahko omeji tvojo fleksibilnost in prilagodljivost.
 2. Finančni stroški: Študij na univerzi prinaša finančne stroške, kot so študijski materiali in stroški življenja v bližini študija. Te stroške je pač treba upoštevati.
 3. Pomanjkanje praktičnega znanja: Študij na univerzi ti poda širok spekter znanja o programiranju, IT-ju, logiki, matematiki in inženirstvu, a večinoma v teoretičnem smislu. Za praktično usposabljanje je potrebno veliko samoiniciativnosti, kar je pri več študentih lahko težava.

Obstaja več dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri odločitvi med učenjem programiranja doma ali študijem na univerzi. Pomembno je, da upoštevaš osebne preference, cilje, finančne zmožnosti in dostop do virov. Prav tako je seveda smiselno razmisliti o kombinaciji obeh pristopov, na primer s samostojnim učenjem doma in občasnimi tečaji programiranja v drugih izobraževalnih institucijah.

Ne glede na tvojo izbiro pa je ključnega pomena doslednost, predanost in strast, ki ga včasih učenje programiranja lahko oteži. 😉 Le tako se lahko uspešno prebijaš čez včasih trnovo pot!

Nadaljuj z branjem