Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Top 5 razlogov zakaj se naučiti JavaScripta

JavaScript je eden izmed najbolj uporabljanih programskih jezikov na svetu. Skoraj vsako spletno mesto danes uporablja JavaScript, saj je bil razvit z namenom, da doda interaktivnost spletnim stranem. In ker na t.i. “front-endu” praktično nima konkurence, je znanje JavaScripta za spletne programerje skorajda nuja.

Tu je 5 razlogov, zakaj se je dobro naučiti JavaScripta in posledično narediti velik korak naprej v svojem programerskem razvoju.

1. Naj bo tvoj spletni front-end bolj interaktiven.

HTML & CSS sta sicer super in nujna za front-end development, ampak če ju uporabljaš brez JavaScripta, zamujaš kar nekaj super stvari, ki jih ta ponuja, recimo “dropdown” meni, ali pa pop-up okna.

Če si do zdaj že uporabljal/a Bootstrap, si skupaj z njim v ozadju dejansko uporabljal/a JavaScript, čeprav se tega mogoče nisi zavedal/a.

Poznavanje JavaScripta pa tvojemu obstoječemu znanju front-enda doda več interaktivnosti, kar naredi tvojo spletno aplikacijo bolj zanimivo za uporabnike. Samo pazi, da s front-end efekti ne pretiravaš, da ne povzročiš kakega epileptičnega napada. 🙂

2. Zmanjšaj stroške procesiranja na strežniku.

Kot verjetno že veš, spletne strani (oz. spletne aplikacije) tečejo na strežniku. V določenih primerih lahko neka akcija znotraj spletne aplikacije zahteva več procesiranja s strani strežnika, na primer pri obdelavi slik (če recimo tvoja spletna stran omogoča urejanje slik).

Če se to procesiranje zgodi preko back-end kode, to pomeni, da bo procesiranje moral izvesti naš strežnik, kar posledično poveča tvoje stroške.

Namesto tega pa lahko logiko procesiranja z uporabo JavaScripta preneseš na front-end, kar pomeni, da se bo procesiranje dogajalo na računalniku uporabnika tvoje spletne aplikacije, ne pa na tvojem strežniku. Tako privarčuješ na stroških gostovanja spletne strani.

3. Preverjanje pravilnosti vnosa podatkov (validacija)

Uporabniki tvoje spletne aplikacije bodo (povečini) ljudje in ljudje smo znani po tem, da delamo napake. Še posebej, ko izpolnjujemo obrazce na internetu. 🙂

JavaScript nam pomaga prestreči napake v obrazcih še predno so ti poslani na strežnik. Seveda je potem potrebno podatke še enkrat preveriti tudi na strežniku samem, ampak kljub temu validacija na front-endu močno prihrani čas tako uporabniku, kot tudi nam (oz. našemu strežniku).

4. Aplikacija na različnih platformah

Če želiš, da tvoja spletna aplikacije ne teče le na spletu (“web app”), temveč tudi kot računalniški program (“desktop app”) ali pa kot mobilna aplikacija (“mobile app”), ti je JavaScript lahko zelo v pomoč.

Na primer, za razvoj desktop appa lahko uporabiš zelo priljubljeni Electron. Za razvoj mobilne aplikacije, ki bo tekla tako na Androidu, kot tudi na Applovem iOS, pa React Native.

5. Zaposlovalci iščejo ljudi z znanjem JavaScripta.

JavaScript je en izmed najbolj uporabljanih programskih jezikov, in če ga dobro znaš, boš med zaposlovalci zelo priljubljen. Seveda, če ti naklonjenost zaposlovalcev ne godi, lahko poskusiš dejstvo, da znaš JavaScript, tudi skriti, vendar verjetno nisi eden oz. ena izmed takih ljudi. 🙂

Če je ta blog zapis v tebi vzbudil zanimanje za JavaScript, se ga lahko naučiš preko enega izmed dveh naših tečajev: Web development 2 ali pa JavaScript tečaj. Razlika je le v tem, da WD2 tečaj ponuja še nekaj dodatnih (ne-JS) vsebin, medtem kot je JS del tega tečaja identičen vsebini JavaScript tečaja.

Nadaljuj z branjem