Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Tjaša: Vsi začetki so težki, a če te programiranje zanima, naj te to ne spelje s poti!

Tjaša je tečajnica, ki je zaključila kar tri naše tečaje: Vikend programiranja, Web development 1 in Web development 2 in je tudi del naše SmartNinja ekipe v operativi. Pravi, da ji znanje pridobljeno na SmartNinja tečajih pomaga predvsem pri razumevanju metodologije programiranja in razvoja spletnih strani in aplikacij ter upa, da ga bo lahko kmalu uporabila tudi pri nadaljnji zaposlitvi.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem 24-letna Tjaša in sem del ekipe SmartNinja. Pri SmartNinji delam v operativi že kako leto, občasno pa pomagam pri poslovanju družinskega podjetja – Računovodstvo Sonček. Laično se ukvarjam z digitalno umetnostjo in čeprav sem začasno športno neaktivna, se ukvarjam tudi z borilnimi veščinami.

Kako poteka tvoj običajen dan?

Vsak dan najprej na balkonu spijem močno kavo, pregledam socialna omrežja, mail in agendo za dan. Potem se odpravim v domačo pisarno, kjer se lotim dela. Ker veliko časa preživim za računalnikom, prosti čas rada izkoristim za delo okoli hiše. Če vreme dopušča, se rada sprehodim po naravi, ali pa se usedem na motor z boljšo polovico. Če mi zvečer ostane kaj časa, ga posvetim risanju.

Kaj si si kot otrok vedno želela postati?

Vedno sem rada risala in pisala zgodbice, zato sem si želela postati umetnica. Sem pa z leti ugotovila, da mi poleg kreative leži kar precej različnih stvari, zato je risanje ostal hobi.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosna?

Morda ni ravno klasičen dosežek, sem pa najbolj ponosna na svojo trdoglavost in da sem poleg dvomov drugih utrla svojo pot do uspeha v življenju.

Katera so tvoja življenjska načela?

Vse se da, če se hoče. Trdo delo se splača, če imaš jasno zarisan cilj in delaš na tem, kar te izpopolnjuje.

Tvoja največja razvada je?

Kava in Netflix. 🙂

Udeležila si se Vikend programiranja, WD1 in WD2 SmartNinja tečajev. Zakaj in ali lahko na kratko opišeš svojo izkušnjo?

Tečaja vikend programiranja sem se udeležila čisto iz želje po pridobivanju novega znanja. Snov na tečaju (front-end) mi je hitro postala všeč, zato sem se kmalu odločila še za obisk tečaja Web Development 1, kjer sem se spoznala še z back-end programiranjem in Python-om. Srečanja so potekala v sproščeni atmosferi v družbi dobrega inštruktorja, iz tečaja sem odnesla veliko, zato sem se odločila nadgraditi svoje znanje z obiskom naprednega tečaja – Web Development 2.

Kaj sedaj, po končanem Web Development 2 tečaju? Kako boš uporabila pridobljeno znanje?

Seveda je pred mano še kar nekaj učenja, saj bi rada pridobljeno znanje še nadgrajevala, preden se lotim kakega projekta, kot recimo pomoč pri postavitvi in urejanju strani za Računovodstvo Sonček. Upam, da pridobljeno znanje uporabim tudi pri kaki zaposlitvi. 🙂

Kaj trenutno počneš in kako ti pri tem pomaga znanje, ki si ga pridobila na SmartNinja tečaju?

Poleg dela pri SmartNinji sem trenutno ravno zaključila z pripravništvom za QA inženirja. Znanje mi je pomagal predvsem pri razumevanju metodologije programiranja in razvoja spletnih strani in aplikacij.

Lahko rečeš, da ti je tečaj dal dovolj znanja za začetek programerske kariere?

Definitivno, SmartNinja je bila zame odlična odskočna deska v IT področje.

Si se naučila kak nov programski jezik? Kateri? Bi rekla, da je znanje iz tečaja dobro orodje za učenje novih jezikov?

Pred tečajem sem poznala le HTML in CSS, zato je bil Python zame nov jezik. Spoznala sem SQL, na hitro pa tudi JavaScript. Znanje iz tečaja je dobro orodje, saj poleg razlage in smiselnih nalog pridobiš veliko uporabnih informacij za nadaljnje učenje. Python je pa tudi super jezik za začetnike.

Kakšni so tvoji nadaljnji karierni cilji?

IT svet me veseli, poleg tega pa me veseli tudi uprava in poslovanje, zato bi na dolgi rok rada pridobila dovolj znanja in izkušenj na področju managementa v IT.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Vsi začetki so težki, a če te programiranje oz. IT zanima, naj te to ne spelje s poti. SmartNinja je tu zato, da te usmeri in podpira na tej poti, poleg tega pa je danes precej možnosti za učenje, mreženje, pripravništva in zaposlitve, zato nikar ne obupaj!

Nadaljuj z branjem