Prijavi se na najbolj priljubljen tečaj: WEB DEVELOPMENT 1.
Poglej več

Tečajnica Zala: Odloči se za tečaj v živo – video ponavadi ne odgovori na tvoja vprašanja.

Zala Klanšek je pridna tečajnica, ki se je udeležila tečaja Web development 1. Čeprav je to daleč od stroke, za katero se je odločila v času študija, pa Zala prisega na konsistentnost in nenehno učenje stvari, ki ti lahko dobro služijo na karierni poti. Preberi njen zabaven intervju!

1. Kdo si, Zala?

Definitivno nisem ninja, ker mi poka v sklepih. Po izobrazbi sem sicer psihologinja, vendar na srečo sveta, ne delujem na tem področju. Večino časa pijem kavo in se pretvarjam, da vem kaj počnem. Kadar nihče ne gleda, pa sem sposobna ure presedeti na mestu, gledati v zid in razmišljati o nepomembnostih življenja. Sovražim klicati po telefonu, ko pa se enkrat do tega pripravim, ne bi nikoli več odložila slušalke.

2. Kako poteka tvoj običajni dan?

Ne preveč zanimivo. Dan definitivno začnem z zajtrkom, ker je misel na zajtrk edina stvar, ki me zjutraj spravi iz postelje. Ker se mi delavnik pogosto podaljša do večernih ur, grem ponavadi ob bizarno zgodnji uri na dolg sprehod, potem pa prebijem dobršen del dneva pred računalnikom oziroma po raznih sestankih. Po službi pa je čas za ukvarjanje s stvarmi, ki me zanimajo tisti trenutek. Ker sem polna idej, se to stalno spreminja.

3. Kaj si si kot otrok vedno želela postati?

Edina želja, ki se je spomnim je, da bi postala astronavtka. Vendar so se mi sanje razblinile takoj, ko so mi starši povedali, da bi za tovrsten poklic morala obvladati fiziko. Čeprav takrat še nisem razumela, kaj fizika je, sem bila prepričana, da glede na izkušnje z matematiko, najbrž nič dobrega.

4. Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosna?

Vem, da je ena stvar na katero sem ponosna, ampak se pri najboljši volji ne morem spomniti na kaj.

5. Katera so tvoja življenjska načela?

Poskušaj narediti največ s tistim kar imaš. Ne bodi tako prijazen, da delaš v lastno škodo, vendar se trudi, da v svojih prizadevanjih ne bi aktivno škodil drugim. Konsistentnost je ključna.

6. Tvoja največja razvada je?

Kava in glasba na »repeat«.

7. Udeležila si se SmartNinja tečaja. Lahko na kratko opišeš svojo izkušnjo?

Udeležila sem se tečaja Web Development 1, kjer smo obdelali res ogromno vsebin. Tečaj se fokusira res na celoten aspekt izdelave spletne strani. Od tega kako stvari funkcionirajo v ozadju, varnosti podatkov, pa do tega na kaj vse je treba pomisliti, ko se lotiš izdelave. Poleg res širokega spektra, mi je bil zelo všeč tudi format tečaja. Tečaj je namreč potekal v živo, tako da si lahko sodeloval z drugimi tečajniki in postavil vprašanja takoj, ko so se ti porodila. Na spletu namreč obstaja ogromno vsebin, ampak, ko se ti zalomi, oziroma nečesa ne razumeš, video ponavadi ne odgovarja na tvoja vprašanja. Menim pa tudi, da se je pred prijavo na tečaj smiselno vprašati kaj pravzaprav od tečaja želiš, oziroma kaj nameravaš s pridobljenim znanjem početi. Naprimer, za nekoga, ki ga primarno zanimajo sam design oziroma vizualni učinek spletnih strani, znajo biti vsebine o back-endu precej nezanimive.

8. Kaj trenutno počneš in kako ti pri tem pomaga znanje, ki si ga pridobila na SmartNinja tečaju?

Trenutno delam v kadrovski službi večjega mednarodnega podjetja, kjer sicer ne programiram, oziroma izdelujem spletnih strani, vendar pa sem vseeno veliko v stiku z developerji kadar iščemo rešitve, kako določene nove zahteve implementirati v interni HR sistem. Čeprav ni ravno ista tematika, mi osnove python-a, ki sem jih osvojila na tečaju dejansko koristijo. Veliko lažje si namreč predstavljam ovire, ki jih imajo developerji, način oziroma logiko reševanja težav, pa tudi njihovo terminologijo.

9. Lahko rečeš, da ti je tečaj dal dovolj znanja za začetek programerske kariere?

Tečaj mi je dal predvsem zelo dobro podlago za nadaljnji razvoj in učenje. Po opravljenem tečaju se veliko lažje orientiraš in znaš poiskati odgovore na določena vprašanja oziroma izzive na katere naletiš med delom.

10. Si se naučila kakšen nov programski jezik? Kateri? Bi rekla, da je znanje iz tečaja dobro orodje za učenje novih jezikov?

Med tečajem sem se seznanila s Python-om, ki me je zanimal že dalj časa. Po predlogu prijatelja, sem se pythona poskušala naučiti že med študijem, ampak mi nekako ni uspelo. Zato sem bila zelo vesela, da smo se s tem spopadli skupaj na tečaju. Resnično neprecenljivo je, da imaš nekoga, ki ti pokaže in razloži osnove, ne pa da si primoran prebrati pol interneta, da sploh najdeš terminal. Seveda na tečaju ne moraš obdelati vsega, zato je še toliko bolj pomembno, da se naučiš tudi kje najti odgovore na svoja vprašanja, oziroma kako vprašanja sploh zastaviti. Kar potem velja tudi za učenje novih jezikov. Definitivno pa se mi zdi, da so logike različnih programskih jezikov zelo podobne. Torej, ko zapopadeš logiko enega, je učenje oziroma razumevanje ostalih veliko lažje.

11. Kakšni so tvoji nadaljnji karierni cilji?

Glede na situacijo zaenkrat ostajam na svojem trenutnem delovnem mestu, potem pa bomo videli kako bo.

12. Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Ker sama nisem ravno na programerski poti, težko dam kakšen konkreten nasvet. Lahko pa rečem, da karkoli že počneš, bodi konsistenten in vztrajaj, pa tudi če samo 15 minut na dan.

Zala je pri SmartNinji “diplomirala” iz Web Developmenta 1, kjer se je podrobno spoznala s termini frontend in backend razvijanja. Tečaj programiranja poteka v programskem jeziku Python, kjer lahko narediš svojo prvo spletno aplikacijo in jo naložiš na spletni strežnik. Web development 1 tečaj ti omogoča, da se spoznaš z vsemi ključnimi orodji in postopki, ki jih pri delu uporabljajo programerji v IT podjetjih in startupi na spletnih straneh.

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: september 2023

  Mesec september prinaša nove zaposlitve v programiranju. Na voljo je kar nekaj različnih nivojev in vrst zaposlitve, tako da vabljeni k branju in seveda prijavi na delovno mesto. Kaj pa…
 • Tečaji “Smartninja šola programiranja” explained

  Zaradi aktivnega sodelovanja naših inštruktorjev in velikega interesa tečajnikov Smartninja šola programiranja nenehno dodeluje in dodaja nove tečaje programiranja. Vrata priložnosti za izboljšanje digitalnih veščin so pri nas vedno odprta!…
 • Zaposlitve v programiranju: avgust 2023

  Nov mesec, nove zaposlitve! V avgustu se že kar nekaj podjetij zbuja iz poletnega dopustovskega spanca (😉) in na voljo so nove zaposlitve v programiranju! Kam se prijaviš? Monolit Monolit…
 • Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

  V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje…