Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Tečajnica Tjaša: Večkrat sem bila na meji, da zabrišem računalnik skozi zaprto okno!

Tokrat smo k intervjuju povabili tečajnico Tjašo Guzej, ki se je SmartNinja diplomantom pridružila z opravljenim tečajem Web Development 1. Tjaša je ambiciozno dekle, ki se je odločila popolnoma spremeniti kariero in se pridružiti IT svetu programiranja. Kul, kajne? Preberi si spodnji intervju, morda bo za shift v karieri navdušila tudi tebe …

Predstavi se. Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem Tjaša, stara sem 35 let. Po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana anglistka, zadnjih 10 let pa sem delala kot prevajalka. Pridobila sem tudi certifikat TEFL (teaching English as a foreign language) in občasno tudi poučujem angleščino. Ko je lani prišla korona, sem ostala brez večine naročil (kar je bil po eni strani blagoslov v preobleki, saj v prevajanju nisem več videla prihodnosti) in posledično zaprla svoj s.p. in si vzela nekaj časa za razmislek, kako naprej.

Drugače pa zelo rada potujem, najraje v lastni režiji. Prevozila sem dobršen kos ZDA, obiskala Namibijo se podala na ‘couchsurfing’ po Evropi. Prav tako se učim igrati kitaro in zelo rada igram tenis.

Kako poteka tvoj običajni dan?

Pravzaprav nimam posebne rutine in mi je všeč, da je vsak dan drugačen od prejšnjega. V 10-ih letih, kar sem delala kot prevajalka, sem delala od 60 do 80 ur na teden od ponedeljka do nedelje, zato nisem imela veliko prostega časa.

Ker sem zdaj brezposelna, imam več časa na razpolago, zato poskušam početi vse, kar sem prej hotela, a nisem imela časa: branje knjig, učenje kitare, igranje tenisa, pohodi ipd… Vseeno pa si poskušam vsak dan vzeti čas tudi za izobraževanje na različnih področjih.

Kaj si si kot otrok vedno želela postati?

Nikoli nisem bila eden tistih otrok, ki so dokaj zgodaj vedeli, kaj bi radi postali, ko odrastejo. Pri meni se je to velikokrat spreminjalo. Najprej sem hotela biti odvetnica, nato novinarka, potem sem hotela delati v turizmu… Na koncu pa sem se nekako preusmerila v jezikoslovje in prevajalstvo, saj so mi jeziki od nekdaj šli zelo dobro, predvsem angleščina.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosna?

Težko vprašanje. Ne vem, če bi lahko izpostavila en sam velik dogodek, je pa bilo več manjših. Ponosna sem, da mi je uspelo diplomirati, da sem zbrala pogum in se sama odpravila na ‘couchsurfing’ potovanje po Evropi, tudi to, da sem nekaj let nazaj zmagala na teniškem turnirju v moški kategoriji. No, pa tudi to, da sem se pri 35-ih lotila povsem nove kariere.

Katera so tvoja življenjska načela?

Počni, kar hočeš in kar te osrečuje, dokler pri tem ne delaš škode drugim. Bodi dober do drugih, saj nikoli ne veš, kakšno breme nosijo v sebi. In pa, da je življenje prekratko za jezo in zamere, saj s tem največ škode narediš sebi.

Tvoja največja razvada?

Potovanja, vsekakor. Za vsako stvar trikrat premislim, če bi si jo kupila, pri potovanjih pa vsak kanček razuma odpove.

Udeležila si se SmartNinja tečaja Web Development 1! Lahko na kratko opišeš svojo izkušnjo?

Predavanja so potekala preko spleta, ker… korona, pač. To je bil moj prvi spletni tečaj, zato mi je bilo malce nenavadno. Manjkalo mi je predvsem druženje in spoznavanje s sošolci na tečaju, ampak vsebinsko ne verjamem, da smo bili kakorkoli prikrajšani.

Srečanja so potekala dvakrat tedensko po uro in pol, ki jih je inštruktor Jani tudi snemal in posnetke potem tudi naložil, da smo si jih lahko še enkrat (ali večkrat) pogledali. To se mi je zdelo neprecenljivo, vsako srečanje je namreč nabito z informacijami, kot bi hotel piti vodo skozi gasilsko cev, zato še kako prav pride, da lahko še enkrat preposlušaš predavanje.

Se pa znanje iz tedna v teden nadgrajuje, snov postaja vedno bolj zahtevna, zato je resnično nujno sproti delati naloge in se redno udeleževati predavanj, če ne se hitro znajdeš v zaostanku.

Kaj trenutno počneš in kako ti pri tem pomaga znanje, ki si ga pridobila na SmartNinja tečaju?

Trenutno se trudim predvsem nadgraditi in razširiti znanje, ki sem ga pridobila na tečaju, in čakam, da se začne Web Development 2. Predvsem opravljam še nekaj drugih spletnih tečajev programiranja. Nekatere od teh tečajev sem začela še preden sem se vpisala na tečaj SmartNinja in so se mi zdeli zelo zahtevni. Zdaj mi gredo bistveno lažje od rok, pa čeprav so v drugih jezikih.

Lahko rečeš, da ti je tečaj dal dovolj znanja za začetek programerske kariere?

Ja, lahko rečem, da mi je dal tečaj zelo dobro osnovo za začetek programerske kariere, predvsem kar se tiče razvijanja načina razmišljanja, ki je pri programiranju drugačen. Sicer mislim, da po tem tečaju še nimam dovolj znanja, da bi začela samostojno delati kot programerka, mi je pa dal orodja, da znam bolje in učinkoviteje odpravljati napake, ki jih delam med pisanjem programa in da vem kje in kako iskati odgovore na vprašanja, ki se mi porajajo.

Si se naučila kak nov programski jezik? Kateri? Bi rekla, da je znanje iz tečaja dobro orodje za učenje novih jezikov?

Drugi tečaj, ki ga trenutno opravljam, je Harvardov CS50 (introduction to computer science), kjer prvo polovico časa uporabljamo jezik C, medtem ko smo na SmartNinja tečaju uporabljali Python. Čeprav je C bolj tog in ima strožja pravila kot Python, nisem imela hujših težav z njim.

Ampak sam jezik ni toliko pomemben, vsak ima pač svojo sintakso in pravila, ampak ko se naučiš enega jezika in ko enkrat razumeš logiko v ozadju, se lahko v relativno kratkem času naučiš praktično vsakega jezika.

Kakšni so tvoji nadaljnji karierni cilji?

Pravzaprav me je zelo potegnilo v programiranje in sem se odločila nadaljevati po tej poti in upam, da mi uspe to nekega dne spremeniti v kariero.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Tistim, ki s programiranjem nimajo izkušenj (kot jih sama nisem imela), lahko direktno povem, da bodo na začetku potrebovali precejšnjo mero vztrajnosti in odločnosti.

Priznam, da sem bila večkrat zafrustrirana in na meji, da zabrišem računalnik skozi zaprto okno. Še posebej na začetku, ko ne razumeš, zakaj je nekaj narobe in kaj neka napaka sploh pomeni.

Zato je tudi super en tak SmartNinja tečaj, kjer imaš inštruktorja, ki mu lahko postavljaš (še tako neumna) vprašanja in ga prosiš za dodatna pojasnila in pomoč, ko ti nekaj ne gre. Ampak občutek, ko ti na koncu uspe spisati svoj program, ki dejansko deluje, je nepopisen in odtehta vse te začetne tegobe.

Lahko z nami deliš svoj življenjski moto?

Moj glavni življenjski moto je, da je življenje 10 % to, kar se ti zgodi, in 90 % to, kako sam reagiraš na to.

Tjaša je pri SmartNinji opravila trimesečni tečaj Web Development 1, kjer se je podrobno spoznala s termini frontend in backend razvijanja. Programirali so v programskem jeziku Python, kjer je naredila svojo prvo spletno aplikacijo in jo naložila na spletni strežnik. Pri Web Development tečaju se spoznaš tudi z vsemi ključnimi orodji in postopki, ki jih pri delu uporabljajo IT-podjetja in startupi.

Nadaljuj z branjem