Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Spoznaj SmartNinja partnerja: David Vidmar (Microsoft)

Prijavi se na vikend programiranja v sodelovanju z Microsoftom tukaj


Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem David. Na Twitterju imam napisano »dad + geek + dev« in to me kar dobro opiše. Oče treh čudovitih in zabavnih fantov, ki počasi postajajo geeki (šah, Minecraft in rubikova kocka so trenutno najbolj aktualne zadeve). Čez dan in pozno ponoči pa sem vodja oddelka DX v slovenskem Microsoftu v katerem se ukvarjamo z vsemi, ki jih zanima razvoj aplikacij in rešitev z našimi tehnologijami. Torej neodvisni razvijalci, podjetja, ki imajo razvojne oddelke, študenti, startupi, ljubiteljski programerji.

Kako poteka tvoj običajni delovni dan?

Moj dan se začne v vrtcu in šoli, potem pa se spopadem s službenimi zadevami. Ob jutranji kavici rešim najbolj nujne emaile, čez dan sem navadno na sestankih, prireditvah ali kje kaj predstavljam. Čez dan veliko govorim, to lahko z gotovostjo trdim. Vmesni čas izkoristim za igranje, preskušanje in testiranje novih tehnologij, programske opreme ali naprav. Xbox One, Raspberry Pi, razne nove tablice in seveda oblak. Vmes pa veliko kode. Pa ne produkcijske, ampak kratke, tiste ta zabavne.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_GrEr8Dv

Delaš torej pri Microsoftu, podjetju, ki ga poznamo vsi. Nam poveš svojo zgodbo s podjetjem?

Od nekdaj sem bil programer in v tem še vedno uživam. Prvi program sem napisal na Commodore 64, to je bila enostavna igra, ki jo je že po prvi predstavitvi »pojedel« kasetar. Nisem se dal in od takrat naprej neprekinjeno pišem kodo. Pascal, Delphi, vmes Visual Basic in zadnja leta C#. Preden sem se pridružil Microsoftu sem bil arhitekt, vodja razvoja in še kaj, na Microsoftu pa sem pred 4 leti začel kot svetovalec za produkte BizTalk Server, Dynamics CRM in Forefront Identity Manager (danes Microsoft Identity Manager), ki še vedno ostaja moja skrita ljubezen. Po nekaj letih izvajanja projektov po Sloveniji in Evropi sem se ustalil v DX, kjer delamo z najnovejšimi in prihajajoči trendi, tehnologijami in sodelujemo z vsakim in vsemi, ki ga zanima razvoj rešitev, pa naj bo na Linux ali Android ali povsem na naših tehnologijah.

Kaj je trenutno vizija Microsofta, kje je fokus in na čem se najbolj dela?

Microsoft verjame, da je prihodnost oblak. Največ pozornosti je usmerjeno v izgradnjo oblačnih storitev kot sta Azure in Office 365, nad katerimi rastejo rešitve naših partnerjev. Seveda so še tu naprave – telefoni, tablice, konvertibilni prenosniki, veliki zasloni in podobno. Če ste opazili zadnje čase ne govorimo samo o Windows napravah ampak veliko tudi o tem, da naše storitve in rešitve tečejo tudi na iOS in Android. Razlog je seveda v tem, da smo spoznali, da je svet in pisan, da je prav tako in da je prosta izbira uporabnika kakšen hardware uporaba pretežno nepovezana s tem, ko uporabnik izbira najboljše rešitve.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_faAbVSO

Na katere dosežke znotraj podjetja in izven si najbolj ponosen?

To je težko vprašanje, ampak verjetno na to, da me ogromna korporacija, kar Microsoft je, ni »pojedla«. Še vedno razmišljam s svojo glavo, kritičen sem do stvari, ki jih počnemo in konkurence ne odpišem kar na prvo žogo. Verjamem, da je le tak pogled in pristop zdrav in mi omogoča, da pomagam Microsoftu narediti boljše izdelke in storitve za naše uporabnike.

Kako to, da ste se v Microsoftu odločili za sodelovanje s SmartNinjo?

Ko sem prebral članek o SmartNinja, mislim, da je bilo to v Financah, se mi je takoj zdelo, da so fantje iz pravega testa. Polni energije, da jih problemi ne ustavijo pri poti do cilja, ampak jih kvečjemu bolj podžgejo. In točno take ekipe so tiste s katerimi najraje in najlažje delam, ker sam razmišljam podobno. Ko smo skupaj spili prvo kavo je bilo vsem jasno, da lahko skupaj naredimo kakšno dobro stvar. Z veseljem bomo podpirali ekipo in z njimi sodelovali v prihodnje!

Katera so tvoja življenjska načela?

Všeč mi je pristop Work hard, play harder. Pa seveda iskrenost. Ne maram politike, politične korektnosti in slepomišenja. Pohvalimo, kar je za pohvaliti, pograjajmo kar ni dobro – vse z namenom, da bo in bomo v prihodnje boljši, hitrejši in pametnejši. Velja poklicno in privatno.

Kje se vidiš sebe čez 10 let in kako si takrat predstavljaš Microsoft?

Pred 10 leti nisem vedel, kje bom zdaj. In tu kjer sem, mi je všeč. Zato se čez 10 let še vedno vidim v Microsoftu, ki bo takrat še vedno podjetje, ki bo združevalo izkušnje in svežino, znalo delati tako z mladimi, ustvarjalnimi in dinamičnimi podjetji, kot z velikimi korporaciji, ki potrebujejo drugačen pristop, drugačne storitve. Če me prej ne premami kakšen obetaven startup ali pa sam ne dobim ideje, ki jo lahko uresničim brez žrtvovanja privatnega življenja – to je pogoj, ko imaš enkrat družino. Skratka – ne vem kje bom čez 10 let, sem pa precej prepričan, da se bom še naprej imel fino, delal zabavne reči in da bom še vedno imel opravka s tehnologijo.


Prijavi se na vikend programiranja v sodelovanju z Microsoftom tukaj

Nadaljuj z branjem