Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Spoznaj SmartNinja inštruktorja: Matej Meglič

Prijavi se na Adobe Photoshop delavnico, ki jo bo vodil Matej Meglič tukaj


Kdo si in kaj počneš v življenju?

Čisto klasično, sem Matej Meglič (1988) in zanima me mnogo stvari.
Še najraje imam izraz, da sem “v prihodnost zazrt sanjač, deloholik in popotnik hkrati”. Iz direktne prodaje sem preko marketinga prišel do študija organizacije informacijskih sistemov, pot pa me trenutno vodi preko urejanja poslovnih procesov in samostojnega podjetništva. Pri šestindvajsetih.
Le kaj prinese jutri?

Kje si zaposlen oz. s čim se ukvarjaš?

Zaposlen sem kot procesni manager v Iskratelu v Kranju in kot samostojni podjetnik, specializiran za fine art poročno fotografijo.
V prvem podjetju skrbimo za vaš internet, da ste lahko vedno dosegljivi, v drugem pa beležimo zgodbe, ki trajajo. Sem predsednik Foto kluba Tržič, pa svetovalec pri različnih projektih, in za srčno stran, kontrabasist Simfoničnega orkestra Cantabile.
Pripravlja se tudi posebna zgodba o avanturističnih potovanjih, prikrojenih posameznikom, a to bo šele naslednji petek.

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Hvala bogu za fleksibilen urnik. Nisem jutranji človek (no, kdo pa je) in zato moj urnik začenjam relativno pozno, nekaj minut pred sedmo. 🙂
Dopoldneve navadno prebijem obkrožen z najrazličnejšimi komunikatorji, preko katerih z ruskimi in kazahstanskimi partnerji snujemo nove in optimiziramo obstoječe procese in projekte.
Po prihodu domov sledi nekaj minutk odmora, nato pa v “drugo” pisarno – digitalna retuša je nepogrešljiva spremljevalka vsakega poklicnega fotografa in poročna fotografija ni nobena izjema. Včasih tečem. No ja, premalo, bom več.

Si najnovejši član SmartNinja ekipe, vodil boš prvi tečaj Photoshopa v Ljubljani. Imaš že kakšne izkušnje s poučevanjem?

Najprej najlepša hvala za tako topel sprejem.
Predavam Adobe Photoshop in fotografijo, največ za različne Foto klube na gorenjskem, svetoval pa sem tudi različnim podjetjem. Zadnji tečaj je bil namenjen študentom na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani v okviru študenskega natečaja kreativnega komuniciranja Freešn.
Včasih je potrebno družbi dati tudi kaj nazaj.
(Na tečaj se lahko prijavite tukaj.)

Kakšen pomen ima Photoshop na trgu? Kje se uporablja največ in kakšne izkušnje imaš ti z njim, kako si začel itd. ?

Adobe Photoshop je najbrž eden najbolj široko uporabljanih programov na svetu. Kot že vsi veste je to program, namenjen digitalni retuši in je nepogrešljiv del vsakega procesa, ki vsebuje kakršno koli komuniciranje z javnostjo.
Uporablja se vse od obdelave fotografij, grafičnega oblikovanja pa do webdesigna, z njim pa sem se prvič srečal preko fotografije pred enajstimi leti. Takrat me je pritegnila fotografija in digitalna retuša v smislu medija za ustvarjanje, že več let pa mi nudi tudi profesionalno zadovoljstvo, in venomer nove izzive.

Največji uspeh v življenju?

Joj, to bo zvenelo res smešno. Zdržati tri tedne brez tuša. S punco sva se lansko leto kot prva slovenska odprava v okviru projekta Gremo v Mongolijo dobrodelno odpeljala v Mongolijo. Z avtomobilom. Iz Slovenije.
V 41-tih dneh sva prevozila skoraj 16.000 kilometrov in nato v Ulaanu avtomobil predala za potrebe prevoza otrok v šolo. In ja, nazaj sva prišla z letalom.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_loUFaJB

Na kateri projekt si najbolj ponosen?

Kot že rečeno zgoraj, Gremo v Mongolijo je bil daleč največji projekt, ki sem ga izvedel in težko ga bo prekositi. A če sem že prej govoril o Mongoliji, bi profesionalno izpostavil projekt preslikave poslovnih procesov in uvedbo informacijskega sistema SAP v rusko podružnico Iskratela.
Dogajalo se je v letu 2013, na hitro se je bilo potrebno naučiti rusko in se za slabe pol leta preseliti v prestolnico Urala, mesto Ekaterinburg na -25 stopinj. Ogromno dela, malo spanja in odlična ekipa.
V življenju sem počel veliko norih stvari in ti parametri so vedno recept za uspeh.

Kje se vidiš čez 10 let?

Čez deset let, praviš? Uspešen in uveljavljen samostojni podjetnik, poročni fotograf in svetovalec za poslovne strategije.
Še vedno bom sledil srcu in igral glasbo. In se znal ustaviti za najbližje. Govoril bom vsaj osem jezikov. Mogoče bom šel vmes na potovanje okrog sveta. Še pred nekaj leti bi zatrdil, da bom v tujini; zdaj več ne. Slovenija je prelepa, čudovita in naša. Na Linkedinu sem pa že danes.


Pohiti s prijavo na Adobe Photoshop delavnico, ki jo bo vodil Matej Meglič tukaj

Nadaljuj z branjem