Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

SmartNinja inštruktor Žiga: Learn by doing!

Žiga Benko, novopečeni SmartNinja inštruktor, je frontend developer v podjetju Ehrana in navdušeni atlet. Preberi si njegov intervju in pobližje spoznaj SmartNinja inštruktorja tečaja Zimskega tedna programiranja.

Živjo! Povej nam kdo si in s čim se ukvarjaš?

Trenutno sem absolvent Ljubljanske fakultete za informatiko in računalništvo. Sem tudi član razvijalske ekipe pri Ehrani, kjer se v večini ukvarjam s spletnim razvijanjem. Poleg profesionalnega življenja, se zelo rad ukvarjam še s športom ter uresničevanjem svojih idej.

Kako poteka tvoj običajen dan?

Moj običajni delovni dan (pišem v času Korone :D) se začne okrog pol sedme ure zjutraj ko vstanem in pojem zajtrk. Zaradi situacije z epidemijo, naše podjetje deluje v celoti od doma, tako, da se po zajtrku vrnem v svojo sobo, kjer pričnem s pregledom task-ov, ki so v planu za tekoči dan. Do jutranjega sestanka z razvijalsko ekipo, napišem kakšno vrstico kode ali dve. Na sestanku se pogovorimo o morebitnih težavah in planih dela za naprej. Nato delam do približno 15 ure. Vmes skočim seveda še na kosilo. Po opravljenem delu se odpravim na trening atletike, ki mi vzame večino popoldneva. Zvečer se ponavadi podružim s svojo punco in skupaj pogledava kak film ali bereva knjigo.

Kaj si si želel postati kot otrok?

Že od majhnega me je fascinirala tehnologija, čeprav so se moje želje po poklicih redno spreminjale, so se ves čas vrtele okrog računalnika v takšni ali drugačni obliki. V glavnem pa sem si želel programirati robote (čeprav takrat še nisem razumel kaj to sploh pomeni :)).

Na katere dosežke ali projekte si najbolj ponosen?

Ponosen sem na vse svoje dosežke in projekte, ki sem jih bolj ali manj uspešno zaključil, saj menim, da sem pri vsakem dobil neprecenljive izkušnje, ki so me danes pripeljale do tukaj kjer sem.

Imaš kakšne hobije? Kateri so to?

Zelo rad se ukvarjam z različnimi športi, kjer nedvomno izstopa atletika, katero treniram 5x na teden. Poleg športa pa zelo rad realiziram svoje ideje, ki jih nikoli ne zmanjka.

Katera so tvoja življenjska načela?

Moje glavno načelo, ki ga imam je, da v svojem delu uživam, ker dokler bom v delu užival, ga bom tudi kvalitetno opravljal in mislim, da mi to zaenkrat zelo dobro uspeva.

Si tudi SmartNinja inštruktor – kaj je tisto, kar te pri tem delu najbolj veseli oz. motivira?

Sam sem se v programiranje podal oz. začel podajati zelo zgodaj (že v osnovni šoli). Problem, ki sem ga vedno imel je, da sem se počutil izgubljenega. Na spletu je bilo že takrat nešteto literature in neskončno različnih možnosti programiranja. Veseli me, da lahko učencem pri Smart Ninji to pot nekoliko olajšam in jih morda še toliko bolj navdušim nad programiranjem.

Zamisli si idejo in jo poskusi realizirati. “Learn by doing!”

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Ni pomembno kateri programski jezik se boš naučil/a prvega, ni važno orodje, nič od tega. Zamisli si neko idejo (naj bo sorazmerno enostavna) in jo poizkusi realizirati.
“Learn by doing.”

Vodiš tečaj Zimski teden programiranja – lahko na kratko opišeš snov in za koga je tečaj primeren?

Zimski teden programiranja je namenjen vsem, ki želijo spoznati osnove spleta in se srečati z osnovami razvijanja spletnih strani. Mislim da je zimski teden programiranja najboljši prvi korak za vse tiste, ki bi se radi spoznali z razvijanjem spletnih strani ali pa se na sploh podali v programerske vode.

Kje vse lahko uporabimo znanje, ki ga dobimo na tečaju?

Znanje, ki ga učenci pridobijo na tečaju je ključnega pomena skozi celotno pot programiranja, ki jim bo sledila. Kljub temu, da je pridobljeno znanje zelo osnovno, se z rednim utrjevanjem lahko naredi že marsikaj.

Kakšen misliš da bo svet čez 10 let (tudi v luči vpliva koronavirusa)?

Mislim, da nam je korona virus pokazal, da smo se sposobni prilagoditi še tako “težkim” razmeram, tako ali drugače. Nedvomno bo delo od doma eksponentno naraščalo, z njim pa tudi tehnologija.

Kje se vidiš čez 10 let? Kaj boš takrat počel?

Težko rečem, kje točno bom čez 10 let. Mislim, da ni dvoma o tem da bom ostal v svetu tehnologije v katerega sem se zaljubil že kot otrok. Upam pa, da bom uspel tudi sam prispevati k razvoju tehnologije s katero od mojih norih idej.

Nadaljuj z branjem