Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

SmartNinja inštruktor Jure: Zakaj nisem učitelj v šoli?

Jure Potočnik je vodi tečaj Uvod v SQL in baze podatkov in na naše veselje ter veselje tečajnikov ni skop pri podajanju znanja. Poleg dela v ITju in inštruiranja IT veščin pa počne še kup zanimivih reči. Vsekakor smo veseli, da je Jure del SmartNinja ekipe.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Faliran študent gradbeništva in elektrotehnike, ki je kariero naredil iz študenskega hobija. Kot programer sem zaposlen v Bankart d.o.o. Razvijam zaledne bančne aplikacije. Večinoma se ukvarjam z real-time replikacijami transakcijskih podatkov in SMS obveščanjem.

Privatno sem ponosni stric 7-ih nečakov/inj, ki jih, na veliko veselje mojih sester, učim raznoraznih lumparij.

Pozimi čez vikende veliko časa posvetim svojemu pivovarskemu hobiju, kjer je polovica veselja že v rednem posodabljanju/optimiziranju kuhalnega sistema. Za fizično kondicijo pa skrbim z obiskovanjem plesnih tečajev. Trenutno je to swing.

Takoj ko so temperature primerne, pa zajaham svoj motor. Poleti skoraj ni vikenda, da z njim ne bi obiskal kakega moto zbora ali rock/metal festivala. Seveda pa je obvezno treba vsako leto narediti kakšen ovinek do morja.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_19488873 10155402163884085 2922820584704737654 o

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Nekje od 8h-9h pridem v službo. Pogledam mail. Če se čez noč ni podrl svet (beri: ni nobene nujne naloge), si privoščim eno kavo, da se čisto zares zbudim. Pogledam, kje sem ostal prejšnji dan in/ali naredim kakšno rutinsko zadevo. Ob 9h imamo tipično dnevne/tedenske sestanke, kjer si določimo delovne naloge. Preostanek dneva (do 16h-17h) pa se posvetim svojim nalogam za ta dan.

Kaj si si vedno želel postati?

Pilot! 😀

Hec ob strani… Od nekdaj me je privlačil koncept inženirskega poklica. Da za pisalno načrtuješ/ustvariš nekaj, kar nato lahko ljudje uporabljajo v vsakdanjem življenju. Trenutno pol Slovenije zasipam z SMS sporočili, tako, da sem kar zadovoljen s svojo pozicijo.

Na kateri projekt si najbolj ponosen?

V 15ih letih jih je bilo nekaj. Ampak največ veselja mi je dal prvi večji projekt iz prve službe. Delal sem v večji tržno raziskovalni hiši, kot programer telefonskih anket. Dobili smo posebej zahteven projekt tujega naročnika za telefonske ankete za lastnike določenih znamk avtomobilov. Algoritem izbire modela avta (če so jih imeli v gospodinjstvu več) se mi ni zdel optimalen in sem ga spremenil. Naročnik se je, po prvotnem upiranju, strinjal, da so moje spremembe sprejemljive. Naslednje leto so anketo po celem svetu izvajali po mojem algoritmu.

So bili večji in bolj kompleksni, ampak prvi je prvi…

Katera so tvoja življenska načela?

Živi in pusti živeti.

Si tudi SmartNinja inštruktor – kaj je tisto, kar te pri tem delu najbolj veseli?

“A bejžte, no… Sem se že spraševal zakaj me je ‘doletel’ tale intervju. :D”

Že od nekdaj sem rad inštruiral. Edini razlog, da nisem učitelj (poleg neobstoječe diplome) je to, da ne morem učiti ljudi, ki jih stvar ne zanima.

Ko moraš nekomu zadevo razložiti od začetka, zelo hitro tudi odkriješ, kje imaš sam pomankljivo znanje. Ne učim samo drugih, ampak v prvi vrsti samega sebe.

Vodiš tečaj SQL – lahko na kratko opišeš snov in za koga je tečaj primeren?

Prvi del tečaja je posvečen razumevanju podatkov in baz na splošno. Kako se podatke strukturirano/organizirano zapisuje. Kako se podatki med seboj povezujejo. Drugi del pa je namenjen spoznavanju osnovnih SQL poizvedb. Se pravi uporaba SQL skripnega jezika za delo s podatki.

Primeren je za čiste začetnike, ki bi radi spoznali delo s podatki in SQL, ki je de facto standard za vsako zbirko podakov, ki je že prevelika oz. ni primerna za Excelovo preglednico.

Naslednji tečaj Uvod v SQL in baze podatkov s pričetkom v avgustu

Kje vse lahko uporabimo znanje, ki ga dobimo na tečaju?

Definitivno mora te zadeve poznati vsak programer. Skoraj si ne predstavljam programa, ki ne bi imel v ozadju takšne ali drugačne baze.

Druga velika skupina so pa analitiki. Poslovna analitika, ne glede na področje, je obdelava podatkov. Ki so v končni fazi shranjeni v neki SQL bazi. Pisanje ad-hoc pozvedb je tipičen use-case. Naprimer, vsaka redka poizvedba, za katero nimamo avtomatiziranega poročila in podatke enostavno preberemo direkto iz baze.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate.

Opustite vsako upanje, vi, ki vstopate. (Božanska komedija, Pekel, III, Alighieri, Dante, 1265-1327)

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_18422240 1587246444621674 2243191792642031699 o

Veliko prostega časa preživiš na motorju. Zanimiv hobi. Koliko časa posvetiš motorju? Koliko časa že imaš izpit?
Kakšen nasvet bi dal nekomu, ki se spogleduje s to idejo, vendar ne ve kako se je lotiti?

Res je. Načeloma se v toplejši polovici leta vozim praktično izključno z motorjem. Vsak dan v službo in kakšna daljša destinacija čez vikend. Izpit imam 6 let. Sicer se z motoristi družim že od nekdaj in je bilo v bistvu samo vprašanje časa, kdaj se bom odločil za ta korak. Sem član moto kluba Kevder iz Cerkelj.

Kako začeti? Ja najprej se je treba naučit vozit. Najdeš si kakšen moped (kategorija AM, bivši H) in poskusiš kako ti je kaj všeč ideja. Fino je, ker ti počasen motor odpušča začetniške napake. Ko si enkrat siguren, greš pa na avto šolo delat kako večjo kategorijo. Potem pa… Najprej se kupi vso opremo in šele nato motor. Se hitro zgodi, da gremo za motor čez budget in nato varčujemo na obleki, čeladi, itd… Kar ni posebno pametno…

Kmalu se odpravljaš v Ameriko – kam, s kom in kako? 🙂

Ja, letos grem (končno) na enomesečno motoristično potovanje po ZDA od Atlantika do Pacifika. Grem solo. Tam bom za 25 dni najel motor. Začnem v Washington D.C: in se peljem čez glavne nacionalne parke do San Francisca.

Niagara, Yellowstone, Grand Canyon, Zion, Monument Valley, Sequoia NP in Yosemite so tiste glavne točke na poti. Seveda ne bom izpustil totalnega sončnega mrka na poti.

Če koga zanimajo detajli imam odprto stran na FB, kjer vodim svoj potovalni blog: JURETOV POTOVALNI BLOG

Nadaljuj z branjem