Prijavi se na najbolj priljubljen tečaj: WEB DEVELOPMENT 1.
Poglej več

SmartNinja inštruktor Bor: Izkušnje lahko programer pridobi le prek dela!

Tokrat smo za rokav pocukali našega SmartNinja inštruktorja Bora Praznika, navdušenega gamerja, (v prostem času) kolesarja in pohodnika ter odličnega backend developerja v Mariborskem podjetju.

SHOCKER: Programer, ki obožuje namizne in računalniške igre

Bor je originalno iz Velenja, po študiju pa se je preselil v Maribor. V prostem času se ukvarja s, kot sam pravi “stereotipičnimi programerskimi hobiji, kot so namizne in računalniške igre”, sam pa pove, da rad kolesari in hodi v hribe. Trenutno je zaposlen kot backend developer oziroma razvijalec zalednih sistemov v podjetju Inova IT.

Pazi, Minecraft te lahko prepriča, da postaneš programer!

Bor pravi, da ga je v svet programiranja popeljala računalniška igra Minecraft. Kdor ga je igral, ve o čem govorimo … Kdor pa ne, naj razložimo.
V igri lahko s pomočjo specifične surovine ustvarjaš signal in vezja, prek tega pa tudi logične operacije.

Ugotovil je, da mu programiranje leži na koži in da je logično reševanje problemov nekaj, kar želi početi v življenju. In kaj drugega je programiranje, kot reševanje logičnih izzivov? Bor pravi, da je navdušenje znotraj igre prešlo na zanimanje za programiranje, ki je nato vodilo do srednje računalniške šole, naprej pa na računalniški faks.

Po končanem računalniškem študiju se je zaposlil kot programer in v zadnjih 10 letih delal z raznimi tehnologijami in programskimi jeziki. Trenutno je njegov pitstop backend programiranje sistemov za spletne aplikacije s pomočjo programskega jezika Python.

Trg programerjev je zanimiv …

Na trgu se trenutno išče ogromno programerjev – od začetnikov, ki jih lahko izurimo v del ekipe, kot tudi izkušene programerje, ki menjajo službo zaradi novih znanj in izkušenj.

“Kvaliteta služb po mojih izkušnjah niha od podjetja do podjetja, nekatera zelo cenijo svoje programerje, nekatere pa manj”. Bor še opozarja, da je z vsako službo potrebno naprej raziskati podjetje.

Delodajalci trenutno delajo vse kar lahko, da pridobijo kompetentni kader. Glavni kriterij za to, da programerje podjetja privlačijo in obdržijo, je konkurenčna plača. “Seveda je dobro vzdušje na podjetju potrebno za ohranitev morale, ampak mislim, da se preveč podjetij zanaša samo na to,” pravi Bor. “Za obdržanje programerja so potrebni dobri teambuilding dogodki in druženja ter raznolikost projektov, da se prepreči stagnacija in ohranja splošno vzdušje v podjetju”.

Bi moral osnove programiranja poznati vsak?

Vsak posameznik bi moral poznati osnove logičnega razmišljanja, ki je potrebno v svetu programiranja. Prav to logično razmišljanje je zelo koristno za reševanje izzivov v vsakdanjem življenju. “Seveda pa to ne pomeni, da mora vsaka oseba poznati programski jezik, čeprav osnovno znanje res pripomore k računalniški pismenosti …

Nasvet za programerje začetnike …

Izkušnje lahko programer pridobi edino preko dela – bodisi je plačano, bodisi gre za hobi projekt. Najlažje je najti neko temo in programski jezik, ki te zanima, ter poskusiti narediti produkt iz tega. Z izdelavo tega produkta se lahko programer dotakne mnogo vidikov programiranja in v procesu ugotovi, kaj ga zanima bolj in kaj ga sploh ne zanima. Bor predlaga tudi spletno stran https://roadmap.sh/ za naknadno učenje programiranja.
Za samo spoznavanje programiranja iz “ničesar” je najlažje slediti preprostim tečajem, bodisi na spletu bodisi v živo. Po tem, ko se že malo znajdeš v programiranju, pa za poglabljanje znanja ni boljšega kot projekti, kjer ne bo rešitev, tako kot pri tečajih … Rešitve bo treba najti in ugotoviti brez pomoči.

Kateri IT trendi trenutno navdihujejo?

“Trenutni trendi, ki me navdihujejo v IT svetu, je VR tehnologija, iz katere mislim, da se bo razvilo ogromno zanimivih iger, izkušenj in programov”. Na drugo mesto Bor uvrsti kvantno računalništvo (če se ga bo uspelo razviti) ter samovozeče avtomobile in njihov potencial za avtomatski prevoz tovora.

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: september 2023

  Mesec september prinaša nove zaposlitve v programiranju. Na voljo je kar nekaj različnih nivojev in vrst zaposlitve, tako da vabljeni k branju in seveda prijavi na delovno mesto. Kaj pa…
 • Tečaji “Smartninja šola programiranja” explained

  Zaradi aktivnega sodelovanja naših inštruktorjev in velikega interesa tečajnikov Smartninja šola programiranja nenehno dodeluje in dodaja nove tečaje programiranja. Vrata priložnosti za izboljšanje digitalnih veščin so pri nas vedno odprta!…
 • Zaposlitve v programiranju: avgust 2023

  Nov mesec, nove zaposlitve! V avgustu se že kar nekaj podjetij zbuja iz poletnega dopustovskega spanca (😉) in na voljo so nove zaposlitve v programiranju! Kam se prijaviš? Monolit Monolit…
 • Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

  V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje…