Prijavi se na najbolj priljubljen tečaj: WEB DEVELOPMENT 1.
Poglej več

Prvi SmartNinja NFT za naše tečajnike in inštruktorje!

Mogoče si že zasledil/a, da so svoje NFT-je letos izdala znana globalna podjetja, kot so TikTok, Dolce&Gabbana, Adidas, McDonalds in Visa. Pa ne le svetovno znana podjetja, tudi Slovenija (kot država) je pred kratkim izdala svoj prvi NFT. Med znanimi Slovenci pa je to storil glasbenik Gramatik.

Nikjer pa nismo zasledili, da bi NFT izdalo kako slovensko podjetje, zato smo se odločili, da to kot prvi storimo kar mi. Nenazadnje smo podjetje, ki poučuje IT veščine, zato je prav, da smo na tekočem z najnovejšimi tehnološkimi trendi.

Ampak predno predstavimo SmartNinja NFT… Kaj NFT sploh je?

“A non-fungible token (NFT) is an idiosyncratic and non-interchangeable unit of data stored on a blockchain. NFTs can be associated with reproducible items such as photos, videos, 3D models, audio, and other types of digital files as unique items (analogous to a certificate of authenticity).”

Ne, resno, kaj je NFT?

NFT je kratica za “non-fungible token”. “Fungibility” je izraz, ki ga ne slišimo prav pogosto. Dobesedni prevod je “zamenljivost”, vendar predvsem v smislu unikatnosti. V kripto svetu so fungible kovanci in žetoni npr. Bitcoin, Ether, Tether itd. To pa zato, ker je na primer vsak bitcoin kovanec enak drugemu bitcoin kovancu (sta medsebojno zamenljiva in nista unikatna).

NFT-ji pa niso direktno zamenljivi drug z drugim, ampak so unikatni. Tudi če sta dva NFT-ja iz iste zbirke in imata na primer enako sličico, sta še vedno unikatna, saj imata vsak svojo identifikacijsko številko (ID). Fungible žetoni, po drugi strani, nimajo vsak svojega ID-ja.

NFT žetoni so tako bolj podobni zbirateljskim predmetom, kot so na primer stari stripi, figurice, umetniške slike, kjer je vsak predmet unikaten, tudi če je iz iste zbirke (na primer strip iz iste naklade).

Kje lahko vidim primere NFT-jev

Najbolj priljubljena tržnica NFT-jev je OpenSea.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_open sea 1638800731

Na OpenSea lahko vidiš, katere NFT-je imaš na svojem Ethereum ali Polygon naslovu (address). Tam lahko kupiš ali prodaš NFT. Ter tudi ustvariš čisto svoj NFT.

Zakaj bi kdo sploh hotel imeti NFT?

NFT žetoni se lahko uporabljajo za različne namene. Lahko so preprosto zbirateljski predmet, kar trenutno večina NFT-jev je.

Lahko so predmet v računalniški igri – na primer lopata v igrici podobni Minecraftu je lahko NFT. Na ta način igričarji lažje kupujejo in prodajajo elemente, ki jih pridobijo z igranjem igre. Hkrati pa ta skupni standard omogoči tudi prenašanje elementov iz ene računalniške igre v drugo.

Prihajajo pa tudi novi načini uporabe NFT-jev, na primer kot kuponi ali boni za storitve, ali pa kot “članske izkaznice” za online skupnosti (npr. v kolikor imaš nek NFT, se lahko logiraš v nek javnosti zaprt chat na internetu). Pa še mnogo drugih načinov uporabe NFT-jev bo prišlo v prihodnosti, na katere dandanes niti ne pomislimo še.

SmartNinja Genesis NFT

Zdaj pa k našemu prvemu NFT-ju, ki smo ga poimenovali “Genesis NFT”. Ta NFT je v obliki GIF slikice in je brezplačno na voljo vsem našim preteklim tečajnikom.

V kolikor si en/a izmed nekdanjih SmartNinja tečajnikov, nas kontaktiraj, in poslali ti bomo SmartNinja NFT.

Nato si boš lahko NFT ogledal/a na spletni strani nft.smartninja.org:

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_smartninja nft 1638802254

V kolikor imaš NFT na svojem addressu, se ti bo namesto vprašaja pokazala NFT slikica.

Zaenkrat je naš NFT samo zbirateljske narave ter bolj ali manj eksperiment. Vsekakor pa bomo aktivno spremljali razvoj t.i. svetovnega spleta 3.0 (web3) še naprej, ter z vami preko našega bloga (pa tudi preko tečajev) delili naše izkušnje.

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: september 2023

  Mesec september prinaša nove zaposlitve v programiranju. Na voljo je kar nekaj različnih nivojev in vrst zaposlitve, tako da vabljeni k branju in seveda prijavi na delovno mesto. Kaj pa…
 • Tečaji “Smartninja šola programiranja” explained

  Zaradi aktivnega sodelovanja naših inštruktorjev in velikega interesa tečajnikov Smartninja šola programiranja nenehno dodeluje in dodaja nove tečaje programiranja. Vrata priložnosti za izboljšanje digitalnih veščin so pri nas vedno odprta!…
 • Zaposlitve v programiranju: avgust 2023

  Nov mesec, nove zaposlitve! V avgustu se že kar nekaj podjetij zbuja iz poletnega dopustovskega spanca (😉) in na voljo so nove zaposlitve v programiranju! Kam se prijaviš? Monolit Monolit…
 • Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

  V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje…