Praktični nasveti za programerje

Biti spletni razvijalec je odlična karierna izbira. Priložnosti za delo je veliko, delaš lahko kjerkoli po svetu, poleg tega pa zna biti reševanje problemov prav zabavno.

Kljub temu pa je težko ostati na tekočem z nenehno razvijajočo se industrijo. Seveda želiš biti vrhunski programer, vendar je tvoj čas za iskanje informacij med stotinami člankov in videov omejen.

Ampak brez skrbi – pomagamo ti lahko mi! Objavili smo seznam izbranih člankov, video posnetkov in podcastov, ki ti bodo pomagali slediti novostim v industriji in nadgrajevati svoje znanje.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_photo 1506452819137 0422416856b8 1539687201

Pa začnimo!

1. HTTPS in Google

Google chrome ni več prijazen, če ne uporabiš HTTPS na svojih spletnih straneh. To je dober razlog, da se naučiš kaj HTTPS je in ga začneš uporabljati s pomočjo nečesa, kot je recimo Let’s Encrypt.

2. Programerska specializacija

Možnosti za specializacijo v programiranju je vedno več. Tukaj je nekaj dobrih primerov, ki ti pokažejo, kaj se moraš naučiti za specifično kariero v letu 2018:

3. ES2018 vs. ES2019

Če si že nisi ogledal/a, ti priporočamo ogled novosti, ki jih prinaša ES2018 ter novosti, ki bodo morda na voljo v ES2019. Dr. Axel Rauschmayer jih tu dobro opiše.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_photo 1504639725590 34d0984388bd 1539687976

4. Moderna spletna arhitektura

Eden izmed boljših člankov na temo, kako organizirati spletno arhitekturo za svojo storitev.

5. NPM Varnostna težava

 1. julija 2018 je imel priljubljen paketni upravitelj NPM nekaj težav z varnostjo

Tu je eden od načinov, kako to rešujejo.

6. jQuery in Github

Github ne uporablja več jQuery-ja za njihov front-end. Zakaj? Ker lahko stran deluje tudi z navadnim JavaScriptom, brez kakršnega koli ogrodja.


Avtor: Andrei Neagoie

Pripravili in prevedli: Tjaša Kristan Petrič in Irena Žagar

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: marec 2023

  Po novem letu na spletu kar mrgoli zaposlitev v IT sektorju. Preveri aktualne zaposlitve v programiranju, in IT-ju, ki ti bodo morda pisane na kožo. V asortiman Smartninja zaposlitev dodajamo…
 • Preden se odločiš za tečaj programiranja, si preberi tole

  Če ne izhajaš iz študija (ali srednje šole) programiranja ali računalniške tehnologije, je velika verjetnost, da ne veš, ali bi bil tečaj programiranja prava izbira zate. Porajajo se vprašanja, kot…
 • Zaposlitve v programiranju: februar 2023

  Ali te zanimajo trenutno razpisani oglasi za delo na področju programiranja in IT-ja? Preveri naš blog zapis, kjer te čaka nekaj odličnih predlogov za zaposlitve v programiranju! Celtra Celtra je…
 • Odloči se za programiranje! 6 razlogov, zakaj

  Ali veš, da so programerji neverjetno radovedni ljudje? Prav to, da jih vedno zanima, kako stvari delujejo v zaledju (pa tudi njihova nenehna potreba po optimiziranju stvari) jih spodbuja h…