Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Nesojeni pilot, ki ninje uči programirati

Nesojeni pilot, ki ninje uči programirati –
SmartNinja inštruktor Rok Jaklič

To je Rok. Srednja elektrotehnična, par let FRIja, potem pa dobra služba in pred parimi leti spet nazaj na faks. Kar človek začne, mora dokončati.

Svojo pot je začel kot administrator na Hermes Softlabu in se od programerskih kolegov priučil prvih vrstic programske kode. Medtem, ko je konfiguriral mrežo, postavljal strežnik za bazo, kamor se vežejo računalniki ali drugi odjemalci, je z enim očesom ves čas pogledoval k programerjem.

“Kot sistemski administrator postaviš spletni strežnik z vsem kar ima zadaj – kupiš računalnike, namestiš operacijski sistem, postaviš na mrežo, kupiš domene in postaviš skratka vse, da končni izdelek lahko nekje deluje. Programer napiše kak modul za gor, in ko si administrator, te hitro pocukajo za rokav, če bi še kaj na tem modulu malo popravil, kako skripto spisal in tako naprej.”

“Ne bojiš se, če imaš mentorja zraven, če plavaš sam, je drugače.”
Ker je imel programerje vedno ob sebi, jih je z lahkoto spraševal po tem in onem, ter se učil od njih. Je iz tiste generacije, ki se močno identificira z odprtokodnim gibanjem (open source) in uporništvom. Zato ga je iz mainstreama potegnil že sošolec v srednji šoli, ki je v njegovo življenje prinesel Linux, sploh pa je odprtokodno gibanje v Sloveniji takrat doseglo svoj vrhunec tudi v hackerskih klubih.

“Če sem se jaz lahko naučil, se lahko tudi ti.”
Programiranje je zanj način razmišljanja o vzrokih in posledicah. Tudi v vsakdanjem življenju najde marsikateri primer: Avto na križišču. Jaz, voznik zdaj stojim, če prihaja drug avto proti meni, počakam, potem pogledam levo in pogledam desno, vem, da grem lahko naprej, ko je cesta prosta. To je algoritem.

Koliko matematike rabiš za programiranje?
“Osnovna šola bo dovolj. Najpomembnejše lastnosti, ki jih rabiš za programerja so: malo prostega časa, interes (pa slej ko prej se srečas s potrpežljivostjo in natančnostjo).”

Natančnost je res pomembna, a se tudi najboljši močno zanašajo na urejevalnike kode, ki ti pomagajo odkrivati napake v sintaksi. “Danes obstaja veliko orodij, ki programerju pomagajo, urejevalci, validatorji kode. Ta orodja ti nazorno pokažejo napake oziroma “error-je” v kodi in “invalid syntax error” sporočilo ni znak za obup, ampak prijazen pomagač.”

Mladi so pogosto neučakani, pove Rok z generacijsko resnobnim tonom, čeprav je star samo nekaj-in-trideset. “Včasih, če kaj ne dela moraš tudi prespati. Včasih sem v službi kaj delal, pa ni šlo in konec. Pa sem obupal, šel domov, prespal in – puf! Rešitev.” Opiše programerjem dobro znani indikator, da je kodiranje vendarle kreativno delo. A dodaja, da fokus mora biti, ker če ga ni, tudi razsvetlitve ne bo.

Ali programerji razmišljajo drugače?
“Ne, samo včasih malo več – življenje poteka v IF stavkih :).” Pri programiranju je količina informacij in postopkov velika, ni pa težko. Programiranje je narejeno tako, da ga mi (ljudje) razumemo, drugače tega ne bi počeli, z gotovostjo zatrdi Rok. Veliko je različnih programskih jezikov, a kot pravi SmartNinja inštruktor, Rok hitro doda, da so različni programski jeziki kot različni avtomobili. “Če znaš brati eno kodo, boš verjetno tudi drugo.” Ter doda, da če ne znaš, vprašaš, greš na Google in napišeš “How to move div from left to right”. Njegov nasvet za kogarkoli, ki ni prepričan ali je programiranje primerno zanj oz. zanjo pa je, da naj poskusi. Dokler ne poskusiš, ne veš za kaj gre. Doda pa še pomembno popotnico: “In vztrajaj.”

In kaj bi bil Rok, če ne bi bil programer? “Pilot, čeprav horoskop pravi, da bi moral biti zdravnik :).”


Rok v okviru SmartNinje vodi priljubljeni tečaj Web development, kjer popolne začetnike uči osnove programiranja ter izdelovanja spletnih strani in aplikacij. Web development tečaj lahko najdeš na našem Seznamu tečajev.

Nadaljuj z branjem