Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Ne programiraj, če se ti dogaja tole.

Enaindvajseto stoletje je zaznamovano s strani tehnoloških napredkov, ki so spremenili naš način preživljanja prostega časa, dejtanja, kariere in uživanja hrane. Kamorkoli se ozreš, najdeš nekaj, povezano s tehnologijo in programskim sistemom, ki jo upravlja.

Zjutraj se zbudiš s pomočjo budilke (tehnologija), z električno zobno ščetko umiješ zobe (tehnologija), počasi odracaš v kuhinjo, kjer si narediš kavo v kavomatu in si spečeš toaste (tehnologija), pogledaš na družbena omrežja na pametnem telefonu (tehnologija), se oblečeš in usedeš v avto (tehnologija). Niti dodobra še nisi začel dneva, pa si bil že del službe vsaj 10 različnih programerjev.

Kaj občutiš, ko slišiš besedo »programiranje«?

Se ustrašiš? Se ga veseliš? Programiranje normalno izzove različne reakcije in priznali ti bomo že kar na začetku: programiranje ni preprosto (čeprav je bolj preprosto, kot je bilo v preteklosti, to pa res).

Programerji so pogosto zelo radovedni. Ker radi ugotavljajo, kako stvari potekajo »behind the scenes«, to v njih spodbudi željo po programiranju.
Ali si se kdaj spraševal/a, kako je možno, da lahko na telefonu gledamo filme, kako deluje Tinder in kako lahko Google najde vse odgovore na naša najbolj neumna vprašanja? Če te take stvari ne zanimajo in se nerad poglabljaš v delovanje tehnologije, potem morda programiranje ni zate.

Če pa se rad razvijaš in raziskuješ neznano, počakaj do konca.

Poleg tega, da ustvarjaš hude in uporabne vsebine ter aplikacije, se znanje programiranja obrestuje tudi na drugih področjih – v komunikacijskih veščinah, sposobnosti logičnega razmišljanja in predvsem v potrpežljivosti. Programerske službe so močno iskane v zadnjih nekaj letih, možnost dela iz kjerkoli (remote work) pa prepriča tudi največje dvomljivce.

Zakaj bi se naučil/a programiranja?

Prav vsak od nas je odvisen od tehnologije, ampak zelo malo ljudi ve, kako zares deluje. Če si popolni začetnik ali pa se programiranja sploh še nisi lotil/a, obstaja mnogo razlogov, da začneš s programiranjem … že včeraj.

Kaj praviš na nov izziv?

Učenje programiranja ti bo odprlo nešteto novih poti: pridružiš se lahko start-upu, začneš s spletno stranjo za svoj side-business, vpelješ programersko znanje v trenutno službo in prislužiš dodatno točko v boju za višjo plačo, lahko pa popolnoma spremeniš karierno pot in kot programer delaš iz kjerkoli na svetu.

Kaj meniš?

Če si si večkrat že rekel, da to ni zate (omg, resno?), naj te vljudno popravimo: to ni res.

Programiranja se pravzaprav ni težko naučiti, če imaš ob sebi 1. podporo, 2. dobrega inštruktorja in 3. voljo.

S prvo in drugo točko ti lahko pomagamo s SmartNinja tečaji, glede volje pa predlagamo, da si prebereš blog zapise o plačah programerjev in razloge, zakaj bi bilo kul biti programer.

Kaj praviš? Pridi na preprost, štiridnevni Teden programiranja, kjer te bomo naučili veliko osnov programiranja:

  • Jezik HTML in pisanje strukture spletne strani in CSS za urejanje spletne strani
  • Delanje CSS razreza (layouts)
  • Uporaba orodij za razvijalce (developer tools) v brskalnikih
  • Uporaba urejevalnika kode Atom

Če ti nič od zgornjega napisanega ni jasnega … NIČ SKRBET’. Tečaj je primeren za popolne začetnike! V štirih dneh si na lep in razumljiv način razjasniš vse naštete tematike in vidiš, ali ti programiranje leži. Po tem tečaju pa samo naprej. Sky is the limit!

Nadaljuj z branjem