Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Nasveti kako do prve developerske zaposlitve (1. del)

Se spopadaš z izzivom iskanja svoje prve programerske zaposlitve? Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov, ki ti lahko pomagajo postati programer!

1. Sestavi svoj online portfolio

Ustvarjanje portfolia je PRVA naloga nekoga, ki išče programersko zaposlitev.
Zaposlovalci najprej pregledajo splet (osebne strani, Github, Linkedin, …).
Portfolio je super priložnost za predstavitev svojih veščin in tudi osebnosti.
Podjetja, ki iščejo nove zaposlene namreč dajejo veliko poudarka na to, kako se lahko bodoči zaposleni lahko vklopi v ekipo in kako hitro se lahko priuči novih veščin.

2. Napolni portfolio s svojimi projekti

Ko imaš svoj portfolio postavljen, je čas, da začneš dodajati projekte.
Ne skrbi, če še nimaš lastnih projektov. Za začetek priporočamo, da narediš kak preprost samostojni projekt (namig: lahko dodaš SmartNinja domače naloge). Pomembno je, da je razvidno, da razumeš programerski način razmišljanja in da pišeš lepo kodo.

3. Dodaj kodo na Github

Že samo dejstvo, da znaš uporabljati Github, je plus točka zate.
Na Github dodajaj svojo najboljšo kodo.
Pri dodajanju vsebine bodi dosleden, saj s tem dokazuješ, da redno razvijaš svoje programerske veščine. Ne skrbi, če so projekti namišljeni, bolj pomembno je, da je tvoja koda izčiščena in da so tvoji projekti dobro organizirani. V projekte vključi README dokument, saj s tem pokažeš, da se lahko takoj vključiš v skupno kodiranje.

4. Priključi se open source projektu

Če večina tvojih programerskih projektov izhaja iz tečajev, namišljenih projektov in samostojnega programiranja, priporočamo, da se priključiš open source projektu in razviješ še veščino ekipnega dela.

“Open source” pomeni, da je koda javno dostopna in jo lahko spreminja in dopolnjuje kdor hoče.

Sodelovanje pri open source projektih bo izboljšalo tvoje developerske veščine, pridobil/a boš izkušnjo dela v ekipi, navezal/a boš stik z drugimi developerji, …
Na Explore GitHub lahko najdeš lep nabor projektov, h katerim lahko pristopiš. Ko najdeš projekt, ki ti je zanimiv, se ne ustrašiti in naredi prvi korak.
Nekaj načinov, kako pristopiti kot začetnik: iskanje in poročanje o bugih, pomoč pri razporejanju nalog, beta testiranje, izboljšanje dokumentacije, …

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_kako do dev joba1 content

5. Sodeluj na Hackathon-u

Si že slišal/a za hackathon? To je zabavna in razburljiva priložnost, kjer lahko spoznaš ljudi s podobnimi interesi, rešuješ zanimive problema, se preizkusiš v developmentu in timskem delu ter na koncu mogoče celo osvojiš nagrado. Udeležba na hackathon-u zagotovo izgleda zelo dobro na CV-ju, pogosto pa se zgodi, da dobiš zanimivo priložnost za delo že na samem dogodku – bodisi iz strani organizatorjev ali kakšnega od udeležencev.

Sledi ABC Hub-u, kjer se dogajajo super zanimivi hackathoni.

Nadaljuj z branjem