Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Najbolj prodajan tečaj programiranja: WEB DEVELOPMENT 1. Pričetek 28. maja!
Na tečaj

Najboljši poklici v programiranju v 2023: 5 najbolj iskanih delovnih mest

Ni več skrivnost, da je povpraševanja po programerskih delovnih mestih čedalje večje in skokovito narašča. Prav tako raste potreba tehnoloških podjetij, da med svoje vrste vabijo usposobljene delavce v tehnološkem sektorju. Danes v programiranju komunikacija, logično razmišljanje, poznavanje procesov in širina znanja predstavljajo posebne vrline, ki so visoko iskane v podjetjih. Spodaj so najbolj iskani in najbolj plačani poklici v programiranju, ki ti bodo morda v pomoč pri usmeritvi na področju programerske kariere!

Obstaja veliko tečajev programiranja in drugih programov (bootcampov), ki usposabljajo za programiranje in te naučijo veščin, ki jih potrebuješ za donosno kariero v programiranju. 👉🏻 Ampak ne tako hitro, morda bi najprej lahko preverili, katere vrste poklici v programiranju sploh obstajajo!

V tokratnem blog zapisu ti predstavljamo pet najbolj donosnih programerskih delovnih mest na podlagi najboljših plač in stopnje iskanosti. Ti poklici v programiranju se lahko opravljajo s strani vseh z zadosti znanja (diploma ali magisterij niso potrebni, oziroma so bolj odvisni od delodajalca, kot od naziva dela, ki ga opravljaš) in seveda izkušenj. Pomembno pa je, da so ti različni poklici v programiranju jasni, da se lahko čim prej odločiš, na katerem področju se lahko okrepiš!

Kaj sploh počne programer?

Naloga programerja (na kratko) je, da uporabi enega ali več programskih jezikov, da zgradi strukturo aplikacije, spletne strani ali pa programske opreme. Programerji pogosto delajo z različnimi programskimi jeziki, da ustvarijo nov program. Seveda ni vedno situacija taka, da programe ustvarjajo, lahko jih tudi popravljajo in optimizirajo – primer je odpravljanje napak v obstoječi kodi, izboljševanje oziroma optimizacija obstoječih sistemov in podobno. Delovna mesta programerjev so seveda zelo različna – velikokrat je potreben most med hardcore programerji in projektnimi vodjami ali direktorji, zato je poznavanje sveta programiranja dobrodošlo za širok spekter kariernih poklicev, tudi če ste produktni vodja ali pa UI/UX designer. Poglejmo si, kako najbolj iskani in plačani poklici v programiranju izgledajo.

5 najbolj plačanih delovnih mest v programiranju za programerske strokovnjake

poklici v programiranju 2023

Vir: PayScale

Za vsako kariero v programiranju se ti ni potrebno naučiti vseh programskih jezikov (nismo čisto prepričani, če obstaja na svetu kdo, ki obvlada prav vse 😉), vendar je njihovo poznavanje lahko zelo koristno! Matematika v tehnološkem svetu je preprosta: če želiš visoko plačano službo v IT-ju, se boš morda moral/a naučiti programirati, četudi gre za osnove. To znanje ti bo odprlo številne karierne poti, odlično pa bo tudi izgledalo na tvojem CV-ju. 😊

Poklici v programiranju: Kaj počne top 5 iskanih programerskih poklicev?

Arhitekt cloud rešitev

Povprečna plača: 128.600 $

Programski jeziki: Java, Python, C#

Arhitekti cloud rešitev oziroma rešitev v oblaku so zadolženi za ustvarjanje in implementacijo rešitev za IT potrebe v storitev v oblaku (cloud services). Ti strokovnjaki oblikujejo strategijo računalništva v oblaku, ki bo podjetju pomagala doseči cilje in zaščititi njihove interese. Za te potrebe je dobro obvladati več programskih jezikov. Vloga arhitekta cloud rešitev je tista, ki v največji meri zahteva izkušnje in je zato tudi trenutno najbolj plačano delovno mesto v IT svetu.

Inženir strojnega učenja

Povprečna plača: 112.400 $

Programski jeziki: Python, R, Java, C++

Inženirji strojnega učenja se ukvarjajo z načrtovanjem, programiranjem in izboljšanjem algoritmov umetne inteligence. To je eno najbolje plačanih programerskih delovnih mest, saj gre za visoko tehnično in specializirano delovno mesto. Inženirji strojnega učenja večinoma delajo kot del večje ekipe podatkovne znanosti.

Produktni vodja

Povprečna plača: 101.300 $

Programski jeziki: Ruby, C#, Python, Java

Produktnim vodjam v tehnološki industriji se ni potrebno naučiti dejanskega programiranja, vendar pa so ponavadi produktne vodje s tem znanjem veliko bolj uspešni pri razvoju produktov. Če se kot produktni vodja naučiš le nekaj preprostih vidikov programiranja – kako deluje, logično sklepanje, možnosti optimizacije, lahko lažje upravljaš in nadziraš razvoj izdelkov, ki temeljijo na tehnologiji. Prav tako se potreba po znanju programiranja v svetu produktnega vodenja povečuje, saj tehnologija postaja vedno bolj pomemben del razvoja izdelkov.

Inženir za kibernetsko varnost

Povprečna plača: 99.300 $

Programski jeziki: C, C++, Python, PHP, SQL

Inženirji za kibernetsko varnost spremljajo sisteme in prepoznajo morebitne ranljivosti ali grožnje, ki bi lahko povzročile škodo v podjetju, aplikaciji ali programu. Inženirji kibernetske varnosti ne potrebujejo le spretnosti programiranja, ampak potrebujejo tudi ostro oko za podrobnosti in biti na tekočem z najnovejšimi grožnjami na področju kibernetske varnosti. Ko podjetja razvijajo digitalno prisotnost, se potreba po inženirjih za kibernetsko varnost povečuje, zaradi česar je to danes eno najbolj iskanih (pa tudi najbolj svežih) delovnih mest v programiranju.

Podatkovni analitik

Povprečna plača: 97.600 $

Programski jeziki: Python, JavaScript, R, C++, SQL

Podatkovni analitiki so eden izmed najbolj iskanih programerskih strokovnjakov. Mnoga podjetja nenehno analizirajo velike količine podatkov, zato podatkovni analitiki igrajo veliko vlogo pri analizah s svojim programerskim znanjem. Podatkovni analitik ponavadi uporablja kombinacijo znanja programiranja, statistike, analitike in matematičnih veščin, ki organizaciji pripomorejo pri reševanju pomembnih izzivov. To je programerski poklic za vse, ki radi analizirate informacije in jih uporabljate za iskanje edinstvenih in učinkovitih rešitev.

Tako, tole so bili najbolj iskani poklici v programiranju. Če te zanima, kako priti do znanja nekaterih programskih jezikov, na podlagi katerih lahko ustvariš uspešno kariero, ti predlagamo tečaj programiranja SmartNinja. Na voljo je:

Nadaljuj z branjem