Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Najbolj pogosti programski jeziki v 2021

»Katere programske jezike se moram naučiti?«

»Katere programske jezike moram še znati?«

»Kateri programski jezik najbolj potrebujem?«

»Kateri programski jezik zahtevajo podjetja?«

Zgornjih vprašanj ne zmanjka nikoli. Če si novinec/novinka na področju web developmenta oziroma spletnega razvijanja, je najtežji del programiranja začetek. V razširjeni uporabi je na stotine programskih jezikov, od katerih je vsak po svoje uporaben (in zapleten). Dobra novica je, da boš na začetku svoje programerske poti začel/a odkrivati, kateri programski jezik bo najbolj primeren zate, tvoja zanimanja in glede na poklicne cilje.

Na srečo smo na podlagi trenutnega stanja na trgu v Evropi naredili seznam programskih jezikov, ki jih moraš (če jih še nisi) osvojiti v 2021. Programski jeziki so razdeljeni glede na aktualnost panoge – spletno razvijanje, razvoj mobilnih aplikacij, razvoj iger, backend in frontend programiranje …

Pregled najbolj pogostih programskih jezikov glede na usmeritev v karieri

1. JavaScript

Danes je nemogoče biti razvijalec programske opreme, ne da bi se na nek način srečal z JavaScriptom! Po anketi za razvijalce na StackOverflowu v 2020 je JavaScript že osmo leto zapored najbolj priljubljen programski jezik med razvijalci (več kot 70% anketirancev je uporabilo JavaScript v zadnjem letu).

Poleg HTML in CSS je JavaScript ključnega pomena za razvoj spletnih strani. Večina najbolj priljubljenih spletnih mest (Facebook, Twitter, Gmail in Youtube) je sprogramiranih v JavaScriptu. Ker je JavaScript edini programski jezik, ki “teče” v brskalnikih, se mu ni mogoče izogniti.

Tudi SmartNinja tečaji so osredotočeni na JavaScript, in sicer v nadaljevalnem tečaju Web Development 2 (po tem, ko osvojiš Python, ki pa je daleč najbolj prijazen programski jezik).

2. Swift

Če vas zanimajo Apple naprave in razvoj mobilnih aplikacij, je Swift odličen začetek. Prvič ga je Apple objavil leta 2014, zato je relativno nov programski jezik, ki se uporablja za razvoj aplikacij iOS in macOS. Swift ustreza vsem karakteristikam sodobnega razvoja iOS aplikacij.

iOS ne deluje samo na vseh napravah iPhone in iPad, pač pa tudi predstavlja temelje operacijskih sistemov watchOS (Apple watch) in tvOS (Apple TV). Čeprav se ti zdi da je programiranje mobilnih aplikacij za Apple malce omejeno, ne pozabi – Apple ne bo šel nikamor! Podjetje je vodilno v tehnološki industriji, iOS aplikacije pa so še vedno najbolj donosne v razvijanju mobilnih aplikacij.

3. Scala

Če si seznanjen/a z Javo, ki je pionir v programskih jezikih, potem se splača preveriti njeno sodobnejšo »sestrično«, programski jezik Scala.

Scala združuje najboljše lastnosti Jave, le da je zasnovana na sodobnejši način. Kot funkcionalni programski jezik Scala omogoča razvijalcem, da izboljšajo kakovost svoje kode, saj omogoča sočasno programiranje (“concurrent programming”), kar pomeni da se lahko koda izvaja vzporedno. Prav tako pa omogoča programerjem ustvarjanje lastnih podatkovnih tipov.

4. Go

Eden glavnih jezikov, ki ga podpira Google, je Go. Kot jezik na nižji ravni je Go idealen za inženirje, ki želijo vstopiti na področje sistemskega programiranja.

Igra podobno vlogo, kot sta jo včasih C in C++, vendar se ga da lažje naučiti in ima modernejše lastnosti. To je popoln jezik za izdelavo spletnih strežnikov, podatkovnih kanalov in celo paketov za strojno učenje. Go zagotavlja izjemno hiter čas izvajanja, je pa seveda tudi odprtokodni jezik.

5. Python

Python je zagotovo najbolj prijazen programski jezik na tem seznamu. Ima preprosto in čisto sintakso, ter je zelo intuitiven, zaradi česar je najbolj popularna izbira za začetnike. Python ogrodja Django in Flask so tudi zelo priljubljena izbira za spletno razvijanje.

Pythonove knjižnice se zelo pogosto uporabljajo tudi za razvijanje programov na področju podatkovne znanosti (data science), strojnega učenja (machine learning), umetne inteligence (AI), obdelave slik ipd. Tudi na najbolj priljubljenem SmartNinja tečaju Web Development 1 začnemo programiranje s Pythonom, ker se je izkazal za široko uporabljenega in odličen »uvod« v programiranje.

6. Elm

Eden najmlajših programskih jezikov na našem seznamu, ki se je začel kot teza študenta s Harvarda, je Elm. Danes je prerasel v široko uporabljen frontend programski jezik, ki ga uporabljajo po celem svetu.

Elm se lahko prevede v JavaScript, zaradi česar je idealen za izdelavo hitrih uporabniških vmesnikov brez napak med izvajanjem. Je zelo funkcionalen programski jezik, ki razvijalcem omogoča ustvarjanje vmesnikov na strani odjemalca brez deklarativnih oznak HTML in CSS.

7. Ruby

Ruby je še en skriptni jezik, ki se običajno uporablja za razvoj spletnih strani (web development).

Predvsem je bil popularen pred leti, dandanes pa mu priljubljenost počasi upada, vendar ga še vedno najdemo med Top 10 najbolj uporabljanimi jeziki.

Poleg aktivne skupnosti in enostavne sintakse je Ruby programski jezik, ki ga lahko uporabljaš zaradi aktualnosti v večjih podjetjih – Twitter, AirBnb, Bloomberg in Shopify so narejeni s programskim jezikom ter ogrodjem Ruby on Rails.

8. C#

Tako kot C++ je tudi C# (izgovarja se kot “C-sharp”) splošen, objektno usmerjen jezik, zgrajen na temeljih C programskega jezika. Prvotno ga je Microsoft zasnoval kot del svojega .NET ogrodja za izdelavo aplikacij Windows. Zdaj C# ni samo orodje za razvoj namiznih aplikacij, pač pa ga razvijalci mobilnih naprav uporabljajo tudi za izdelavo aplikacij na platformi Xamarin.

Ker je C# podoben C jeziku, je implementacija razmeroma lahka, če si kot programer začetnik programiral v C programskem jeziku. Če te zanima razvoj VR, moraš nujno razmisliti o učenju C#, saj je le-ta priporočeni (in najbolj uporabljan) jezik za izdelavo 2D in 3D video iger s pomočjo priljubljenega orodja Unity. Ta predstavlja tretjino najboljših iger na trgu.

It’s Coding Time!

Pri odločanju, kateri programski jezik bi si želel/a naučiti, je pomembno, da se ne ujameš v neskončno mrežo »trendov« in tekmovanja v priljubljenosti. Najboljši programski jeziki, ki se jih moraš naučiti v 2021 so verjetno podobni kot tisti, ki bi se jih moral naučiti leta 2017 ali 2018.

Čeprav se programerski trg nenehno razvija in izboljšuje, pa so nekatere stvari pri programiranju trdno na tleh – to so temeljni programski jeziki, ki ti bodo prišli najbolj prav. Če se naučiš enega od zgornjih jezikov, ti zagotavljamo trdno podlago (in znanje) za kar nekaj let programiranja. Eden izmed teh jezikov je sigurno Python.

Ko začneš programirati, je najtežje vprašanje, kateri programski jezik je najbolje znati v letu 2021, zastavljeno le zate. Na to moraš odgovoriti sam/a, glede na to, kaj bi rad/a počel/a v življenju. Kljub temu pa še vedno velja, da ko se naučiš enega programskega jezika, ni težko preklopiti na drugega, tretjega in naprej. Tako da na koncu koncev je vseeno, katerega se naučiš kot prvega. Osnovni koncepti so enaki povsod!

Srečno pri izbiri!

Srečno!

Če potrebuješ pomoč, ti lahko pomagamo pri različnih tečajih programiranja. Nauči se Python ali JavaScript programskega jezika, izveš lahko več o internetni varnosti in hekanju, ali pa se poglobiš v SQL in podatkovne baze.

Izbira je tvoja!

Nadaljuj z branjem