Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Naj se naučim SQL stavkov?

Če si razmišljal, da bi postal back-end razvijalec, si verjetno med svojim raziskovanjem zasledil SQL in učenje podatkovnih baz. Tudi če si razvijalec, ki se zanima in si želi izvedeti več o podatkovnih bazah, so SQL stavki lahko zelo koristen dodatek v tvojem znanju. Podatkovni analitiki, back-end razvijalci in programerji vseh vrst se vsakodnevno poslužujejo znanja SQLa.

Vprašanje, ki si ga verjetno pogosto zastavljaš, je: »Ali bi se moral/a naučiti SQL stavkov?«

Če si želiš kariero v katerikoli iz med zgoraj navedenih vlog, je pravilni odgovor da!

Znanje ti bo prišlo prav na več področjih:

  • Razumevanje podatkov o kupcih/strankah/uporabnikih
  • Združevanje in razdruževanje podatkov relevantnih kupcev/strank/uporabnikov
  • Razumevanje podatkov in poizvedovanje po več parametrih: ID kupca/stranke/uporabnika, nakupna namera, znesek nakupa, kupljeni artikli
  • Poznavanje zalednega razvijanja (backend development sestoji iz celega kupa SQL stavkov)
  • Omogoča napovedovanje, poročanje o trendih in svetovanje vodstvu z napovedmi na podlagi SQL podatkovnih baz
  • Zbiranje podatkov o meritvah, kot so stopnje odprtja e-mailov, od kod izvirajo naročila in promet in celo lokacije kupcev/strank/uporabnikov
  • Zbiranje podatkov, ki jih potrebujete za mesečno ali četrletno poročanje o financah

SQL je nadpovprečno uporaben programski jezik za vse te vloge. V bistvu je zelo uporaben tudi v netehničnih poklicih, ki se želijo naučiti, kako pridobiti podatke, ki jih potrebujejo za svoje projekte. Prav tako lahko prihraniš čas, ki bi ga sicer porabil za čakanje podatkovnega inženirja.

Da bi ti pomagali pri odločitvi, ali se moraš naučiti SQL ali ne, bomo raziskali kaj je in za kaj se uporablja. Nato ti bomo pokazali, kje sploh začeti. Ne glede na to, ali si nov na programerski sceni ali že izkušen programer, se SQLa ni težko naučiti.

Kaj je SQL?

SQL je kratica za Structured Query Language (strukturirani poizvedovalni jezik). Je programski jezik, ki se uporablja za dostop do podatkov v relacijskih bazah podatkov. Le-te hranijo strukturirane podatke, kar pomeni, da se shranijo v tabelah.
SQL omogoča enostavno izvleči podatke iz velikih baz, ki jih lahko dalje uporabljaš v poslovnem smislu. SQL lahko na primer uporabiš za iskanje podatkov v bazi o vseh ljudeh, ki so kupili v določeni trgovini v zadnjem mesecu. Poizvedoval bi lahko po ID-ju stranke, skupnem znesku nakupa in celo kupljenih artiklih.
Kot lahko vidiš, te informacije ne zanimajo samo podatkovnih inženirjev. To znanje bi bilo koristno tudi razvijalcem izdelkov, tržnikom in finančnim strokovnjakom. Obstaja veliko možnih uporab SQL-a in različnih vrst strokovnjakov, ki ga uporabljajo za pridobivanje in analizo podatkov. Ukazi SQL so osnovni, na primer SUM() ali COUNT(), vendar je to lahko včasih vse, kar potrebuješ v dani situaciji.

Kot smo pojasnili, je SQL dragoceno orodje za tehnične in netehnične strokovnjake. Spodaj bomo raziskali njegovo uporabnost za spletne razvijalce, strokovnjake za podatke in netehnične strokovnjake.

Spletni razvijalci

Če razmišljate o karieri v spletnem razvijanju, boste glede na vašo specializacijo zagotovo potrebovali SQL stavke. Back-end razvijalci potrebujejo SQL za upravljanje strežniških programov in baz podatkov na spletnem mestu. Full-Stack razvijalci, ki so specializirani tako za front-end kot tudi za back-end razvoj, ga uporabljajo v podobne namene.

Podatkovni znanstveniki in podatkovni analitiki

Podatkovni analitiki in znanstveniki uporabljajo SQL za učinkovito pridobivanje podatkov, ki jih analizirajo za uporabne vpoglede. Ti dve karieri sta v porastu in številne organizacije so pripravljene najeti strokovnjake, ki jim bodo pomagali voditi svoje poslovanje v prihodnosti. Druga odlična stvar pri teh karierah pa je, da lahko svoje veščine z analitiko podatkov preneseš v katerokoli panogo.

Netehnične vloge

Če že delaš za organizacijo, ki uporablja relacijske baze podatkov, se boš morda želel naučiti SQL stavkov. Pomisli, ali bi bilo tvoje delo lažje, če bi lahko sam iskal podatke, ki jih potrebuješ. Ali ti lahko poizvedovanje po nizih podatkov pomaga pri boljših odločitvah ali ustvarjanju boljših poročil? Če je odgovor »da«, ti lahko SQL pomaga postati veliko bolj učinkovit!
Natančneje, če si poslovni analitik ali strateg, ti bo SQL pomagal bolje napovedati in poročati o trendih in svetovati vodstvu z vašimi napovedmi. Tržniki in prodajni strokovnjaki lahko uporabljajo SQL tudi za zbiranje podatkov o meritvah, kot so stopnje odprtja e-pošte, od kod izvirajo naročila (marketinške akcije ali iskalni promet) in celo lokacije strank.

Če delaš v financah, boš lahko uporabljal SQL za zbiranje podrobnosti, ki jih potrebuješ za vsako mesečno ali četrtletno poročanje. Vendar baze podatkov SQL ne hranijo le poslovne statistike. Na primer, če si inženir v proizvodnem podjetju, ki mora dostopati do baze podatkov, ki vsebuje testne dnevnike, kode napak ali čase delovanja/čase delovanja za določene dele opreme. Možnosti so neskončne, saj podjetja zbirajo ogromno količino podatkov, vendar jih ne izkoristijo vedno za prihranek denarja in časa.

Nenazadnje! Če SQL še naprej vzbuja tvoje zanimanje ali neneho čakaš na podatke od preobremenjenih članov ekipe, razmisli o kompromisu glede časovne naložbe. Učenje SQL ni tako velika naloga, niti za začetnika. Le en dan spletnega tečaja bi ti lahko v prihodnosti prihranil veliko časa … Kaj šele štirje?! Z drugimi besedami: če si začetnik, naj te to ne odvrne. Lahko se naučiš SQL! Preveri tečaj SQL in baze podatkov pri SmartNinja šoli programiranja.

Kako se naučiti SQL

SQL je relativno enostaven jezik za učenje. Zelo podobno strukturiran je kot angleški jezik, zato lahko SQL precej hitro razume večina ljudi. SQL predstavlja zelo elegantno rešitev za iskanje v strukturiranih bazah podatkov.

SQL ima poseben namen – poizvedovanje po podatkih. Čeprav morda ni tako vsestranski kot drugi programski jeziki, kot so Python, JavaScript ali C#, je potreben za vse, ki delajo na back-end sistemih, bazah podatkov ali podatkovni analitiki.

Morda boš tudi ugotovil, da tvoja sanjska služba zahteva znanje SQL v zaposlitveni objavi. Ne skrbi, ni razloga za preplah. SQL se lahko naučiš na spletu, po svojem urniku in iz udobja svojega doma. Ni nujno, da je učenje formalno, zatohlo ali dolgočasno. Lahko uživaš v procesu in se fleksibilno učiš. Več o SQL tečaju izveš na tej povezavi.

Nadaljuj z branjem