Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Luka: Ugotovil sem, da diploma ni toliko vredna, kot sem mislil.

Luka Brinar, tečajnik, ki je zaključil oba naša Web development tečaja (WD1 in WD2), sedaj dela v podjetju D.Labs kot spletni razvijalec. Pravi, da je na SmartNinja tečaju spoznal osnovne principe programiranja in spletnega razvoja, na podlagi katerih lahko sedaj gradi novo znanje.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Moje ime je Luka in živim v drugem nadstropju v mali vasici Parižlje. Od ponedeljka do petka večino dneva preživim v pisarni, zadnje čase tudi v telovadnici (fitnesu), sicer pa na poti v Ljubljano in nazaj domov. Vikende rad preživljam v naravi ali pa z družino in prijatelji.

Kako poteka tvoj običajen dan?

Vstanem okoli petih zjutraj, spijem močno kavo in se odpravim v Ljubljano, kjer obiščem fitnes. Potem se odpravim v pisarno, kjer opravljam JS mentorstvo dvakrat tedensko, AngularJS mentorstvo pa vsak dan. Večino dni preživim tako, da ugotavljam, kako rešiti te naloge.

Kaj si si kot otrok vedno želel postati?

Po pravici povedano se ne spomnim in ne vem. Vem le to, da sem bil radoveden otrok, ki je želel vedeti kako stvari delujejo. To radovednost nosim v sebi še danes.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosen?

Hmm. Ljudje bi običajno rekli to, da so diplomirali. Vendar sem ugotovil, da diploma ni toliko vredna kot sem mislil, ko sem še študiral. Zato bi raje rekel, da sem ponosen na to, da sem se naučil osnov programiranja in spletnega razvoja ter spoznal ljudi iz celega sveta.

Katera so tvoja življenska načela?

  1. Vsi smo človeška bitja, ki si zaslužijo svobodo in enakopravnost.
  2. Če le lahko, pomagaj drugim.
  3. Trudi se ne opravljati, saj to samo ustvarja negativno atmosfero.
  4. Vedno gre za male stvari.
  5. Poskušaj ceniti življenje in to, kar ti nudi.

Tvoja največja razvada je?

Kava in cigareti. Priznam, na to nisem najbolj ponosen, a v prihodnosti se to morda spremeni.

Udeležil si se SmartNinja tečaja. Lahko na kratko opišeš svojo izkušnjo?

Sprva sem se lotil učenja programiranja oz. razvoja spletnih strani samostojno, vendar se mi je na neki točki zataknilo. Takrat mi je prijatelj povedal za SmartNinjo, ki ponuja tečaje spletnega razvoja od osnov naprej in se tako odločil, da obiščem tečaj Web Development 1. Bila je odlična izkušnja. V kratkem času smo se naučili veliko, tečaj pa je potekal v sproščenem in potrpežljivem vzdušju. Zahvala gre inštruktorju Roku Povšiču, ki je bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč.

Ko se je tečaj Web Development 1 končal, sem se nemudoma prijavil na nadaljevalni tečaj Web development 2, saj sem si želel izvedeti še več, kar tudi sem. Naučili smo se osnove HTML, CSS, Bootstrap in Python-a, inštruktor se je zelo potrudil, naloge so bile zanimive. Gledano celostno je bila moja izkušnja zelo dobra.

Po končanem tečaju Web Development 2 si našel zaposlitev. Kje si se zaposlil?

Po tečaju sem se zaposlil kot QA inženir/tester v majhnem podjetju Adin d.o.o, ki svojim strankam nudi rešitve za spletni vsebinski marketing.

Kaj trenutno počneš in kako ti pri tem pomaga znanje, ki si ga pridobil na SmartNinja tečaju?

Trenutno sem zaposlen pri podjetju D.Labs kot spletni razvijalec. Na SmartNinja tečaju sem spoznal osnovne principe programiranja in spletnega razvoja, na podlagi katerih sedaj gradim novo znanje.

Lahko rečeš, da ti je tečaj dal dovolj znanja za začetek programerske kariere?

Rekel bi, da mi je tečaj dal dovolj upanja, da začnem nekaj popolnoma novega in neznanega. Kar se tiče znanja, bi rekel da do določene mere ja, saj se standardi za začetnike razlikujejo od podjetja do podjetja.

Si se naučil kak nov programski jezik? Kateri? Bi rekel, da je znanje iz tečaja dobro orodje za učenje novih jezikov?

Z jezikom PHP sem le malo eksperimentiral, a se tudi to lahko v prihodnosti spremeni. Poglobil pa sem znanje JavaScripta, ki je bil na tečaju le predstavljen. Znanje, pridobljeno na tečaju, zadostuje za začetek raziskovanja drugih jezikov, saj so načela v drugih jezikih podobna.

Kakšni so tvoji nadaljnji karierni cilji?

Kot spletni razvijalec bi se rad naučil Angular in Angular JS, da lahko pričnem pomagati na projektu, na katerem delam na D.Labs-u. Trenutno sem še vedno v fazi uvajanja v projekt. Ker je projekt velik in kompleksen, je potrebno veliko učenja.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Če si res želiš naučiti programirati in ne veš kje začeti, je SmartNinja odlična odskočna deska. Najbolj pomembno pa je, da uživaš v življenju in ne pozabiš kremo za sončenje.

Nadaljuj z branjem