Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Lovro: od selitvenega servisa, do službe programerja

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem Lovro Tramšek, star 29 let, živim v Ljubljani s svojo čudovito punco in lahko bi rekel, da sem “povprečen fant”. Zelo rad in veliko kolesarim, imam cestno in gorsko kolo, čeprav mi trenutno več časa vzame študij. Rad gledam filme, večinoma jih pogledam doma na kavču, z užitkom pa obiščem tudi kino. 🙂 Uživam ob obiskih Odprte kuhinje in ob dobro pripravljenih kosilih moje punce. Moj mali hobi so tudi rože, ki jih vsak dan skrbno zalijem, čeprav jih je letošnje poletje kar dobro zdelalo. :/

Kako poteka tvoj običajni delovni dan?

Zadnje tri mesece, ko sem bil na obvezni praksi, je moj delovni dan zgledal nekako tako:
Ob 8:00 sem prišel v “službo” kjer sem programiral v PHPju (Laravel), Javascriptu (jQuery) in SQLu (MySQL). In seveda v HTMLju in CSSu. 🙂 Okrog pol petih sem prišel domov in s punco pojedel kosilo. Preostanke popoldnevov pa sem preživljal zelo različno, od kolesarjenja, sprehodov, ogledov dobrih filmov/serij, na pivu s prijatelji ali pa s programiranjem, ko sem dodeloval in nadaljeval projekt s prakse.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_

Kaj si si kot otrok vedno želel postati?

Ko sem bil še mulc, sem bil trdno prepričan, da bom postal voznik tovornjaka znamke Iveco. Takrat so mi bili najbolj všeč kamioni Iveco, brez kakega posebnega razloga.

Na kateri dosežek v življenju si najbolj ponosen?

Najbolj ponosen sem na menjavo kariere, ki sem jo pred kratkim uspešno izvedel. Še dobre štiri mesece nazaj sem delal v selitvenem servisu, pred tem pa v skladišču avto delov, a sem že nekaj časa razmišljal o drugačni poklicni poti. Prvi korak sem naredil, ko sem se lani vpisal na študij informatike na višjo šolo. Po pol leta sem ugotovil, da tam dobim premalo praktičnega znanja s katerim bi lahko dobil službo. Spomladi sem se odločil obiskati tečaj SmartNinje iz osnov podatkovnih baz SQL, kjer sem dobil dovolj znanja za resen začetek spletnega programiranja. Na tečaju sem od inštruktorja dobil tudi kontakt podjetja, kamor sem poslal prošnjo za opravljanje obvezne prakse. Čez dober mesec sem dobil odgovor, da je moja prošnja za trimesečno prakso odobrena. Takrat sem dal odpoved v selitvenem servisu in se prijavil na še en tečaj SmartNinje (Web Development 2), ker sem hotel v teh treh mesecih pridobiti kar največ znanja. Kombinacija študijske prakse, tečaja in mojega entuziazma je obrodila sadove – dobil sem službo kot junior developer. Woohoo!

Katera so tvoja življenjska načela?

Bodi pošten, ne škoduj drugim, ne bodi len in ne zabušavaj 🙂

Tvoja največja razvada je?

Vse kar je sladkega, še posebej čokolada in sladoled.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_7OdZQyk

Kje se vidiš čez 10 let?

Z lastnim s.p. in projekti, ki mi bodo všeč in jih ne bom delal (samo) zaradi denarja, z urnikom, ki si ga bom sam pisal, da bo več časa za interesne dejavnosti, šport in izlete v naravo.

Kako ti je bil všeč potek tečajev? Si dobil znanje, ki si ga iskal? Na kratko opisi izkušnjo.

Potek tečajev mi je zelo odgovarjal. Dvakrat na teden je ravno prav, da lahko med srečanji vadiš, kar se naučiš in utrdiš znanje. Pri tečaju podatkovnih baz sem dobil res dobro osnovo za naprej in sem pridobil znanje, kot sem upal in pričakoval. Mogoče bi lahko bilo tudi kaj težjih nalog za tečajnike, kot sem bil sam, saj sem nekatere naloge kar hitro rešil in bi lahko imel kakšen težji primer, s katerim bi si razbijal glavo.

Z Web Development 2 sem dobil veliko koristi pri razumevanju in utrjevanju temeljev spletnega programiranja. Istočasno s tečajem sem opravljal prakso, ki sem jo imel vsak dan in kjer sem programiral v istih jezikih kot na tečaju (PHP in JavaScript). Na praksi sem sicer hitreje prišel do malo bolj naprednejših/kompleksnejših problemov, vendar sem pri tem preskočil osnove in včasih nisem točno vedel zakaj nekaj dela, kot dela. Te luknje je odlično zapolnil tečaj in tako sem dobil popolno celoto začetnega znanja, ki ga sedaj nadgrajujem v novi službi.

Nadaljuj z branjem