Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Kakšne so plače programerjev po svetu?

Povpraševanje po IT kadru (služba programerja, inženirjev računalništva ipd.) že več let močno presega ponudbo na trgu. Tekmovanje za dobrim kadrom opažamo tako na lokalnem nivoju, kjer se podjetja potegujejo za kader med sabo, kot tudi na globalni ravni. Z vpeljavo dela na daljavo pa je trg postal še bolj tekmovalen, saj lahko vsak/a programer/ka, ki išče službo, primerja različne delodajalce.

Zanimalo nas je, kakšne so plače programerjev po svetu in našli dobro raziskavo, ki nam pove zanimiva dejstva. Dobili smo odgovor na vprašanje, katere države so najbolj konkurenčne pri lovljenju IT talentov.

enter image description here

Vir: https://www.daxx.com/blog/development-trends/it-salaries-software-developer-trends

V povprečju imajo največjo plačo programerji v ZDA

Na vrh lestvice so se znašle ZDA s povprečno bruto plačo 110 tisoč dolarjev, kar znaša slabih 100 tisoč evrov. Pri znesku je potrebno omeniti, da so to bruto zneski, v ZDA pa je zdravstveni, šolski in pokojninski sistem precej drugačen od našega (evropskega). Prav tako so v ZDA locirana največja tehnološka podjetja, kot so npr. Google, Meta oz. Facebook, Amazon, Microsoft, itd.

Najbolj plačani programerji v EU so v Švici

Na drugem mestu lestvice se je umestila Švica s povprečno letno bruto plačo programerja dobrih 95 tisoč dolarjev oz. 86 tisoč evrov. Podatek niti ni tako presenetljiv, saj Švica že vrsto let velja kot država z najvišjimi plačami. Sledijo ji Norveška, Danska in Velika Britanija. Nemčija po najvišjih plačah programerjev zaseda 4. mesto v EU s povprečno bruto plačo programerjev 60 tisoč dolarjev oz. 54 tisoč evrov.

enter image description here

Vir: https://www.daxx.com/blog/development-trends/it-salaries-software-developer-trends

Kakšna pa je povprečna plača programerja v Sloveniji?

Analiza, iz katere smo izvlekli zgornje podatke, ne vključuje podatkov za Slovenijo, zato smo poiskali podatke drugje. Vsako leto Miha Medven s podporo FB skupnosti Slovenski developerji izvede analizo plač slovenskih programerjev. Podatki so dostopni tukaj: https://klele.si/place/2021

Iz podatkov v anketi bi lahko sklepali, da je povprečna programerska plača v Sloveniji približno 27 tisoč evrov oz. 30 tisoč dolarjev.

Ali bi morali slovenski programerji v tujino?

Pri iskanju nove službe oziroma prilžnosti v tujini se je treba zavedati, da ni vse le v višini plače. Zaslužek programerja je odvisen tudi od stroškov življenja v državi, kjer je delovno mesto. Strošek najemnine, cene v trgovini in restavraciji so seveda bistveno višje v Švici kot v Sloveniji. Pri iskanju službe je čedalje bolj pomemben tudi work-life balance in odnosi.

Kar lahko zagotovo ugotovimo iz tovrstnih primerjav pa je, da je povpraševanje po IT kadru povsod višje od ponudbe. Zato so povprečne plače programerjev bistveno višje od splošne povprečne plače v državi.

Za konec bi pa dodal še, da plača ni edini faktor pri iskanju dobre službe. Poleg finančnega nagrajevanja je tu tudi kultura podjetja in odnosi s sodelavci, ki po našem mnenju še bolj vplivajo na zadovoljstvo programerja/ke v službi.

Ta blog zapis je odličen indikator, da se biti programer v 21. stoletju splača, iz vidika načina dela (možnosti remote dela kjerkoli po svetu) in plač, ki so precej nad povprečjem.

Če te zanima še kaj iz sveta programiranja, si lahko prebereš več blog zapisov ali pa se prijaviš na katerikoli tečaj programiranja SmartNinja, primeren za začetnike.

Nadaljuj z branjem