Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Kako se predstaviti podjetju, v katerem bi želeli delati?

Si izkušen programer ali pa si se programiranja šele naučil? Ne glede na tvoje izkušnje na področju računalniške tehnologije je zelo pomembno, da se ustrezno pripraviš na razgovor za službo. Službe na področju IT-ja in programiranja so pogoste, pa vendar se morajo podjetja v morju kandidatov odločiti prav zate. V tem blogu si preberi, kako!

1. Uvod – prvi vtis

Prvi vtis lahko pustimo samo enkrat, zato je pomembno, da je ta dober.

Stisk roke

Prvi in zadnji stik s človekom je stisk roke. Ker želimo nastopiti ravno prav samozavestno, naj bo ta močan, vendar ne “jeklen”. Včasih se zgodi, da želimo nastopiti samozavestno in zaradi tega stisnemo roko premočno.

Telesna govorica

Tako kot stisk roke, tudi postavitev telesa pove precej o naši samozavesti. Izogibajmo se prekrižanim nogam in rokam, saj to deluje, kot da se pred sogovornikom zapiramo, s tem pa vzbujamo občutek nezaupanja. Bodimo pozorni na vzravnano držo, spet pa velja opomniti, da bodimo “ravno prav” samozavestni. Dvignjena brada lahko deluje preveč vzvišeno. Ne smemo pozabiti na osebni prsotor – ne vstopajmo v osebni prostor sogovornika, saj to deluje napadalno in neprijetno. Običajna razdalja osebnega prostora je nekje na 50 centimetrih.

Ton glasu

Tako kot pri stisku roke, želimo uporabiti ton glasu v svoj prid. Govorimo tako, da nas sogovornik razume in sliši, vendar se izognimo kričanju in pretiranemu besedičenju. Med govorjenjem naredimo krajše premore, tako da damo možnost človeku na nasprotni strani, da nas prekine. V teh trenutkih lahko izvemo pomembne informacije glede podjetja, katerega zastopa naš sogovornik.

2. Predstavitev

Cilj

Preden se odpravimo na razgovor za službo, si izoblikujmo cilj. Želimo dobiti čimveč relevantnih kontaktov, mogoče se zanimamo za delo pri enem od podjetij ali pa nas zanima, kakšna delovna mesta bodo na voljo. Ko imamo jasno določen cilj, se precej lažje pripravimo na razgovor in pogovor s predstavniki podjetij.

Osebna predstavitev

Razmislimo, kaj želimo povedati sogovorniku. Pripravimo si kratko, okvirno predstavitev. Če iščemo zaposlitev pri določenem podjetju, prilagodimo predstavitev zahtevam podjetja. Uvodna predstavitev naj bo kratka, saj ne želimo biti predolgi in dolgočasiti sogovornika. Pripravimo si tudi točke, ki jih želimo predstaviti po predstavitvi, med pogovorom.

Točke za razpravo

Bodimo zanimiv in razgledan sogovornik. Pripravimo si točke za razpravo. Lahko so v obliki vprašanj, ki se navezujejo na sposobnosti, ki jih želimo izpostaviti. Lahko so v obliki trditev, ki se nanašajo na naše prenosljive spretnosti.

Prenosljive spretnosti

Ker smo začetniki in nimamo pred sabo nabora tehničnih znanj in let izkušenj, si pripravimo seznam t.i. prenosljivih sposobnosti. To so sposobnosti, zaradi katerih bomo zanimivi za podjetje in bomo dobili možnost opravljanja prakse/dela.
Nekaj primerov: sposobnost postavljanja prioritet, analitičnost, strukturiranost, dobro upravljanje s časom, sposobnost dela pod pritiskom, multitasking, sposobnost hitrega učenja…

3. Zaključek

Vprašanja

Na običajnih razgovorih je pogosto zadnje vprašanje: “Ali imate kakšno vprašanje za nas?”. Ta del je za nas zelo pomemben, saj lahko dobimo informacije, ki jih sicer ne bi. S postavljanjem vprašanj ob koncu pogovora izkazujemo interes. V kolikor si uspemo prebrati kaj več o podjetju in postaviti vprašanje namenjeno dotičnemu podjetju, naš sogovornik vidi, da smo si vzeli čas za raziskavo in opravili “domačo nalogo”.
Primer: Kakšen je način razvoja v vašem podjetju? Koliko zaposlenih imate? Kakšen je vaš idealen kandidat? Na kakšnih projektih bi delal/a?

Vizitke in follow up

Predstavniki podjetij imajo običajno sabo vizitke. Tudi če jih ne delijo, prosimo za vizitko. Tako si bomo lažje zapomnili, s kom smo govorili. V kolikor imamo močan interes za delo v podjetju, naredimo follow up – čez en dan pošljemo email, v katerem se zahvalimo za čas in povemo, da upamo, da bomo v bodoče sodelovali. Če imamo spletno stran ali Linkedin profil, dodamo še link s pripisom, da si več o nas lahko preberejo tam.

Stisk roke in zahvala

Še en ravno prav močan stisk roke in zahvala na koncu, da zaključimo pogovor. Olikano vedenje dela čudeže. 🙂

Napisali smo veliko napotkov, vendar si ne pustite, da vas okupirajo. Na koncu šteje največ sproščenost in asertivnost. Konec koncev ne želimo igrati nekaj, kar mi nismo. 🙂 Več o tem, kako poteka razgovor za službo na področju računalniške tehnologije in programiranja, si lahko pogledaš v podcastu, kjer je Boštjan Kovač predstavil podjetje Agiledrop.

Nadaljuj z branjem