Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Kako postati Web Developer v 2022 – vse, kar morate vedeti

Tehnologija igra veliko vlogo v našem vsakdanjem življenju, od najpreprostejših aplikacij do najbolj revolucionarnih izumov. Vsako spletno mesto ali kos programske opreme, s katerim se srečamo, je naredil web developer (oziroma spletni razvijalec). Toda kaj pravzaprav je web developer?

Za nekoga, ki to prvič sliši, je lahko programiranje zapleteno, zmedeno in precej nedostopno. Da bi vam osvetlili ta zanimiv programerski svet, smo pripravili nekaj izvlečkov, ki bodo pomagali pri izbiri, da (če želite) postanete izvrsten spletni razvijalec.

Oglejmo si industrijo web developmenta v 2021 in razmislimo, ali je spletno razvijanje pametna poteza v karieri, tudi glede na vpliv leta 2020 in pandemije.

1. Ali je pravi čas, da postanete web developer?

Preden skočite v novo kariero, je pomembno razmisliti o tem, kako naprej. Vam lahko nova kariera ponudi priložnost in stabilnost? Kakšna je verjetnost, da boste npr. po opravljenem tečaju programiranja SmartNinja Web Development 1 ali kakšnem drugem bootcampu dobili zaposlitev?

Po letu 2020 so vsa ta vprašanja še bolj pomembna kot kdajkoli prej. Pandemija je močno vplivala na gospodarstvo in trg dela, pri čemer se je v nekaterih sektorjih upočasnilo zaposlovanje. Ali to velja tudi za programerski trg dela?

2. Kakšno je povpraševanje na trgu dela po web developerjih?

Veliko tega smo že zapisali v blog zapisu o programerskem trgu v letu 2021. Opazili boste, da je tehnologija v našem življenju vseprisotna, ne glede na to, kaj se dogaja v okolici (ja, tudi pandemija ji ni prišla do živega). Vse, kar trenutno počnete na telefonu – preverjanje novic, plačevanje na spletu in spletno nakupovanje, družbena omrežja ali pa orodja za videoklice … Večino tega, kar počnete, je delo spletnih razvijalcev. Teh orodij niso le razvili, pač pa vsakodnevno skrbijo in vzdržujejo, da zagotovijo njihovo brezhibno delovanje.

Jasno je, da ti ljudje zdaj predstavljajo ključno vlogo v današnjem tehnološkem svetu. Verjemite, to se odraža na trgu dela programiranja. V svetovnem merilu se naj bi zaposlenost spletnih razvijalcev od 2019 do 2029 povečala za 8% (to je precej višja številka, kot pri drugih poklicih).

Zakaj je temu tako? Ker so se kljub obstoječim tehnološkim rešitvam v pandemiji pojavili novi izzivi in podjetja. Sergio Granada je v zapisu za TechCrunch izpostavil, da so »v odziv na pandemijo koronavirusa full stack developerji naredili »selitve« doslej tržnih, offline podjetij, v virtualni svet. Tiste službe, ki lahko hitro razvijejo in dostavijo projekte na področju tehnologije, imajo najboljše možnosti, da postanejo najbolj iskane službe.«

3. Kako je Covid-19 vplival na industrijo?

Medtem ko se je zaradi pandemije koronavirusa veliko industrij spopadalo z izzivi, se je tehnološka industrija razmeroma dobro odrezala. Številne organizacije se po novem zanašajo na digitalna orodja, ki jim omogočajo delovanje na daljavo, pri čemer dajejo še večji pomen tehnologiji in ljudem, ki jo gradijo. Jasno je, da strokovnjaki pričakujejo razcvet industrije še naprej. Sektorji, kot so zdravstvo, mediji in zabava, spletno bančništvo, izobraževanje na daljavo in e-trgovine, bodo še naprej odražale potrebe in vedenje potrošnikov v socialno oddaljenem svetu.

Kariera v tehnološki industriji je torej res odporna na prihodnost!

4. Ali bi morali v 2022 postati spletni razvijalec?

Kakšna je torej odločitev? Je zdaj pravi čas, da postanete web developer?

Če pogledamo trg dela in predvideno rast zaposlovanja, je odgovor precej jasen, kajne? Zdaj je odličen čas, da postanete spletni razvijalec! Zdaj je bolj kot kdaj koli prej tehnologija ključnega pomena za naše delo, povezovanje z ljubljenimi, dostop do zdravstvene oskrbe, nakupovanje … seznam pa se nadaljuje v nedogled. Če razmišljate, da bi se pridružili tej vznemirljivi industriji in zgradili tehnologijo prihodnosti, ste prebrali dovolj.

SmartNinja tečaj programiranja Web development 1 pričnemo 16. januarja.

Kako postati spletni razvijalec?

Kariera v spletnem razvoju je zahtevna, a je finančno nagrajujoča in ima veliko za ponuditi v smislu varnosti zaposlitve.

V času pisanja je povprečna plača spletnega razvijalca v Sloveniji cca. 37.000 EUR (bruto) na leto. Seveda se plača razlikuje glede na lokacijo, leta izkušenj in posebne veščine, ki jih »vržete« na mizo pri zaposlovalcu. Vse o tem si lahko preberete v blog zapisu o plačah slovenskih developerjev.

Prvi korak do kariere web developerja je učenje potrebnih programskih jezikov in osnov programiranja. Osnove programiranja zajemajo delovanje svetovnega spleta, upravljanje s podatki, podatkovne baze, splošno terminologijo, BootStrap in GitHub. To lahko naredite s kakršnimkoli bootcampom ali spletnim tečajem programiranja za začetnike (/v živo), ki vam ustreza. Le izberite programski jezik, ki se vam zdi najbolj pomemben, in preprosto začnite. O tem, kaj so trenutno najbolj popularni programski jeziki, smo že zapisali v blogu.

Če menite, da je programiranje nekaj, s čimer bi takoj po praznikih začeli … Smo tukaj za vas, z #1 programerskimi tečaji v Sloveniji.

SmartNinja prednosti:

    – Kakovostni tečaji programiranja za začetnike s skrbno izbranimi inštruktorji.
    – Ugodna cena za live tečaj programiranja, kjer vas vrhunski programer inštruktor uči vse, kar rabite vedeti o programiranju.
    – Učne ure potekajo v slovenskem jeziku.
    – Včlanitev v skupino nadobudnih programerjev sošolcev, skupaj s tečajniki preteklih tečajev.

Nadaljuj z branjem