Prijavi se na najbolj priljubljen tečaj: WEB DEVELOPMENT 1.
Poglej več

Kako naložiti HTML stran na internet?

Naredil/a si spletno stran s HTML in CSS. Zdaj jo želiš naložiti na internet. Kako se tega lotiti?

Najprej je potrebno imeti domeno ter prostor na strežniku (spletno gostovanje). Domena je spletni naslov, preko katerega lahko nekdo dostopa do neke spletne strani (primeri: smartninja.org, google.com, startup.si itd.). Spletno gostovanje pa je zakupljen prostor na nekem strežniku, kamor naložimo kodo naše spletne strani. Uporabnik lahko tako preko domene pride do naše spletne strani, ki je naložena na nekem strežniku.

Eden izmed bolj poznanih ponudnikov domen in spletnega gostovanja je Domenca, naš partner. Za svojo preprosto HTML in CSS stran, ki ne potrebuje podatkovne baze, je dovolj že najosnovnejši paket Email začetek: https://www.domenca.com/gostovanje/spletno-gostovanje/email-zacetek/.

Namig: Najbolje je pri enem ponudniku hkrati kupiti tako domeno, kot gostovanje spletne strani. Tako nam ni treba posebej nastavljati oz. povezovati strežnika ter domene.

Ko kupimo domeno in gostovanje, prejmemo na email podatke za dostop do strežnika. To so:

 • Host: ime domene (npr. smartninja.org)
 • Uporabniško ime (Username)
 • Geslo (Password)

Za povezavo s strežnikom bomo uporabili poseben program, ki se imenuje Filezilla. Najdeš ga tu: https://filezilla-project.org/download.php?type=client.

Ko si inštaliramo Filezillo, smo pripravljeni da postavimo našo spletno stran na naši novi domeni in strežniku. Postopek je naslednji (glej tudi spodnjo sliko):

 1. Najprej se je potrebno povezati s strežnikom. V vrstico na vrhu Filezille vnesi ustrezne podatke (Host je ime domene) in klikni Quickconnect (izpolni le polja Host, Username in Password. Port je lahko prazen).
 2. V oknu Remote site lahko vidimo, da se je Filezilla povezala na naš strežnik.
 3. Spodaj bi morala biti mapa public_html. Odpri jo. Vanjo bomo dali kodo svoje spletne strani.
 4. Na levi strani (Local site) se nahajajo mape in datoteke na tvojem računalniku. Najdi mapo, kjer imaš kodo svoje spletne strani.
 5. Zadnji korak je ta, da vse iz te mape (html, css, js, slike itd.) preprosto povlečeš v public_html mapo na strežniku.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_

In to je to – tvoja spletna stran je zdaj dostopna na internetu! 🙂

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: september 2023

  Mesec september prinaša nove zaposlitve v programiranju. Na voljo je kar nekaj različnih nivojev in vrst zaposlitve, tako da vabljeni k branju in seveda prijavi na delovno mesto. Kaj pa…
 • Tečaji “Smartninja šola programiranja” explained

  Zaradi aktivnega sodelovanja naših inštruktorjev in velikega interesa tečajnikov Smartninja šola programiranja nenehno dodeluje in dodaja nove tečaje programiranja. Vrata priložnosti za izboljšanje digitalnih veščin so pri nas vedno odprta!…
 • Zaposlitve v programiranju: avgust 2023

  Nov mesec, nove zaposlitve! V avgustu se že kar nekaj podjetij zbuja iz poletnega dopustovskega spanca (😉) in na voljo so nove zaposlitve v programiranju! Kam se prijaviš? Monolit Monolit…
 • Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

  V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje…