Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Kako do novih developerjev? Odgovor: SmartNinja praksa!

Tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, se podjetja soočajo s problemom iskanja programerskega kadra. Število ljudi z dolgoletnimi izkušnjami je omejeno (prav tako budget podjetij), zato je pomembno, da se podjetja lotijo reševanja tega problema na začetku: z uvajanjem mladih, ki so zaključili programersko izobraževanje.

Pri SmartNinji se zavedamo, da je praksa oz. pripravništvo je pomemben del procesa iskanja in vzgajanja novega kadra, vendar pa podjetja pogosto nimajo dovolj časa in resursov za izvedbo prakse. V ta namen smo se odločili podjetjem pomagati s t.i. SmartNinja prakso.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_programmers talk2

Kako deluje SmartNinja praksa?

  • Za podjetje pripravimo “custom-made” program prakse (glede na tehnologije, ki jih podjetje uporablja).
  • Med najboljšimi SmartNinja tečajniki izberemo 2-3* pripravnike, ki bodo pri podjetju opravljali prakso.
  • V kolikor podjetje nima dovolj prostora za 2-3 pripravnike, pomagamo najti primeren coworking, kjer se praksa opravlja.

*Zakaj 2-3 pripravniki?

Veliko podjetij se izogiba izvajanju prakse, saj ta zelo obremeni njihove obstoječe zaposlene, ki aktivno mentorirajo pripravnike. Pri SmartNinja praksi smo zato ubrali drugačen pristop, ki temelji na peer-2-peer učenju.

Pripravniki na začetku dobijo program prakse (vsebuje naloge in izzive), skozi katerega se morajo prebiti samostojno. Le enkrat ali dvakrat tedensko pa se z njimi za 1 uro vsede eden izmed programerjev iz podjetja ter preveri njihov napredek in jim da napotke/namige, če se je kje kaj zataknilo.

Ker so v skupini 2-3 pripravniki, ti nato pomagajo drug drugemu, kjer koli se komu kaj zatakne (peer-2-peer). Tako ne motijo programerjev iz podjetja za vsako malenkost.

Kaj je prednost takega pristopa? Poleg tega, da ne obremenjuje zaposlenih iz podjetja, je to tudi zelo dober filter, ki podjetju pokaže, kateri izmed pripravnikov so sposobni samostojnega reševanja problemov in iskanja informacij. Takih zaposlenih si želi vsako podjetje.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_smartninja praksa

Kdaj se bo začela naslednja praksa?

Naslednja SmartNinja praksa se začne konec marca 2017 (po zaključku Web development 2 tečaja). Če bi vaše podjetje želelo sodelovati na praksi, nas kontaktirajte na info@smartninja.si, kjer vam lahko podamo še več informacij.

Nadaljuj z branjem