Prijavi se na najbolj priljubljen tečaj: WEB DEVELOPMENT 1.
Poglej več

Kaj je SQL in kje ga lahko uporabimo?

Kaj je SQL, kako deluje in kje lahko SQL uporabimo? Zakaj je SQL pomemben v programiranju in kako ti lahko pomaga pri vsakdanjih izzivih? SQL (Structured Query Language) je jezik namenjen za delo s podatkovnimi bazami. Uporabljamo ga za ustvarjanje, urejanje in iskanje določenih podatkov – ponavadi so podatki organizirani v tabelah. Vsaka tabela vsebuje svoje podatke in SQL je ustvarjen za to, da podatke poiščemo, uredimo in dobimo ‘servirane’ kot želimo.

SQL je relativno lahek jezik za učenje. Skoraj vsako podjetje potrebuje nekoga z SQL znanjem. V letu 2015 je bilo več kot 50 tisoč služb povezanih z SQL znanjem.

Kdo potrebuje znanje SQL-a

 • Programerji
 • Administratorji podatkovnih baz
 • Analitiki
 • Planerji
 • Managerji
 • Drugi poklici vezani na analiziranje in pripravo poslovnih podatkov (npr. poklici v marketingu, prodaji, rekrutingu itd.)

Zakaj potrebujem znanje SQL-a

ZDRUŽEVANJE IN PRIKAZ PODATKOV: Iskanje podatkov v Excel tabelah vzamejo veliko časa. Vrtilne tabele delujejo, dokler se ukvarjamo samo z eno ali dvema tabelama. Ko pa potrebujemo napredno združevanje podatkov, nam pride prav SQL.

OPTIMIZACIJA DELOVNIH PROCESOV: Veliko stvari merimo, vse pridobljene podatke pa analiziramo ‘peš’. Znanje SQL-a ter načrtovanja podatkovnih baz nam pripomore k prepoznavanju optimalne rešitve, ki jo lahko uporabimo pri optimizaciji poslovnih procesov.

POROČILA IN ANALIZE: Velikokrat se ukvarjamo s poročili, ki nam vzamejo ogromno časa. Hitimo pred sestanki, tiskamo tabele, podčrtujemo pomembne podatke. Z SQL-om lahko določimo, katere podatke potrebujemo, kje naj jih poišče ter kje in kako naj nam jih prikaže.

RAZUMEVANJE SQL STAVKOV: V podjetjih ponavadi nekdo iz tehnične ekipe analitikom pripravi SQL stavke, s katerimi ti nato pridobivajo podatke iz baze za svoja poročila. Vendar pa večinoma analitiki ne razumejo logike za SQL stavki, ampak jih samo kopirajo-prilepijo. Z znanjem SQL-a lahko analitiki sami sestavijo svoje SQL stavke za poizvedbe v bazi in so tako bolj efektivni in fleksibilni.

Primer dobre prakse

Pridobitev evropskega razpisa je terjala ogromno časa za administracijo v enem od uspešnih slovenskih podjetji. V različnih bazah podatkov so imeli podatke o zaposlenih, naloge zaposlenih, čas porabljen na posameznem projektu, zaslužek glede na porabljen čas itd.

Rezultat je moral biti skupek vseh podatkov, za vsakega zaposlenega, na svojem listu papirja. Vse to so rešili z osnovnimi ukazi SQL-a, kar jim je privarčevalo 80% časa, ki bi ga porabili, če bi se zadeve lotili ročno.

SQL jezik v SmartNinji poučujemo že nekaj let. Za nami je več kot 1000 tečajnikov, ki so se odločili nadgraditi svoje znanje na področju SQL-a, na karierni poti pa so znanje že uspešno uporabili. Več o SQL tečaju izveš na tej povezavi.

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: september 2023

  Mesec september prinaša nove zaposlitve v programiranju. Na voljo je kar nekaj različnih nivojev in vrst zaposlitve, tako da vabljeni k branju in seveda prijavi na delovno mesto. Kaj pa…
 • Tečaji “Smartninja šola programiranja” explained

  Zaradi aktivnega sodelovanja naših inštruktorjev in velikega interesa tečajnikov Smartninja šola programiranja nenehno dodeluje in dodaja nove tečaje programiranja. Vrata priložnosti za izboljšanje digitalnih veščin so pri nas vedno odprta!…
 • Zaposlitve v programiranju: avgust 2023

  Nov mesec, nove zaposlitve! V avgustu se že kar nekaj podjetij zbuja iz poletnega dopustovskega spanca (😉) in na voljo so nove zaposlitve v programiranju! Kam se prijaviš? Monolit Monolit…
 • Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

  V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje…