Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Kaj ima skupnega teh 5 startup bogatašev?

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_kevin systrom

Kevin Systrom (Instagram)

Kevin je študiral ekonomijo in ena prvih služb, ki jo je dobil po faksu, je bila delo v marketingu pri podjetju NextStop. V tem času je dobil super startup idejo, ampak ni našel nobenega programerja, ki bi mu jo pomagal uresničiti. Zato se je odločil, da se nauči programirati sam. Kar nekaj večerov je preživel ob knjigah in spletnih tutorialih in na koncu mu je uspelo priti do stopnje, da je lahko sam naredil aplikacijo, ki si jo je želel. Bila je kombinacija Google Mapsov ter znane igrice Mafia Wars. Poimenoval jo je Burbn.

Ampak to ni bila aplikacija, s katero je Kevin obogatel. Kmalu bo tem, ko je zagnal Burbn (ter tudi dobil nekaj investicije zanj), je ugotovil, da ideja ni tako zelo dobra. Zato jo je preoblikoval v nekaj boljšega: v foto aplikacijo z veliko lepimi filtri. Zveni znano? Seveda, imenuje se Instagram!

Manj kot dve leti kasneje je prodal Instagram Facebooku za kar milijardo dolarjev. Temu se reče učinkovita uporaba znanja 🙂

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_mark zuckerberg

Mark Zuckerberg (Facebook)

Mark je tisti, ki je kupil Instagram od Kevina za milijardo dolarjev. Ampak še preden je storil to, je tudi sam učinkovito uporabil svoje znanje programiranja in si ustvaril bogastvo.

Mark je za razliko od Kevina sicer študiral računalništvo, vendar se je programirati naučil sam (in s pomočjo družinskega prijatelja), še preden je šel na faks. Še več, na faksu je dostikrat šprical predavanja in raje delal na svojih lastnih idejah in projektih. Njegov najbolj uspešen projekt je seveda Facebook. Zanj je na začetku mislil, da bo to samo manjše družabno omrežje za Harvard in še nekaj drugih univerz, ampak je kasneje močno prerasel pričakovanja in postal največje družabno omrežje na svetu.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_evan spiegel

Evan Spiegel (Snapchat)

Evan je še en uspešen start-up podjetnik, ki ni študiral računalništva. Namesto tega je študiral produktno oblikovanje na Stanfordu. Tam so pri nekem predmetu morali oblikovati idejo za aplikacijo. Njegova ideja je bila aplikacija za chat, kjer uporabniki drug drugemu pošiljajo fotografije, ki se samodejno izbrišejo po 10 sekundah. Naslednje štiri mesece sta s prijateljem programirala aplikacijo in jo ob objavi poimenovala Pickaboo. Dva meseca kasneje sta jo posodobila in preimenovala v Snapchat.

Evan je prav tako dobil ponudbo od Marka, in sicer da mu proda Snapchat za 3 milijarde dolarjev – še več kot je dobil Kevin za Instagram! Ampak Evan se je odločil, da Snapchata ne proda in da ga raje naredi za hudega konkurenta Facebooku. Trenutno je Facebook še vedno dosti večji, kot Snapchat, vendar pa Snapchat hitro raste in v prihodnosti bo med njima sigurno veliko rivalstva. Kot med Realom in Barcelono 🙂

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_dennis crowley

Dennis Crowley (Foursquare)

Dennis Crowley se je (podobno kot Kevin Systrom) naučil programirati tako, da je dobil startup idejo in jo na vsak način želel uresničiti. Tudi Dennis ni študiral računalništva, ampak je bil na družboslovni fakulteti. Študiral je komunikologijo na Syracuse University in kasneje nadaljeval magisterij na univerzi v New Yorku. Med študijem magisterija je dobil idejo za aplikacijo, ki bi ti (glede na tvojo lokacijo) predlagala dobre restavracije, trgovine, bare itd. v tvoji bližini. Dennis takrat še ni znal programirati, vendar pa si je tako močno želel narediti svojo aplikacijo, da se je odločil, da se nauči programirati sam.

Prvi prototip svoje ideje je naredil čisto sam in ga poimenoval Dodgeball. Ideja se je hitro prijela, zato je že po dveh letih dobil ponudbo Googla za odkup startupa in ga prodal. Kljub prodaji je Dennis še vedno delal na tem projektu, seveda v okviru Googla. Vendar pa je kmalu postal zelo nezadovoljen nad smerjo, ki so jo narekovali novi lastniki, zato je projekt kmalu zapustil, Google pa je Dodgeball ukinil.

Zgodba pa se tu ne konča. Ker je Dennis zelo verjel v svojo idejo, je poskusil znova. Naredil je drugo verzijo iste ideje in jo tokrat poimenoval Foursquare. Foursquare je postal še bolj popularen kot Dodgeball in je dandanes ena nujnih aplikacij, predvsem če potuješ v tujino.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_bill melinda gates

Bill Gates (Microsoft)

Ko že govorimo o ljudeh, ki so se sami naučili programirati in s tem znanjem ustanovili uspešna podjetja, ne moremo mimo kralja med kralji: Billa Gatesa. Bill je že dolgo časa prvi ali drugi najbogatejši Zemljan, njegovo podjetje Microsoft pa je med najpomembnejšimi svetovnimi podjetji že več kot 30 let.

Tako, kot Mark Zuckerberg, je tudi Bill Gates obiskoval Harvard in tam mnogokrat šprical predavanja ter se raje posvečal svojim hobi računalniškim projektom. Programirati se je naučil skupaj s prijatelji še preden je šel študirat. Že med študijem pa je ugotovil, da je boljše znanje preliti v prakso in zato študij prekinil ter ustanovil Microsoft skupaj s svojim najboljšim prijateljem Paulom Allenom. Najprej je Microsoft ustvarjal nove programske jezike, nato pa so razvili svoj operacijski sistem. Tega so nato v sodelovanju z IBM-om vključili v ene prvih osebnih računalnikov in hitro poželi ogromen uspeh. Vse ostalo je (že poznana) zgodovina 🙂


Zelo pomembno je, da lahko svojo idejo čim hitreje realiziraš. Zato je znanje programiranja zelo priročno, tudi če ne misliš imeti kariere programerja. To znanje ti pomaga, da ustvariš prvi prototip svoje ideje ter tako lažje prideš do prve investicije, ki ti pomaga najeti dodatne programerje, ki tvoj produkt naredijo še boljšega. Ampak prvi korak moraš narediti sam 😉

Nadaljuj z branjem