Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Inštruktor Matej: Edina meja pri uporabi znanja je posameznikova domišlija!

Matej Korbar, izkušen ter navdušen SQL, JavaScript, PHP ter Linux programer, ki uživa v timskem delu in z agilnimi pristopi rad svetuje pri razvoju programske opreme. Poleg tega je tudi SmartNinja inštruktor in pravi, da ga pri tem delu najbolj veseli ravno delo z ljudmi in dejstvo, da jim lahko pokaže nekaj novega, zanimivega in resnično uporabnega.

Celoten pogovor z inštruktorjem Matejem si lahko prebereš spodaj.

Kako poteka tvoj običajen dan?

V času izolacije praktično vsi v našem podjetju delamo od doma.

Delo se začne s kratkim dnevnim sestankom, kjer pregledamo plane za dan, nato pa se lotimo dela. Tekom dneva smo v tesnem stiku preko slack-a, maila, video koferenc in drugih kanalov.

Kaj si si vedno želel postati kot otrok?

Astronavt. Dandanes imam bolj prizemljene cilje.

Na katere dosežke ali projekte si najbolj ponosen?

V preteklem letu smo v našem podjetju vodili projekt Hack, kjer je ducat študentov v tednu dni sprogramiralo demo aplikacijo, s katero smo partnerju iz industrije – podjetju BSH – rešili konkreten problem iz proizvodnjega procesa. Sam sem bil pobudnik in vodja projekta.

Ali imaš kakšne hobije? Kateri so to?

Rad potujem – po svetu ali doma, se rekreiram – v gorah ali s kolesom in organiziram dogodke, ki združujejo ljudi – v poslovnem ali domačem okolju.

Si tudi SmartNinja inštruktor – kaj je tisto, kar te pri tem delu najbolj veseli oz. motivira?

Delo z ljudmi in dejstvo, da jim lahko pokažem nekaj novega, nekaj zanimivega in resnično uporabnega.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Učenje programiranja čimprej poveži s kako dugo strastjo, ki jo imaš. Zamisli si majhen projekt, ki bi ti lahko olajšal delo pri popoldanskemu hobiju.

Vodiš tečaj Programiranje za začetnike, lahko na kratko opišeš snov in za koga je tečaj primeren?

V 4-tedenskem tečaju spoznavamo osnovne programerske koncepte, od spremenljivk, zank, dela z datotekami, funkcij in objektnega programiranja. Kljub temu da med vajami uporabljamo Python, so ti koncepti del praktično vseh programskih jezikov.

Ob koncu tečaja bodo udeleženci poznali vse osnovne koncepte programskih jezikov in bodo sposobni sprogramirati preprost program z uporabniškim vmesnikom ali preprosto igro.

Še bolj pomembno pa je, da bodo dobro opremljeni za nadaljne raziskovanje programerskega sveta, od koder pa so možnosti neomejene. 🙂

Kje vse lahko uporabimo znanje, ki ga dobimo na tečaju?

To znanje lahko uporabimo pri osebnih projektih, lahko pa tudi pri profesionalnem delu. Edina meja je posameznikova domišlija.

Z vztrajnostjo in entuziazmom si lahko udeleženci pridobijo dovolj znanja, da lahko sodelujejo pri kakem izmed odprtokodnih projektov ali pa si poiščejo delo v profesionalni programerski ekipi.

Kje se vidiš čez 10 let?

Tudi čez 10 let se vidim nekje, kjer se ljudje stikajo s tehnologijo. Rad imam oba aspekta mojega dela – tehnično eksaktnost in predvidljivost ter človeško radovednost in odnose, ki osmislijo vsakršno delo.

Nadaljuj z branjem