Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Najbolj prodajan tečaj programiranja: WEB DEVELOPMENT 1. Pričetek 28. maja!
Na tečaj

HOW-TO: Deljenje kode na Github Gist

Velikokrat sem hotel deliti svojo kodo z drugimi osebami, da mi preverijo kakšno napako, da mi svetujejo, da jim nekaj pokažem itd. Kot začetnik pri programiranju sem takrat amatersko prilepil kodo v beležnico ter jo poslal preko maila prejemnikom. A sčasoma sem opazil velike slabosti takega deljenja kode.

 • ni evidence, arhiva oz. zgodovine, ki bi jo imel v vpogled
 • nepreglednost v beležnici
 • zoprn ter ‘time consuming’ postopek pošiljanja preko emaila

To so nekateri izmed problemov, s katerimi sem se srečal in so mi bili največji “pain”. Preko priporočila prijatelja sem nato naletel na GitHub, ki ima več pomenov:

 • socialno omrežje za programerje
 • stran, kjer objavljaš in deliš svojo kodo
 • stran, preko katere je s pomočjo orodja ‘git’ projektno delo v skupinah pregledno in preprosto
 • stran, kjer je tvoj profil hkrati tudi tvoj programerski CV (in delodajalcem veliko pomeni)

Super stvar, ko se navadiš na sistem. Uporabo orodja git tukaj ne bom opisal (če vas zanima kako se uporablja, mi to sporočite v komentarjih spodaj), bom pa zato eno bolj preprosto orodje, ki je del Githuba in sicer Github Gist.

Github Gist je preprosta, a učinkovita rešitev na vse navedene probleme zgoraj. Svojo kodo preprosto kopiraš in prilepiš na to stran ter objaviš.

S tem se generira URL do te kode, ki je pregledna (celo barve so! Take that beležnica!), hkrati pa dostopna vsem in kar je še najboljše, dela se vam arhiv kode in kadarkoli se boste vi ali kdo drug srečali v prihodnosti s podobnim problemom, boste šli pogledat v svoj gist arhiv ter poiskali tisti del kode oz. rešitev. Istočasno pa tako gradite svoj ‘programerski


Kako GitHub Gist deluje?

 1. Registriraj se na Githubu
 2. Pojdi na Gist
 3. Odpre se ti polje za dodajanje kode projekta
 4. V “Gist description” vpiši nek kratek opis za kaj se gre pri temu delu kode ali projektu

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_4GrsTud

 • Dodajte ime datoteki, ampak POZOR! Če hočete boljšo preglednost (tudi barve teksta), nujno dodajte končnico dokumenta na koncu imena (primer: Če kopirate HTML kodo, dodajte imenu datoteke v Gistu končnico .html) + zraven izberite programski jezik, ki ga uporabljate.

Primer

Name this file: index.html

Language: HTML.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_jLRyBwk

 • V veliko polje prekopirate oz. vnesete samo kodo

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_HCLvyVK

 • Neobvezno: dodajte še eno datoteko, če jih imate več

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_IQ4OL1e

 • Objavite svoj Gist projekt s klikom na Create public Gist (če klikneš Secret Gist, bodo projekt videli le tisti z URL-jem projekta). Kodo lahko kasneje tudi uredite.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_EwKAato

In to je to. Sedaj lahko prekopirate URL in delite svojo kodo. Spodaj so ostalim uporabnikom Gista oz. Githuba omogočeni tudi komentarji. Svoj arhiv Gistov pa lahko najdete na https://gist.github.com/uporabnisko_ime.

Kakšen se vam zdi tutorial? Želite tudi tutorial za uporabo orodja ‘git’ in razlago kako se ta razlikuje od gista? Vas zanima mogoče kaj drugega?

Sporočite mi v komentarjih spodaj, če vam je članek všeč, delite ga s prijatelji & have fun coding! 🙂

P.S.: Za primer uporabe Gista si lahko pogledaš tudi ta super video, ki ga je naredil naš SmartNinja inštruktor, Boštjan:

Nadaljuj z branjem