Facebook chat boti – nov kanal za marketing

Facebook chat boti so najnovejši trend digitalnega marketinga in se uspešno prebijajo v ospredje.

V tujini se marketinga preko Facebook chat bota poslužuje vedno več podjetij, medtem ko pri nas še niso prišli do svoje zaslužene prepoznavnosti.

Najbolj pogosto vprašanje, ki se pojavlja ob tej temi, je kakšne prednosti prinašajo podjetjem. Zato smo za vas pripravili kratek pregled.

Pomoč uporabnikom

Eden pogostejših načinov uporabe chat bota je zagotovo podpora oziroma pomoč uporabnikom. Večina strank je že uporabnikov Facebooka in s tem tudi Facebook Messengerja. Zakaj bi potem preusmerjali stranke na nek drug kanal? Chat boti omogočajo komunikacijo s strankami preko že ustaljenega kanala, ki ga v vsakem primeru uporabljajo dnevno.
Druga prednost pri pomoči uporabnikom je avtomatizacija odgovorov na pogosta vprašanja, ki jih uporabniki naslovijo na podjetje. Z avtomatizacijo odgovorov lahko prihranite veliko časa in denarja.

Pošiljanje vsebin

Od druge polovice lanskega leta Facebook omogoča pošiljanje vsebin preko Messengerja. Podobno kot pri newsletter-ju, se mora na obveščanje preko Messengerja posameznik prijaviti. Obvezna je tudi opcija odjave.
Za primer si lahko ogledate HubSpot, ki pošilja svoje novice 1x tedensko.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_ZOo706j

Storitve

Na Messengerju pa lahko srečamo tudi precej botov, ki so na dobri poti, da zamenjajo obstoječe aplikacije. Eden prvih in zagotovo najbolj poznanih je Poncho, napovedovalec vremena. Opredelimo svojo lokacijo, povprašamo o vremenu in dobimo vremensko napoved.
Veliko potenciala za uporabo botov vidijo podjetja, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi: zdravim načinom življenja, jezikovni tečaji, potovanja … vedno več pa tudi javne ustanove.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_bhJ1K9A

Spletna prodaja

Boti na področju spletne prodaje olajšajo delo ljudem v podpori predvsem s svojo hitrostjo. Na kupčevo vprašanje bot namreč odgovori takoj. Nastavimo ga lahko tako, da odgovori na kupčeva vprašanja, mu predlaga primeren artikel in s tem olajšajo proces nakupa tako kupcu kot tudi prodajalcu.
Uporaba Facebook chat botov je še v začetni fazi, tako da se iz dneva v dan pojavljajo nove uporabne funkcije.

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: marec 2023

  Po novem letu na spletu kar mrgoli zaposlitev v IT sektorju. Preveri aktualne zaposlitve v programiranju, in IT-ju, ki ti bodo morda pisane na kožo. V asortiman Smartninja zaposlitev dodajamo…
 • Preden se odločiš za tečaj programiranja, si preberi tole

  Če ne izhajaš iz študija (ali srednje šole) programiranja ali računalniške tehnologije, je velika verjetnost, da ne veš, ali bi bil tečaj programiranja prava izbira zate. Porajajo se vprašanja, kot…
 • Zaposlitve v programiranju: februar 2023

  Ali te zanimajo trenutno razpisani oglasi za delo na področju programiranja in IT-ja? Preveri naš blog zapis, kjer te čaka nekaj odličnih predlogov za zaposlitve v programiranju! Celtra Celtra je…
 • Odloči se za programiranje! 6 razlogov, zakaj

  Ali veš, da so programerji neverjetno radovedni ljudje? Prav to, da jih vedno zanima, kako stvari delujejo v zaledju (pa tudi njihova nenehna potreba po optimiziranju stvari) jih spodbuja h…