Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Developerji, uporabljate version control?

Nauči se uporabljati GIT na SmartNinja tečaju! Prijavi se zdaj!


Version control je super pomembna in uporabna stvar. V osnovi vam omogoča pregledno shranjevanje sprememb v vašem projektu oz. backup vaše kode, kot bonus pa tudi lažje skupinsko delo na projektu.
Kdaj to sploh pride prav? Poglejmo si naslednji primer:

Stranka vas prosi, da premaknete stranski menu iz leve strani na desno. Vse lepo in prav, samo da delate na templatu, pri katerem bo potrebno malo več dela kot le sprememba classov. Z malo več dela spremenite menu, ga prestavite na drugo stran, stranka je zadovoljna. Delaš naprej, vse lepo in prav. Potem pa kar naenkrat, po več tednih dela, stranka spremeni mnenje: “Bi lahko premaknil menu nazaj na levo stran?”.

Pain in the ass. Z uporabo version controla bi lahko v trenutku uredil zadevo – pri vsaki večji spremembni naredite t.i. push projekta, torej naložite spremembe projekta na nek server. Tako lahko naredite tudi pull, da si prenesete določen backup projekta. Najbolj popularno orodje za version control je GIT.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_Rs9qsWn

Obstaja še več scenarijev kjer bi vam GIT oz. version control pomagal:

  • Pokvari se vam računalnik in mora na servis za dlje časa. Imate sicer rezervnega, a na njem ni projekta na kateremu ste delali.
    Z uporabo GIT-a (oz. GitHuba) bi lahko prenesli projekt in nadaljevali delo. Imeli bi tudi dostop do vseh starejših verzij oz. backupov.

  • Delate v skupini developerjev in se stalno lovite kdo bo naredil kaj, kdaj in kako, pogosto pride tudi do overwrita kode, kar pomeni, da vam nekdo spremeni, povozi kodo, kar potem samo še upočasni razvoj. Tudi GIT je pri temu rešitev, saj lahko na istemu projektu dela več ljudi hkrati, omogoča pregled zgodovine sprememb in s pravilno uporabo je overwrite kode praktično nemogoč.


Spodaj je primer pregleda zgodovine sprememb za naš SmartNinja Forum na Githubu – vidimo kdo je naredil spremembo, kakšno spremembo in kdaj.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_

Podrobnejši pogled spremembe izgleda tako- na levi strani je stara datoteka, na desni pa nova datoteka, ki nam pokaže kaj smo dopisali, uredili.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_phhWAU0


EDIT

Malo preden sem objavil ta članek, sem dobil naslednji e-mail:

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_

Github je stran, kjer lahko javno objavljaš svoje projekte na katerih delaš (z uporabo GIT-a oz. version controla). Trenutno se fokusiram in bolj objavljam Android projekte, zato so mi najbrž tudi ponudili to delovno mesto. Veliko delodajalcev išče zaposlene tudi na Githubu in ne samo na straneh za zaposlovanje.
Torej z uporabo takih orodij in strani lahko hkrati tudi gradiš svoj programerski CV oz. življenjepis ter imaš neko referenco.

Tako da uporaba teh orodij te lahko pripelje tudi do super službe, če ta orodja seveda znaš uporabljati. 🙂


Nauči se uporabljati GIT na SmartNinja tečaju! Prijavi se zdaj!

Uporabljate version control? Kdaj vam je prišel zelo prav?
Povejte nam v komentarjih spodaj 🙂

Nadaljuj z branjem