Ali se splača naučiti programirati, tudi če ne želim imeti tega poklica?

Nič ni narobe, če te zanima programiranje (kaj je, kako deluje ipd.), pa si obenem ne želiš profesionalno delati kot programer/ka.

Namesto tega si mogoče želiš delati (ali pa že delaš) kot projektni vodja, kadrovik, poslovni analitik oz. analitičarka, finančnik/finančnica, pravnik oz. pravnica ipd.

Kljub temu pa bi rad/a razumel/a “čarovnijo” za programiranjem ter uporabil/a to znanje na drugačne načine.

Computer and flower on a desk - Photo by Clément H on Unsplash

Kot rečeno, s tem ni nič narobe. Ravno nasprotno, to je nekaj, kar postaja vedno bolj pogosto. Na neki točki v prihodnosti bo večina ljudi znala programirati, vendar le manjši del izmed njih bo dejansko imel programerski poklic.

Pri vseh ostalih, ki jim programiranje ne bo (glavni) poklic, bo to znanje prišlo prav na drugačne načine.

Na primer, to znanje ti lahko pride prav, da bolje razumeš sodelavce programerje ter jim znaš svoje želje bolje skomunicirati. Ali pa da avtomatiziraš kakšne dolgočasne in ponavljajoče se stvari, ki jih moraš vsakodnevno početi.

Če z znanjem programiranja napišeš računalniški program, ki ti avtomatizira neko opravilo, s tem pridobiš več časa, ki ga lahko porabiš za kaj bolj kreativnega – ali pa za več prostega časa.

Red-haired woman coding - Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Lahko se tudi zgodi, da pri svojem poklicu veščine programiranja sploh ne boš potreboval/a, ampak jo boš uporabil/a kot hobi. Programiranje je super hobi, saj ti omogoča veliko mero kreativnosti, obenem pa je zelo poceni hobi (ni potrebno kupovati posebne opreme, ali iti na neko drugo lokacijo, da se lahko ukvarjaš s tem hobijem).

Z znanjem programiranja lahko recimo spremeniš svoje domovanje v t.i. “pametno hišo” (ali pa “pametno stanovanje”), kjer lahko kontroliraš različne funkcije v domu preko računalniških programov, ki si jih napisal/a sam/a.

S programiranjem lahko tudi prebudiš otroka v sebi s tem, da narediš kako zabavno aplikacijo, igrico ali pa smešnega robota, kot npr. to počne Simone Giertz (vsakega robota je namreč potrebno sprogramirati).

Če zaključim – naj bo to za službo, ali pa za hobi, znanje programiranja ti pomaga uresničiti tvoj potencial in ti omogoči, da ideje, ki jih imaš v glavi, preliješ v realnost.

Kdo ve, mogoče bo pa nekoč ena izmed tvojih smešnih aplikacij postala resna firma. 😉

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: marec 2023

  Po novem letu na spletu kar mrgoli zaposlitev v IT sektorju. Preveri aktualne zaposlitve v programiranju, in IT-ju, ki ti bodo morda pisane na kožo. V asortiman Smartninja zaposlitev dodajamo…
 • Preden se odločiš za tečaj programiranja, si preberi tole

  Če ne izhajaš iz študija (ali srednje šole) programiranja ali računalniške tehnologije, je velika verjetnost, da ne veš, ali bi bil tečaj programiranja prava izbira zate. Porajajo se vprašanja, kot…
 • Zaposlitve v programiranju: februar 2023

  Ali te zanimajo trenutno razpisani oglasi za delo na področju programiranja in IT-ja? Preveri naš blog zapis, kjer te čaka nekaj odličnih predlogov za zaposlitve v programiranju! Celtra Celtra je…
 • Odloči se za programiranje! 6 razlogov, zakaj

  Ali veš, da so programerji neverjetno radovedni ljudje? Prav to, da jih vedno zanima, kako stvari delujejo v zaledju (pa tudi njihova nenehna potreba po optimiziranju stvari) jih spodbuja h…