Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Ali lahko dobim programersko službo po tečaju programiranja?

Obstajata dva odgovora na to vprašanje: krajši in daljši.

Krajši odgovor

Da, ampak ne čisto vsak.

Daljši odgovor

Daljši odgovor razloži, zakaj ne čisto vsak.

Recimo, da še ne znaš programirati, ampak se želiš tega naučiti in seveda zatem tudi dobiti programersko službo. Ti bo udeležba na tečaju programiranja pomagala pri tem?

Kot sem že napisal: DA, ampak samo če so izpolnjene naslednje tri točke:

1. Ali imaš inženirsko mentaliteto oz. miselnost?

Kaj sploh je inženirska miselnost? Preprosto povedano pomeni, da rad/a rešuješ probleme, še posebej malo bolj tehnične. Ampak kako sploh ugotoviti, ali imaš tako miselnost?

Si v otroštvu rad/a »razkopal/a« igrače, da bi videl/a, kako delujejo od znotraj? A se večkrat sprašuješ, kako stvari delujejo?

Če se, obstaja velika verjetnost, da imaš inženirsko mentaliteto (po navadi rečemo tudi inženirsko »žilico«). Vendar je to pogosto težko oceniti. Učenje programiranja je eden od dobrih načinov, kako ugotoviti, ali jo imaš. Poskusi in videl/a boš.

2. Ali imaš dobre delovne in učne navade?

Za uspešno učenje programiranja moraš imeti dobre delovne in učne navade. Kilometrina šteje, zato je treba narediti čim več programerskih nalog oz. projektov. In pa vseskozi se je treba učiti novih stvari.

Tudi ko dobiš programersko službo, se učenje ne konča. IT se zelo hitro razvija, zato se moraš vsako leto naučiti nekaj novega. Če si tak tip človeka, da se rad/a učiš novih stvari, potem ti na tem področju ne bo hudega.

3. Ali ti je programiranje dejansko všeč?

Mogoče te bo to presenetilo, ampak tudi če imaš inženirsko žilico in delovne ter učne navade, ni nujno, da ti bo programiranje všeč.

Seveda je to težko ugotoviti, preden se programiranja dejansko ne lotiš.

Vendar pozor: zelo pomembno je, KAKO se naučiš programiranja. Poznam nekaj ljudi, ki so se ga naučili v šoli, vendar pa so ga zasovražili zaradi slabega učitelja (predvsem zaradi slabega odnosa učitelja do učencev). So tudi primeri, ko se je nekdo želel naučiti programiranja iz knjige, ki pa osnov ni znala podati na začetnikom prijazen način.

Najpomembnejše je, da ne obupaš prehitro nad učenjem programiranja. Če ti neka učna metoda ne ustreza najbolje, poskusi drugo. To ni nič neobičajnega, tudi sam sem preizkusil (in še vedno to počnem) več različnih metod, ko sem se želel naučiti nekaj novega.

Zaključek

Če si na vsa tri vprašanja odgovoril/a z DA, potem imaš zelo dobre možnost dobiti programersko službo, ko končaš s tečajem. V kolikor te je zgornji zapis prepričal, da se podaš v lov za programersko kariero, si poglej tečaje, ki so trenutno na voljo in se prijavi. V kolikor potrebuješ še več informacij, pa si poglej naslednje intervjuje z našimi tečajniki:

Vendar dobiti službo (katero koli) je prav tako posebne vrste izziv. Zahteva predvsem mehkejše veščine: komuniciranje, mreženje itd. O tem več v enem od naslednjih blogov.

Nadaljuj z branjem