Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

8 znakov, da bi moral/a investirati v učenje programiranja

Mnogo programerjev se ni izobraževalo na klasičnih univerzah, da bi se naučili veščine programiranja. Opcij, kjer se lahko naučiš programirati, je nešteto, ampak nič se ne more primerjati z delom in trudom, ki ga posameznik vloži v učenje. V tem članku ugotavljamo, kakšne so pogoste lastnosti programerjev in kateri so znaki, ki kažejo na to, da lahko postaneš programer/ka.

1. Rad/a imaš izzive

Pri programiranju gre predvsem za reševanje problemov in izzivov, pri čemer je potrebno upoštevati dane roke in budget/proračun. In kako veš, ali si naravni “problem-solver”?

Rad/a igraš strateške namizne igre, rešuješ uganke, križanke, mogoče igraš šah, video igrice ipd.? Če je bil tvoj odgovor pritrdilen, potem bi lahko bilo programiranje še posebej zanimivo zate.

enter image description here

2. Si kreativen/na

Splošno prepričanje je, da je programiranje samo logično (tehnično) in nič kreativno – vendar to sploh ne drži! Je že res, da temelji na logiki, vendar logika sama po sebi ni dovolj. Mnogokrat se zgodi, da naletiš na izziv, ki ga nisi reševal/a še nikoli, zato moraš vklopiti svoje kreativno razmišljanje, da ga lahko uspešno rešiš.

3. Rad/a ustvarjaš in izdeluješ svoje stvari

Ustvarjati svoje stvari je zakon! In če te zanima, kako so stvari narejene, kako delujejo ter razmišljaš o tem kako bi jih lahko izboljšal/a, si popoln/a za programiranje! Radovednost in želja, da ustvariš nekaj iz nič te motivira, da se naučiš veščin, ki so ključne, da svoje ideje pripelješ do realizacije.

4. Rad/a bereš o zgodovini računalnikov

Veliko bereš o zgodovini računalnikov, začetkih in razvoju skozi desetletja. Pomembno je razumeti, kaj je bilo že storjeno, razvito in odkrito. Čisto nepotrebno je še enkrat izumljati stvari, ki že zdaj popolno delujejo (ni nam treba ponovno “iznajti” kolesa). Pri programiranju se torej gradi na že znanih odkritjih drugih, da je delo učinkovitejše.

5. Obožuješ tehnologijo

Ne le zgodovino računalništva – ves čas spremljaš tudi kaj je novega v tehnologiji nasploh! Naj bo to nov pametni telefon, računalnik, fotoaparat, igralna konzola itd. – o tem veš vse! Zanima te, kako lahko tehnologija prispeva k izboljšanju in razvoju sveta. Motiviran/a si za razvoj inovativnih sistemov in izdelkov. Zanima te prihodnost in kako lahko s svojim tehnološkim znanjem pripomoreš k izboljšavam.

6. Rad/a delaš v skupini

Programiranje zahteva veliko timskega dela. Kodo je treba pregledati in izpopolniti skupaj z ekipo, da nima napak in izpolni zahteve. Ne glede na to, ali delaš v podjetju in sodeluješ z ekipo, ali pa freelancaš za različne stranke – imeti moraš dober odnos z ljudmi in sposobnost sodelovanja.

Dobro moraš sprejemati (konstruktivne) kritike in upoštevati predloge drugih ljudi. Hkrati pa svoje mnenje in argumente dobro predstaviti ostalim. Recimo, pojasniti sodelavcem ali strankam, zakaj in kako si nekaj naredil/a – na način, da je razumljivo vsem.

enter image description here

7. Občutek za detajle

Tu ni prostora za površnost, pomembni so detajli! Tudi če v kodi pride do najmanjše napake, kot je na primer le ena sama pika, lahko to odločilno vpliva na celoto.

Pri programiranju se kakšen problem sprva zdi popolnoma nepovezan s prejšnjim, lahko pa se zgodi, da imata podobne rešitve. Z nekaj inovativnosti lahko k novemu problemu pristopimo z rešitvami iz preteklega primera in izkušenj.

8. Samoiniciativnost in potrpežljivost

Postati programer ni nekaj, kar se zgodi čez noč. Potrebno je veliko časa, dela, učenja in potrpežljivosti.

Pri (katerem koli) učenju pogosto naletimo na ovire, zaradi katerih mogoče želimo odnehati, vendar jih je potrebno premagati na najboljši možni način. Moraš biti organiziran/a, vztrajen/na in zelo motiviran/a.

Preden se začneš učiti nečesa, moraš vedeti, zakaj se to želiš naučiti (kakšen problem želiš rešiti, kakšen projekt želiš prevzeti, zamenjati kariero ipd.). Ta cilj je nekaj, kar te bo motiviralo ob ovirah in dalo zagon za nadaljne učenje.

Učenje programiranja se nikoli zares ne konča, tudi ko dosežeš že visoko raven znanja in izkušenj, saj temelji na tehnologiji, ki se nenehoma izboljšuje in posodablja. To predstavlja še večji izziv in je zaradi tega še toliko bolj razburljivo! 😉

Zaključek

Če upoštevaš vse našteto, meniš, da si rojen/a programer/ka? 🙂

Ne skrbi – na to vprašanje je težko odgovoriti, dokler programiranja dejansko ne poizkusiš.

Kje začeti? Obstaja veliko načinov, kako se naučiti programirati, od tebe pa je odvisno katerega izbereš. Učenja programiranja se lahko lotiš s prijavo na online platforme ali pa se vpišeš v lokalno šolo programiranja.

Niti ni pomembno, kak način izbereš – važno je, da nekje začneš. Kar pogumno naprej!

Nadaljuj z branjem