Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Prvi korak v svet programiranja: UVOD V RAZVIJANJE SPLETNIH STRANI za 99 EUR!
Na tečaj

7 programerskih filmov, ki vas bodo navdušili!

Programerski filmi oziroma filmi, povezani s programiranjem, zagotovo navdušijo vsakega nadobudnega (ali obstoječega) programerja.

Kaj pa ostale?

V bistvu so filmi, ki ti jih bomo nanizali danes v blogu, zanimivi za prav vse!

Končno lahko opustimo stereotip – ti filmi niso namenjeni le programerjem, pač pa vsem, ki jih zanima tehnologija, delovanje svetovnega spleta, ali pa kakšnih hekerskih dogodivščin v svetu.

Na spodnjem seznamu 7 programerskih filmov boste zagotovo našli film, ki vas bo navdušil z odličnimi holivudskimi scenariji in audio-vizualnimi efekti.

Velika večina filmov (smo pregledali vse, v namen te raziskave) je navdihujočih in temeljijo celo na resničnih zgodbah, ki preprosto inspirirajo.

Pa poglejmo seznam (filmi niso razporejeni po aktualnosti in/ali zanimivosti):

The Social Network

Odličen film, ki poskuša zrisati sliko procesa razvoja Facebooka v zgodnji fazi. Na splošno film predstavlja ganljiv in navdihujoč film z veliko omembami programiranja, algoritmov in velikega, visoko rastočega tehnološkega zagona, Ivy League okolja in izkušenj s tveganim kapitalom. Film govori o Facebooku in Marku Zuckerbergu, ki ima pravne težave na podlagi kraje intelektualne lastnine.

Del o programiranju je v filmu The Social Network sicer kratek, ampak ker je vezan na resnično zgodbo, je prav vsaka sekcija o programiranju popolnoma legit.

Pozorni bodite tudi na sceno, kjer Markov prijatelj Gordo spiše algoritem, ki primerja študente z živalmi na kmetiji. Uporabili so ga, da naredijo igrico, ki je kmalu postala zelo popularna. Celo tako popularna, da so morali ugasniti serverje ob 4. uri zjutraj!

Pirates of the Silicon Valley

Programerji so mnenja, da je to eden najboljših filmov programerskega značaja. Film pripoveduje zgodbo o tem, kako so osebni računalnik zasnovali velikani, kot sta Microsoft in Apple.

Film je postavljen v 70.,80. in 90. leta prejšnjega stoletja in prikazuje principe, ki sta jih Bill Gates in Steve Jobs uporabljala za razvoj svojih vrhunskih osebnih računalnikov, ter tako uvedla novo digitalno dobo.

Hackers

Kdor danes nekaj ve o računalnikih, se bo zgražal nad računalniškimi prizori tega filma z nerealističnim uporabniškim vmesnikom. Vseeno pa film Hackers uspešno opravi delo na filmski strani.

Dobra igra, lepo zgrajeni liki in odličen zaplet! Film Hackers izpade kot pravo potovanje nazaj v čas, še posebej, ko so bili računalniški navdušenci totalno nori na računalnike z internetno hitrostjo 28,8 Kbps.

Poleg tega ima film dobre retro podtone – če ste oboževalci Angeline Jolie, pa ga zagotovo glejte, saj odlično igra v zgodnjih fazah svoje igralske kariere. Zagotovo boste zelo uživali v old school scenah.

Jobs

Jobs film je prikaz življenja Steva Jobsa, ustanovitelja podjetja Apple. Film osvetljuje njegovo osebno in študijsko življenje. Velika večina filma se vrti okoli tega, kako je Apple postalo podjetje, kot je danes.

Sicer je del o samem programiranju omejen, vendar se programerjem in drugim ljudem na splošno zdi film zelo visokokakovosten in navdihujoč. Rekreacija prizora lansiranja Ipod-a vas bo naježila, način, kako je Ashton Kutcher igral Steva Jobsa, pa je fenomenalen. V filmu je veliko bolečine, neuspeha in žrtvovanja, ki je zelo uspešno prikazano.

Codegirl

Codegirl je dokumentarni film o mladih dekletih, ki s programiranjem, tehnologijo in spletnih razvijanjem aplikacij prinašajo spremembe in izboljšave v svoje skupnosti.

Film je resničen in navdihujoč. Prav tako predstavlja različne kulture, saj se zgodbe mladih podjetnikov raztezajo od mest v ZDA vse do Evrope in Brazilije.

The Fifth Estate

Kdo ne ve za WikiLeaks? Julian Assange je ustanovitelj Wikileaksa, ki razkriva tajne dokumente o svetovnih vladah in vojskah.

WikiLeaks je Julian leta 2006 ustanovil kot novinarsko platformo za žvižgače in izmenjavo dokazov o nezakonitih ali koruptivnih dejavnosti. Tisku so lahko tako odkrili tajne podatke, ne da bi jih po naključju identificirali anonimni žvižgači. Fifth Estate prikazuje incidente, ki so privedli do nastanka WikiLeaksa in kako je postal tako velika stvar.

The Imitation Game

Film Imitation Game je bil prvič predvajan leta 2014 in prikazuje izum prvega računalnika na svetu. Programerjem se zdi ta film izjemno privlačen. Protagonist je Alan Turing, ki skupaj s svojo ekipo uspe najti način za dekodiranje nemške Enigme.

Film je navdihujoč, realističen in dramatičen, temelji pa na resnični zgodbi. Dešifriranje Enigme je odigralo ključno vlogo pri skrajšanju druge svetovne vojne in reševanju življenj. Naprava v filmu, ki jo je izumil Turing, ima prvo sodobno računalniško arhitekturo – namesto sodobnih tranzistorjev so elektromehanski računalniki uporabljali vakuumske cevi, podobne žarnicam, in so jih sčasoma nadomestili popolnoma električni računalniki, saj so bile mehanski računalniki zelo omejeni.

Tako, prišli smo do konca seznama programerskih filmov. Če ste nekatere že pogledali, lahko razvijemo debato na naših družbenih omrežjih, kakšen se vam je zdel film in ali bi ga ocenili podobno, kot mi. Če filmov še niste pogledali, pa imate odlično priložnost za dobro izkoriščen večer.

Nadaljuj z branjem