Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

7 najboljših programerskih online skupnosti

Online skupnosti poznamo v več različnih oblikah, lahko so to skupine na Facebooku, forumi na Redditu (imenovani “subredditi”), skupine na Slacku itd.

Namen tovrstnih skupnosti je, da se v njih ljudje zbirajo okoli skupnih interesov, si delijo koristne povezave ter pomagajo drug drugemu.

V tem članku si bomo pogledali programerske skupnosti, tako slovenske, kot tudi bolj globalno-usmerjene, kjer komunikacija poteka v angleščini.

Slovenski developerji (Facebook)

Daleč največja slovenska programerska skupnost je Facebook skupina imenovana “Slovenski developerji”.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_slovenski developerji fb 1611594535

Skupina ima preko 11 tisoč članov, ki aktivno pomagajo drug drugemu, delijo izkušnje, najdejo pa se tudi oglasi za aktualne zaposlitve v programiranju.

Povezava do skupine: https://www.facebook.com/groups/developerji/

Slovenian Tech Community (Slack)

Kljub temu, da je ime skupine v angleščini, praktično vsa komunikacija na tem Slacku poteka v slovenščini (razen v kolikor tam kakšno vprašanje postavi nekdo, ki ne govori slovensko).

Čeprav je ta skupina dosti manjša od Facebookove (okoli 800 članov), postaja vedno bolj popularna in aktivna. V kolikor ti je Slack kot komunikacijski kanal blizu, se lahko tej skupini pridružiš preko te povezave: https://sloveniantech.herokuapp.com/.

Slo-Tech

Slo-Tech je eden od starejših in bolj prepoznavnih slovenskih forumov, namenjen (kot že ime pove) predvsem pogovorom o tehnologiji. Pri tem ni fokus le na programiranju, ampak tehnologiji nasploh.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_slo tech 1611594869

Ob pogovorih na forumu, se na Slo-Techu najdejo tudi zelo zanimive in dobro spisane tehnološke novice, ter oglasi za zaposlitve na področju programiranja in ostale IT-službe.

Reddit

Zdaj, ko smo pokrili največje slovenske programerske skupnosti, si poglejmo še največje tovrstne skupnosti v globalnem merilu.

Prva postaja je sigurno Reddit, ki je ena največjih platform za spletne skupnosti. Te skupnosti se na Redditu imenujejo “subredditi”, ampak lahko jim preprosto rečemo: forumi.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_reddit webdev 1611595241

Na Redditu se najdejo forumi za praktično vse. Od forumov za ljubitelje filmov in igric, do forumov za osebne izpovedi in klepetanje z znanimi osebnostmi (AMA – Ask Me Anything). V enem izmed slednjih je redno gost tudi Bill Gates, ustanovitelj Microsofta.

Za naš članek smo se osredotočili predvsem na programerske forume na Redditu. Obstajajo tako splošni programerski forumi, kot tudi bolj specializirani, npr. taki ki se osredotočajo na določeno tehnologijo.

Splošni forumi:

Specializirani:

Hacker News

Hacker News je spletni forum startup pospeševalnika Y Combinator. To je pospeševalnik, v katerem je prve korake naredilo kar nekaj prepoznavnih tehnoloških podjetij, med drugim Dropbox, Airbnb in Stripe.

Mimogrede, beseda “hacker” v tem kontekstu ne pomeni osebe, ki vdira v računalniške sisteme, ampak človeka, ki ustvarja oz. gradi tehnološke produkte (piše kodo).

Če ti je ob pogledu na minimalističen Hacker News izgled prišla v misli asociacija na Reddit, ta podobnost ni zgolj naključna. Reddit je prav tako svoje prve korake naredil v Y Combinatorju – še več, idejo za Reddit je ustanoviteljema predlagal kar sam vodja Y Combinatorja, Paul Graham.

Za razliko od Reddita, Hacker News nima več različnih “pod-forumov”, ampak je vse en sam forum usmerjen v tehnološke in startup teme. Zadeva deluje tako, da uporabniki v glavnem objavljajo povezave do zanimivih novic, nato pa se med komentarji razvije debata.

Najbolj zanimive novice oz. debate se znajdejo na vrhu seznama, kamor jih z glasovanjem (“up-vote”) postavijo uporabniki foruma.

Povezava: https://news.ycombinator.com

StackOverflow

StackOverflow ni tipična skupnost, kjer bi uporabniki delili povezave do zanimivih člankov in odpirali debate, ampak je skupnost usmerjena v vprašanja in odgovore (Q&A – Questions and Answers). Če si začetnik v programiranju ali pa se s tem ukvarjaš že dlje časa, je StackOverflow ena izmed bolj popularnih platform za programerje.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_stackoverflow 1611595452

Še več, StackOverflow namenoma ne dovoli nekih splošnih debat, še posebej ne takih, kjer so mnenja zelo subjektivna (npr. “Kateri je najboljši programski jezik?”).

Namesto tega morajo biti vprašanja, postavljena na StackOverflowu, zelo specifična, odgovori pa natančni in objektivni. K StackOverflowu se programerji ponavadi zatečemo takrat, ko se nam pri pisanju kode zatakne in potrebujemo zunanjo pomoč.

Večinoma je dovolj že samo to, da pobrskamo med že objavljenimi vprašanji ter tam najdemo tako, kjer je avtor imel isti problem, kot ga imamo sami. V kolikor pa takega primera ne najdemo, pa lahko vprašanje postavimo sami.

Povezava: https://stackoverflow.com

Dev.to

Dev.to je najmlajša izmed platform omenjenih v tem članku, kljub temu pa ima izredno aktivno skupnost uporabnikov.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_devto 1611595585

Za razliko od ostalih platform, ta ni namenjena deljenju zanimivih povezav in postavljanju vprašanj (čeprav je tudi to mogoče), temveč bolj k pisanju programerskih člankov in objav.

V teh objavah si člani skupnosti med seboj delijo izkušnje in nasvete, ter pomagajo drug drugemu.

Povezava: https://dev.to


V kolikor začenjaš svojo programersko pot, je zelo pomembno, da se obkrožiš z ljudmi, ki so na enaki ali podobni poti. Ker zaradi pandemije koronavirusa trenutno ni mogoče obiskovati programerskih dogodkov na “fizičnih” lokacijah, je dobra alternativa vključitev v online skupnosti, kot so te, omenjene v članku.

En bolj zanimivih modernih pregovorov pravi, da si povprečje ljudi, s katerimi se obdaš. Zatorej, če želiš postati programer/ka, se (poleg učenja programiranja) obdaj tudi z ljudmi, ki so že programerji – pa četudi “le” preko spleta. ‍ ‍ Skupaj lahko rešujete takšne in drugačne programerske zagate, prav tako pa boš vedno na tekočem z novostmi v IT-svetu.

Nadaljuj z branjem