Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Odloči se za programiranje! 6 razlogov, zakaj

Ali veš, da so programerji neverjetno radovedni ljudje? Prav to, da jih vedno zanima, kako stvari delujejo v zaledju (pa tudi njihova nenehna potreba po optimiziranju stvari) jih spodbuja h karieri v programiranju.

Če ti je programiranje dolgočasno, nekaj delaš narobe. Poleg kreativnosti in možnosti ustvarjanja kakršnekoli spletne strani na svetu si zaželiš, te v progamerski karieri čakajo tudi nenehni izzivi, vedno pa se izpopolnjuješ na področju sklepanja, vztrajnosti in komunikacijskih veščin. Prav zato med programiranjem gotovo ni nikoli dolgčas!


Čeprav smo vsi odvisni od tehnologije in (mislimo, da) vemo, kako določeni sistemi in aplikacije delujejo, se močno motimo. Le peščica je tistih, ki so (zaenkrat) spretni v programiranju in edina smotrna stvar, ki jo lahko narediš je, da se naučiš programirati. Čez 5 let nam boš hvaležen/na.

Strnimo razloge, zakaj mislimo, da je učenje programiranja v 2023 najboljši #lifehack:

  • Odlične plače

Dobra novica zate je, da je večina delovnih mest, kjer iščejo programerje na junior / mid ali senior nivoju, precej dobro plačana. Povprečna plača spletnega razvijalca v Sloveniji je na podlagi ankete Mihe Medvena med 2000 in 3500 EUR bruto. Ni slabo, kaj? Ker se razvijanje novih tehnologij še nekaj časa ne bo upočasnilo, lahko učenje programiranja znatno poveča tvoj potencial zaslužka. Tvoja pot do novih veščin je tukaj.

  • Veščine v življenjepisu, zaradi katerih te bodo bolj cenili

Spletno razvijanje je zaželeno, ker je velik del našega sveta avtomatiziranega na spletu. Vedno je podjetje, ki bi rado ali optimiziralo, avtomatiziralo ali pa na novo postavilo kakršenkoli proces. Cilj je inovativnost in nenehno izboljševanje obstoječih procesov. Tudi če trenutno (ali pa nikoli ne boš) nisi v svetu programiranja, bodo programerske veščine zelo koristne.

Najboljše veščine najbolj učinkovitih računalniških programerjev:

  • Obvladanje vsaj enega programskega jezika
  • Sposobnost reševanja problemov, logičnega in kritičnega razmišljanja
  • Pozornost na podrobnosti
  • Osredotočenost
  • Učinkovita komunikacija
  • Vseživljenjski učenci, ki jih navdušuje nova tehnologija
  • Nešteto razpisov za delo (na slovenskih in mednarodnih tleh)

Tukaj ni veliko za pripomniti, pogledaš si lahko že spletne strani, kot so Mojedelo, Optius, Careerjet in Slo-tech.

  • Delo lahko poteka iz kjerkoli na svetu

Tehnološka podjetja, zlasti v nastajajoči kulturi startupov, so znana po svoji prilagodljivosti in ugodnostih. Remote working je čedalje bolj popularna in iskana prednost, ki jo zaposleni vse večkrat zahtevajo, delodajalci pa se temu prilagodijo.

  • Fleksibilni delovnik

Številni spletni razvijalci oziroma programerji imajo zelo fleksibilen urnik, ker večinoma potrebujejo le prenosni računalnik in internetno povezavo. Če v ekipi v podjetju uspešno skombiniraš ure sestankov, si lahko načeloma veliko večino delavnika prilagodiš po svoje. Podjetja se čedalje manj ukvarjajo s tem, kje ste, ampak bolj s tem, ali je delo opravljeno. Poleg tega zaradi fleksibilnega delavnika in možnosti dela na daljavo moderna podjetja niso več lokacijsko omejena, pač pa lahko strokovnjake iščejo po celem svetu.

  • Kreativno, zabavno in izpolnjujoče

Učenje programiranja te nauči abstraktnega razmišljanja in edinstvenega reševanja problemov. Pravzaprav je to skupni imenovalec vsakega odličnega programerja. Marsikdo meni, da je programiranje zelo matematično usmerjeno, togo in dolgočasno, a je v bistvu vse prej, kot to!  Vsak programer začne s praznim zaslonom. Z mislijo na širšo sliko pa začne uporabljati kreativno reševanje problemov in logično razmišljanje. Razumevanje določenega programskega jezika in njegove povezanosti z nalogo ga prisili, da se z glavo poglobi v problem in ga reši z najboljšim možnim rezultatom.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_SMARTNINJA FB OGLASI

Kako se začeti učiti programiranja?


Vsak izkušen programer bo povedal isto: osnove so ključne. Na podlagi trdnih temeljev lahko zgradiš vse, kar si zaželiš, in se odločiš za katerikoli programski jezik, ki ti ustreza ali pa je iskan na trgu dela. Na SmartNinja tečajih programiranja te naučimo Python programskega jezika (primerno za popolne začetnike), ker ima najbolj poenostavljene sintakse in omogoča odlično razumevanje. Ne obstaja »najboljši« programski jezik. Raje kot to, se odloči, kaj bi želel početi.

Vsak se lahko nauči programiranja. Za to ne potrebuješ univerzitetne izobrazbe, pač pa trdno voljo in željo po učenju. Marsikdo se programiranja začne učiti sam, vendar te na učni poti čaka bistveno več preprek, pa tudi demotivacije. Na SmartNinja šoli programiranja te vseskozi bodri in spremlja izkušen inštruktor, ki ga lahko za rokav pocukaš glede kakršnekoli zagate.

Želiš izvedeti, ali je programiranje sploh nekaj, kar bi želel/a početi? Potem predlagamo tečaj Uvod v HTML in CSS, kjer v enem tednu spoznaš osnove spletnega razvijanja.

Nadaljuj z branjem