Prijavi se na najbolj priljubljen tečaj: WEB DEVELOPMENT 1.
Poglej več

6 najpogostejših napak pri programiranju

Si začetnik v programiranju in te pestijo nočne more, povezane z bugi in iskanjem napak v kilometrskih kodah? Obljubimo ti, da nisi edini v morju tegob programiranja začetnikov (pa tudi senior programerskih mačkov). Pisanje in odpravljanje napak v programiranju vzame največ časa v tvojem delovniku, zato bi bilo pravzaprav sanjsko, če bi obstajal seznam najpogostejših napak v programiranju, kajne? ‘Say no more’, ravno to te čaka v današnjem blog zapisu!

Kje se najdeš?

1. Ne upoštevaš konsistentnega sloga pisanja

Ker nimamo take supermoči kot računalniki, je pomembno, da karseda izkoristimo učinkovitost programiranja. Z jasnim slogom programiranja se bo vaše delo zdelo bolj naravno in ti kmalu ne bo treba razmišljati, saj boš vedel, kakšen je sistem. Primer: Če je ime napisano z veliko začetnico, je to verjetno ime »class«. Če je ime all caps, gre za nekakšno konstanto. Takšne malenkosti na koncu pripomorejo k temu, da se s svojimi supermožgani raje osredotočaš na problem, ki bi ga želel rešiti, in manj na malenkosti. Zato pazi, da imaš pri programiranju:

 • Jasno določeno, na kakšen način boš poimenoval stvari
 • Izbrana karseda objektivna in smiselna imena
 • Dodane karseda smiselne komentarje

2. Pisanje predolgih in preveč kompleksnih metod

Saj vem, da to sprva nikoli ni namen, ampak zgodi se … ko začneš pisati in padeš v kodo za nekaj ur, dodaš nekaj zadev vmes in voilá, kar naenkrat te čaka 500 vrst kode ali več. Tukaj je težko natančno ugotoviti, kaj vse ta funkcija počne, preveč je poti znotraj kode, preveč je interakcij v njej in težko je izpostaviti, kaj točno želimo.

Poskusi s temi zlatimi pravili pisanja kode:
– Izogibaj se kodam, ki so daljše od 50 vrstic
– Razumeti moraš, za kaj pri kodi gre – v enem stavku brez AND in OR.
– Naj ne obsega več kot osem vejanj (if), ponavljanj (loop) ali izbiranj (switch).

3. Pisanje kode brez načrta

Programerji začetniki se hitro navadijo na programiranje in začnejo pisati kodo brez načrta. Načrt bi moral vsebovati celo vrsto stvari, ki jih vsak senior programer vzame kot nekaj samoumevnega:
– Naj bodo jasne zahteve
– Oblikuj izgled programa
– Oblikuj uporabniški vmesnik
– Oblikuj test

4. Globalne spremenljivke

Programerji začetniki običajno navajajo vse spremenljivke globalno. »Zakaj je to sploh pomembno, kdo se ukvarja s temi neumnostmi?« Pomembno je, ker ima ta spremenljivka lahko vrednost, ki je ne pričakuješ. Nič ni slabšega kot ugotovitev, da se težava, ki se lovi cel dan, vrne v globalno spremenljivko na začetku kode, in nepričakovano spreminja vrednosti.

5. Ne beležiš dnevniških datotek (log)

Produkcijski sistem mora beležiti svoje delovanje. To še posebej velja za internetno dostopne sisteme. Kako lahko programer ob bugu izve, za kaj točno gre? S sklicevanjem na dnevnike (loge)! Produkcijski sistemi nenehno beležijo delovanje in kdo je zahteval, da se to naredi. S pridobivanjem ID-ja programerja in približnega časa, ko se je ta napaka zgodila, se lahko programer vrne v dnevnik (log) in poišče/popravi zahtevo. V idealnem primeru lahko dnevnik programerju sporoči, ali je delovalo in če ne, zakaj ne. Zato, roko na srce: beležite dnevniške datoteke!

6. Ne backupaš svoje kode

“Disk se mi je sesul in izgubil sem dva tedna dela!” Za to staromodno katastrofo res ni več opravičila. Morda boš moral formatirati disk, znova zgraditi operacijski sistem in kdo ve, kaj vse še – toda obnovitev izvorne kode, ki si jo napisali, ne bi smela biti težja od kopiranja datotek iz enega sistema v drugega.

Obstaja nešteto poceni sistemov, ki vsako noč samodejno varnostno kopirajo celoten disk. Investicija je vredna vsakega centa, veliko več kot tvoje neprespane noči, kajne? Nočne varnostne kopije lahko hraniš v istem prostoru, kot originalni disk, vendar priporočamo, da se vsaj enkrat na teden varnostne kopije premakne na drugo mesto – tako se zaščitiš pred požarom in škodo zaradi vode …

Tako, blog zapisu smo prišli do dna. Če smo ti s temi »preventivnimi« ukrepi privarčevali vsaj eno uro programiranja, smo naredili veliko, kajne? Vse o programiranju pa izveš na SmartNinja tečaju Web Development 1.

Nadaljuj z branjem

 • Zaposlitve v programiranju: september 2023

  Mesec september prinaša nove zaposlitve v programiranju. Na voljo je kar nekaj različnih nivojev in vrst zaposlitve, tako da vabljeni k branju in seveda prijavi na delovno mesto. Kaj pa…
 • Tečaji “Smartninja šola programiranja” explained

  Zaradi aktivnega sodelovanja naših inštruktorjev in velikega interesa tečajnikov Smartninja šola programiranja nenehno dodeluje in dodaja nove tečaje programiranja. Vrata priložnosti za izboljšanje digitalnih veščin so pri nas vedno odprta!…
 • Zaposlitve v programiranju: avgust 2023

  Nov mesec, nove zaposlitve! V avgustu se že kar nekaj podjetij zbuja iz poletnega dopustovskega spanca (😉) in na voljo so nove zaposlitve v programiranju! Kam se prijaviš? Monolit Monolit…
 • Učenje programiranja: doma ali na univerzi?

  V zadnjih letih se je programiranje in spletno razvijanje uveljavilo kot ena najbolj zaželenih veščin na trgu dela. Z naraščajočim povpraševanjem po programerjih se postavlja vprašanje, ali je bolje programiranje…