Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

5 razlogov, zakaj začeti programirati že včeraj

Tehnologija v takšni ali drugačni obliki spremlja skoraj vse vidike našega življenja (no, če ne celo vse). S pomočjo tehnologije se danes učimo, povezujemo s prijatelji, delimo in ustvarjamo vsebino.

Nekateri se preživljajo s spodbujanjem ali gradnjo tehnologije. Milenijci se zavedajo, da večina tehnologije, ki jo danes uporabljamo, sestavlja programska oprema v naših pametnih telefonih in računalnikih.

Ljudje, ki znajo programirati, v bistvu gradijo temelje za prihodnost tehnologije. Programerji, ki sestavljajo kodo, gradijo programsko opremo. Podobno, kot z igranjem inštrumentov glasbenik ustvarja glasbo.

Pravzaprav se programiranja ni težko naučiti. Marsikdo ob besedi »programer« pomisli na velike genije in »geeke«, a pravzaprav vse skupaj ni tako zapleteno, kot na prvo žogo izgleda.

Zanimivost: Obama je sodeloval pri promociji gibanja code.org, tako da je majhne otroke učil programiranja in poudarjal pomen poučevanja spletnega razvoja že v mladih letih. Zavedal se je, da je programiranje veščina 21. stoletja, ki se jo je smiselno naučiti.

Programiranje je lahko zastrašujoče, če ne veste kje začeti. A vse, kar morate v resnici narediti je, da začnete. Na voljo je ogromno spletnih tečajev, kjer vas lahko naučijo trdnih osnov, ter ponujajo intenzivno usposabljanje na področju IT-ja. O tem, ali se je učenja programiranja lotiti bolje online ali v učilnici, smo že »debatirali«.

Ok! Vse zgoraj napisano mi je všeč, toda … Kaj imam od tega? Zakaj bi se naučil/a programiranja? Ali je programiranje res pomembno znati?

Spodaj smo vam nanizali 5 razlogov, zakaj se morate naučiti programiranja že »včeraj«.

1. Veščina logičnega razmišljanja

Učenje programiranja vas bo naučila, kako razmišljati analitično, logično in sistematično. Verjemite, ta veščina je vredna zlata (oz. bitcoina ). Med programiranjem boste okrepili veščino načrtovanja in objektivnosti. Gre za logičen proces, zato se bo znanje programiranja kmalu preslikalo tudi na druge vidike upravljanja z življenjem.

2. Ideje lahko spremenite v lastno podjetje.

Nikoli ne veste, kdaj lahko sprogramirate aplikacijo, ki bo »eksplodirala«! Snapchat in Instagram nista neka ideja, ki si jo je zamislil genij. So samo preproste in uporabne aplikacije, ki so doživele velik uspeh in postale velika podjetja. Kdo ve, mogoče lahko novo veliko zgodbo spišeš (oz. sprogramiraš) tudi ti!

3. Občutek supermoči

Ko enkrat osvojite umetnost osnov programiranja, boste razumeli tako rekoč katerikoli programski jezik (seveda, z vajo). To znanje vam omogoči, da se lahko lotite katerekoli ideje, ki se vam utrne. Meja je nebo!

Predstavljajte si, kaj vse bi lahko ustvarili, če ne bi imeli omejitev … Predstavljajte si, kakšne izzive bi lahko rešili zase in za druge.

4. Lahko pomagate milijonom ljudi.

Ena izmed moči interneta je, da se lahko povežete in delite svoje znanje in ideje s komer koli na svetu. Tako enostavno je obiskati spletno mesto ali prenesti aplikacijo … Na milijone ljudi (uporabnikov svetovnega spleta) lahko uporablja vašo aplikacijo ali spletno stran. Če to ni najbolj vznemirljiva stvar, potem ne vem, kaj je!

5. Nikoli več ne boste brez denarja.

Živimo v negotovem svetu, kjer lahko tako nepričakovana stvar, kot je pandemija, zapre številna podjetja in spravi zaposlene čez noč na cesto.

Znanje programiranja ti daje večjo vrednost na trgu dela ter posledično manj strahu pred izgubo službe.

Vedno obstaja nekdo, ki potrebuje spletno mesto, ima idejo za vrhunsko aplikacijo, ali pa le potrebuje pomoč pri odpravljanju kakšne programerske težave. Trik je v tem, da se morate znati povezati in se pokazati svetu.

Vaše znanje bo dragoceno, dokler bo družba cenila tehnologijo … Kar bo, kot kaže, do konca našega obstoja.

Več razlogov, ki te bodo prepričali v učenje programiranja, si lahko prebereš tudi v tem blog zapisu. Ni važno, pri kateri starosti in s katerim jezikom, važno je, da začneš. Če se spopadaš z vprašanjem, kateri programski jezik je najboljši za začetnike, predlagamo tale blog zapis. Seveda pa se nam lahko pridružiš na SmartNinja tečajih programiranja za začetnike.

Nadaljuj z branjem