Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Rezultati ankete! Plače slovenskih programerjev v 2023

Kot že vrsto let do sedaj, je tudi letos programer Miha Medven izvedel svojo tradicionalno anketo med slovenskimi programerkami in programerji, kjer je ugotovil kar nekaj zanimivih stvari. V ospredju je bil namen ugotoviti, kakšne so plače slovenskih programerjev in kakšne so njihove oblike zaposlitve. Tole so rezultati plač 2023. Če te zanimajo rezultati plač programerjev po določenih državah, preberi tale blog zapis. Za pregled najbolje plačanih programerskih služb (dodali smo plače v $), pa si preberi tegale.

Poglejmo plače slovenskih programerjev (razvijalcev) v letu 2023.

Starost programerjev

Programerji, ki so sodelovali v anketi, so stari v največjem številu med 19 in 40 let.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_starost 1

Status zaposlitve

Velika večina, skoraj 74% programerjev, je redno zaposlenih. Preostalih 17,5% (kar skupaj predstavlja veliko večino), dela prek s.p.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_demografija 1

Kraj bivanja

Največji odstotek programerjev prebiva v osrednjeslovenski regiji, sledita podravska in gorenjska regija.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_prebivam 1

Povprečna mesečna plača

Mediana povprečne mesečne plače ostaja med 3000 in 3499 EUR, kar pomeni, da 50% vseh redno zaposlenih zasluži manj kot 3500 EUR BRUTO na mesec … 50% pa VEČ! 😉

Zmanjšal se je delež redno zaposlenih, ki imajo plačo manjšo od 2500 EUR – letos je takih 20,9% (v 2022 je bilo takih 25,6%, v 2021 36,9%, v 2020 pa 47,7%).

Povprečna slovenska plača za mesec avgust 2023: 2221,85 EUR.

Plače so znatno višje kot lansko leto.

Smartninja_sola_programiranja_tecaji_zaposlitev placa 1

Za še več zanimivih statistik in ugotovitev iz ankete, si preberi Mihovo blog objavo Plače slovenskih razvijalcev 2022. V kolikor pa bi rad izvedel več o Mihi Medvenu samem, pa si preberi naš blog intervju z njim, ali pa poslušaj podcast, ki smo ga skupaj posneli.

Pripravljen/a na nova znanja?

V kolikor te srbi, da postaneš Web Developer, vabljen/a na tečaj! Tečaj Web Development 1 traja tri mesece in te izuri v Pythonu (ko si prekaljen maček v Pythonu, pa pridi na Web Development 2 in usvoji še Javascript). Izkoristi kodo za 10% popust – NINJA10.

Nadaljuj z branjem