Brezplačni e-vodič: Kako postati programer?
Poglej več
Odličen uvod v programiranje: SPOMLADANSKI TEDEN PROGRAMIRANJA ZA 99 EUR!
Na tečaj

Lovro Benčina: Če dovolj dolgo tolčeš z glavo v zid, ga boš prej ali slej prebil!

Lovro Benčina je tečajnik, ki je zaključil naš tečaj Programiranje za začetnike. Kot dijak zadnjega letnika štiriletnega programa Tehnik mehatronike se srečuje z različnimi projekti, kjer mu znanje Python programskega jezika pride zelo prav.

Kdo si in kaj počneš v življenju?

Sem Lovro in sem dijak zadnjega letnika štiriletnega programa Tehnik mehatronike. S programiranjem sem se začel bolj intenzivno ukvarjati v prvem letniku srednje šole, kjer sem se spoznal z mikrokrmilniki ATmega328P ter njegovimi sorodniki. To mi je dalo zagon, ki sem ga potreboval, da sem začel uresničevati želje po programiranju, katerih, zaradi pomanjkanja poznavanja in morda celo volje, v preteklosti nisem.
V naslednjih letih sem se v šoli vključil v različne projekte ter tudi sam začel s svojimi. Med delom pri teh projektih sem se na napakah ter izzivih učil ter tako znova in znova iskal kreativne rešitve in nadgradnje. Kaj kmalu pa sem se srečal z novim programskim jezikom »Python«. Z njim sem se srečeval že v preteklosti, a se mu nisem nikoli dovolj posvetil, da bi ga lahko koristno uporabil. Ko sem opazil razpis za tečaj začetnega nivoja učenja Pythona, sem se odločil, da namenim čas učenju novega programskega jezika ter morda s tem dobim kako idejo za razvoj in nadgradnjo svojih projektov. V zadnjem letu se namreč ukvarjam z obsežnejšim projektom, ki pa zahteva veliko znanja z različnih področij in različnih programskih jezikov.

Kako poteka tvoj običajni dan?

Navadno se zbudim ob 4.45 in se pripravim na odhod v šolo. Tam opravim vse izobraževalne obveznosti. Tako sem v večernih urah prost in se lahko ukvarjam s projekti, druženje in sprostitvene dejavnosti. Seveda pa mi ne uide tudi pomoč pri nekaterih hišnih opravilih.

Kaj si kot otrok vedno želel postati?

Smetar. Gledal sem, kako hodijo po mestu in skrbijo, da je okolje čisto in urejeno za dobro počutje in zdravje drugih. Še posebej mi je bilo všeč njihovo vozilo in njegovo delovanje.

Na kateri dosežek si v življenju najbolj ponosen?

Težko odgovorim na to vprašanje. Po številnih dneh, tednih ali celo mesecih trdega dela se še tako majhen napredek zdi kot skok in vsakič znova sem ponosen na to, da sem ga opravil.

Katera so tvoja življenjska načela?

Teh je veliko, a če se osredotočim le na trenutno aktualne lahko rečem, da je pomembno pomagati drugim, vendar le v tolikšni meri, dokler le-ti pomoč cenijo in tudi sami vlagajo trud za dosego svojega cilja. Kadar pa delam na lastnih ciljih, velikokrat uporabim metaforo: “Če dovolj dolgo tolčeš z glavo v zid, ga boš prej ali slej prebil.” Naj pojasnim pomen navedenega – pri doseganju svojih ciljev moramo biti vztrajni in precej trmasti.

Tvoja največja razvada je?

Definitivno sladice in čaj. Ne morem se upreti dobremu kosu torte in skodelici čaja.

Udeležil si se Smartninja tečaja Programiranje za začetnike. Lahko na kratko opišeš svojo izkušnjo?

Tečaj je potekal v sejni sobi v eni izmed poslovnih zgradb v Ljubljani, kar mi je ugajalo. Celoten potek je bil umirjen, a hkrati produktiven, saj smo v nekaj urah osvojili specifičen del programskega jezika, ki smo ga skozi domače naloge in druge primere razvijali in povezovali.

Kaj trenutno počneš in kako ti pri tem pomaga znanje, ki si ga pridobil na SmartNinja tečaju?

Trenutno sem vodja dveh projektov, hkrati pa vstopam v zadnji letnik srednješolskega izobraževanja, ki zahteva izdelek, ki vsebuje vsa tri področja (strojništvo, elektrotehniko, računalništvo), združena v mehatroniki. Za razvoj vseh teh sem uporabil znanje programskega jezika Python. Z znanjem pridobljenim na tečaju, z malce truda, dosegam nove in nove funkcije, ki mi pridejo prav.

Lahko rečeš, da ti je tečaj dal dovolj znanja za začetek programerske kariere?

Svojo programersko kariero sem sicer začel že pred obiskom tečaja, le-ta pa mi je dal zagon, da sem v novem programskem jeziku napredoval do te mere, da sedaj lahko za reševanje izzivov uporabim enega od dveh jezikov, glede na želen pristop. Hkrati pa, po potrebi, lažje razumem programe, ki so napisani v tretjem programskem jeziku.

Si se naučil kak nov programski jezik? Kateri? Bi rekel, da je znanje s tečaja dobro orodje za učenje novih jezikov?

Žel še nisem posegel po novem programskem jeziku, a je ta dan že na vidiku, saj moji projekti kažejo potrebo po znanju programiranja v jeziku PHP. Z odločnostjo lahko rečem, da je dobro, da sem s tečajem vstopil v nov jezik, saj tako spoznavam več načinov programiranja ter logike, ki se prej ali slej pojavijo v novem jeziku, ki se ga lotimo.

Kakšni so tvoji nadaljnji karierni cilji?

Po končani srednji šoli bi rad nadaljeval s študijem, hkrati pa razvijal svoje projekte ter jih koristno uporabil v praksi.

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki se odločajo za programersko pot?

Vsakemu bi svetoval, naj sledi svojim željam, potrebam in interesu. To je osnova za zadostno količino volje, ki jo bo potreboval, da bo premostil vse ovire, na katere bo naletel. Se pa zgodi, da vsa volja ne zadostuje za premostitev izziva in takrat je smiselno, da se ozre po pomoči, ki jo nudijo strokovnjaki različnih področij v obliki tečajev. Pridobljeno znanje in informacije navadno odtehtajo denarni vložek za tečaj.
Za konec naj še enkrat poudarim: ” Če dovolj dolgo tolčeš z glavo v zid, ga boš prej ali slej prebil.

Nadaljuj z branjem